Tom Clancy Ghost Recon Future Soldier

De Ghosts zijn terug! De elitesoldaten van Tom Clancy hebben weer een heel arsenaal met futuristische, technische snufjes brengen de speler de hele wereld over om een terroristisch netwerk op te rollen. En deze keer kan het geheel in co-op. Kortom: verzamel wat vrienden en ga een paar weekenden lekker er voor zitten.
Future Soldier is een heerlijk spel voor de liefhebbers van tactical shooters. Het spel vereist geduld, inzicht en samenspel. In co-op haal je echt het maximale uit de nieuwe Ghost Recon. Het geeft echt een kick als het samenspel goed verloopt en je zonder gezien te worden missies kan halen. Grafisch kan het beter. Maar storend is dat zeker niet.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Speelt lekker
  • Perfecte co-op
  • Tactisch uitdagend
  • Minpunten
  • Nog vervelende bugs
  • Grafisch achterhaald

De Tom Clancy-serie staat doorgaans bekend als tactical shooters waarbij een goed verhaal de rode draad vormt. Dat is bij Future Soldier helemaal niet het geval. Wij hebben de campagne nagenoeg uitgespeeld en hebben geen substantieel verhaal kunnen ontdekken. Je moet een globaal opererend, terroristisch netwerk ontmantelen. Meer niet. Kortom: dun verhaal, maar wel een verhaal dat er voor zorgt dat je met je Ghost-team lekker de wereld over kan reizen.

Hou dekking!

Het flinterdunne verhaaltje heeft gelukkig geen goede spelervaring in de weg gestaan. Want wat speelt Future Soldier lekker zeg. Mits je de tijd neemt en niet als een kip zonder kop de actie in rent. Want dan is het spel onverbiddelijk: er zijn weinig kogels nodig om je naar een andere wereld te helpen. Kortom: houd dekking, kijk goed en stippel je route nauwkeurig uit.

Het tactisch spelen wordt nog leuker en uitdagender als je in co-op gaat spelen. Dat gaat met maximaal vier personen tegelijk. Het opzetten van een co-op spelletje is zo gedaan, alleen is het noodzakelijk dat iedereen zijn eigen serial-code en ubisoft-account heeft. Dat kan in de papieren lopen.

Futuristische gadgets

Ubisoft heeft Future Soldier duidelijk ontwikkeld rondom de nieuwe gadgets die de Ghosts mee krijgen. De belangrijkste twee zijn de Drone en Magnetic view. Met de vliegende Drone is het bijzonder eenvoudig de omgeving te verkennen. Gewoon een kwestie van rondvliegen. Met Magnetic view is het mogelijk door zaken heen te kijken en wapens te herkennen. Zo kan je gemakkelijk vijanden van burgers onderscheiden.

Er is nog een derde supergadet: de Warhound. Deze op afstand bestuurbare robot is volgeladen met raketten en een soort minigun. Het is ook mogelijk te schuilen achter het pantser van de Warhound. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige pret. Schuilen en schieten maar! Deze neem je (helaas) niet overal mee naartoe.

Taggen?

Bijzonder belangrijk bij het spelen, is het ‘taggen’ van vijanden. Iedere speler (echte speler) kan vijanden markeren, zodat andere spelers ze te zien krijgen in hun Ghost-interface (soort Google Glasses met allerhande info). Je kan maximaal vier vijanden markeren. Hebben vijanden je nog niet gezien, dan is het mogelijk een gesynchroniseerd shot te doen; iedereen vuurt tegelijk. Als je dat slim aanpakt, is het mogelijk heel wat tegenstanders neer te leggen zonder dat je ontdekt wordt. En daar zit natuurlijk een leuke uitdaging in! Hoever kom je zonder ontdekt te worden?

Eenmaal ontdekt, ofwel door geluid, ofwel door het ontdekken van een lijk, dan is het verstandig snel dekking te zoeken: de AI is bijzonder sluw en kan zich snel aanpassen aan je speelstijl. Zelfs op normale moeilijkheid is het echt een kluif om ongeschonden door drukke levels heen te komen. Gelukkig is het mogelijk elkaar te genezen, al zit er wel een tijdlimiet aan: ben je te laat, dan is het over met de pret.

Grafisch ouderwets

Grafisch is Future Soldier zeker niet top-of-the line. Sterker nog: het voelt wat ouderwets. De textures zijn grof en er zit helemaal geen diepte in. Wij hebben – met name in het begin – instabiliteit gehad bij het instellen van resoluties of directX-11. Na een herinstallatie en het achterwegen laten van directX-11 liep het spel wel. Wellicht dat de laatste patches dit hebben opgelost. Overigens loopt het spel wel soepel. Zowel op een AMD A8-3850 met 8GB ram en een GTX-460 TI als op een i7 920 (3,8 GHz), 12GB ram en een GTX 480. Op beide systemen stond alles open op 1920 bij 1080. 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Games

Tags: games, shooter