abonneren

Tom Clancy's H.A.W.X

Oorlogsschrijver Tom Clancy verleent maar wat graag zijn naam aan menig computergame, en ook deze keer is hij weer van de partij. Maar in plaats van dat we een team specialistische soldaten volgen, kruipen we deze keer in de cockpit en voeren we oorlog in de lucht.

Actie Shooter

H.A.W.X. is een actie shooter met vliegtuigen. Echter is het zeker geen vliegsimulatie. Landen en opstijgen is niet nodig. Je begint je verschillende missies gelijk in de lucht en om zaken als brandstof hoef je je niet druk te maken. De vliegtuigen en werelddelen waarop de verschillende missies plaatsvinden zijn daarentegen weer wel realistisch. Voor de werelddelen zijn zelfs echte satellietfoto's gebruikt, wat zeker bijdraagt aan de realistische sfeer van de game.

Verhaal

Bij dit soort spellen is het verhaal eigenlijk niet zo heel boeiend. Het gaat voornamelijk om de actie en die zit bij H.A.W.X. zeker goed. Toch willen we wel iets van het verhaal vertellen. H.A.W.X. speelt zich af in de nabije toekomst waarin private bedrijven in conflicten een steeds belangrijkere rol spelen. Jij speelt één van de beste piloten bij zo'n bedrijf en wordt er op uitgestuurd om conflicten in onder andere Irak, Azië en Afghanistan op te lossen. Dit oplossen gebeurt natuurlijk met bommen en raketten. Je krijgt in de game verschillende missies die uiteenlopen van bombarderen tot beschermen tot escorteren van belangrijke vliegtuigen.

Pittig en soms frustrerend

De missies kunnen soms best pittig zijn. Ondanks dat het geen vliegsimulatie is, komt het besturen van een vliegtuig wel realistisch over en is de besturing in het begin dus ook zeker wel even wennen. De missies zijn vaak opgedeeld in een aantal checkpoints zodat als het misgaat je niet helemaal overnieuw hoeft te beginnen. Echter zijn deze checkpoints maar spaarzaam, waardoor het falen van de missie toch betekent dat je een flink deel overnieuw moet doen. Dit kan, helemaal als de missie vaker mislukt, best een beetje frustrerend zijn. Wel is het zo, dat je merkbaar beter in de game wordt en je jezelf wel ziet groeien van brokkenpiloot tot Ace. Grappig is dat je tijdens het vervullen van missies en het vernietigen van vijanden xp opdoet. Deze xp maakt je niet zozeer sterker, maar hiermee speel je wel meerdere vliegtuigen en andere zaken in de game vrij.

Online

H.A.W.X. is ook online te spelen; zowel tegen elkaar als in co-op modus. Grappig is dat een speler, mits je een co-op game host, elk moment mee kan doen met de game als één van je 'wingmen' (oftewel collega vliegenier). Bij elke missie kun je kiezen of je de game online of offline wil spelen, maar als je voor offline kiest, kan niemand je online 'joinen'. Wel jammer is dat alleen degene die het spel Host, de xp en beloning krijgt voor het voltooien van missies. Zo word je gedwongen je eigen game te hosten of gewoon de campagne modus offline te voltooien als je de overige vliegtuigen wil vrijspelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • realistische aandoende setting
  • snelle actie
  • realistische werelddelen
  • online mogelijkheid
  • je moet wel van vliegtuigen houden
  • overnieuw beginnen is soms frustrerend
Tom Clancy's H.A.W.X. is een zeer vermakelijke realistisch aandoende arcade shooter die menig speler met zijn actievolle vuurgevechten zal opzuigen. Tel daarbij op dat je de game ook online kunt spelen en als vliegende actie liefhebber zit je gebeiteld!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie