abonneren

Titan Quest

Van de makers van Age of Empires komt Titan Quest. Een bijna schaamteloze Diablo-kloon in een Grieks mythologisch jasje.

De Titanen nemen wraak!

Volgens de Griekse Mythologie zijn de Goden van Olympus aan de macht gekomen door hun brute voorgangers, de Titanen, gevangen te nemen. In de intro van het spel zien we hoe deze gevangenis ineenstort en dat een Titaan weer vrij komt. De Titanen zinnen natuurlijk op wraak en gaan als eerste de mensen lastig vallen die de Goden van Olympus aanbidden. Een God pak je immers het hardste via zijn volgelingen.

Schaamteloze Diablo-kloon

In Titan Quest ga je de strijd aan met allerlei mythologische wezens in de beste Diablo stijl in een immense wereld. 'Diablo-kloon' is dan ook het goede woord voor deze game, maar dat hoeft zeker niet slecht te zijn. Al helemaal niet omdat het nog maar de vraag is of er überhaupt nog een Diablo 3 komt. Het mooie is dat Titan Quest niet doet alsof die nieuw is. Iedereen die bekend is met actie rpg's zoals Diablo of de console versies van Baldur's Gate kan onmiddellijk aan de slag met Titan Quest. Mensen die daar niet mee bekend zijn overigens ook want de game is bijzonder laagdrempelig en gemakkelijk op te pakken. Echter zullen de kenners alle spel-elementen in Titan Quest herkennen omdat dit allemaal al eens eerder gedaan is bij voorgaande games. Je geneest jezelf met rode drankjes, magie krijg je terug met blauwe drankjes, en je hebt een skill-tree om je vaardigheden mee uit te bouwen naarmate je stijgt in level. Het enige wat anders is, is het verhaal, maar dat moet natuurlijk ook wil je als rpg interessant blijven.

Oogstrelende graphics

Titan Quest ziet er werkelijk prachtig uit. De natuur beweegt, de zon schijnt helder, en alles ziet er heel natuurgetrouw uit. Wel heb je voor al dat moois een vrij zware machine nodig. Speel je met een machine die aan de minimum eisen voldoet, dan zul je flink op graphics moeten inleveren en zal je computer vaak haperen wanneer er vele vijanden in beeld komen. Zelf bij zware machines kan dit nog voorkomen. De geluiden zijn goed, maar niet bijzonder. Ook de voiceovers van de npc's doen hun werk, maar ook niet meer dan dat.

Geen karakterklassen

Waar je bij Diablo nog moet kiezen voor een speciale klasse voordat je begint, bepaal je bij Titan Quest alleen maar je geslacht en de kleur van je tuniek. Wat voor type karakter je speelt hangt namelijk af van de skills die je kiest naarmate je in level stijgt. Zo kun je langzaam groeien tot een strijder, dief of tovenaar. Ook is het in het spel mogelijk je vaardigheidspunten (skillpoints) opnieuw in te delen waardoor het maken van een verkeerde keuze geen permanente invloed heeft op je spel.

Prima multiplay

De multiplayer mogelijkheden zitten goed in elkaar. Je kunt je quest alleen spelen, maar je kunt er ook voor kiezen hulp van andere spelers in te roepen en samen te spelen in een lan of over het internet. Zonder problemen kun je je game overzetten van single player naar mutliplayer en weer terug, zonder dat je singleplayer quest verloren gaat. Sterker nog. De computer onthoud gewoon wat je allemaal bereikt hebt en je kunt later weer alleen verder waar je samen gestopt bent.

Niet alleen Ambrosia

Ondanks al onze lovende woorden zijn er toch ook nog wel genoeg minpunten om er voor te zorgen dat deze game net geen topscore van vijf sterren haalt. Zoals al eerder genoemd heb je een zware machine nodig wil je maximaal van de game genieten, en zelfs dan nog kan het zo nu en dan haperen. Ook is het zo dat patchen absoluut noodzakelijk nadat de game geïnstalleerd is. De eerste versie van Titan Quest is namelijk nogal aan de onstabiele kant. Verder is het inventory systeem niet innovatief en wat onhandig. Je heb een grid aan vakjes tot je beschikking en daar kun je spullen in opbergen. Echter stopt de computer de spullen gewoon achter elkaar je inventory in wat niet erg efficiënt is. Hierdoor zul je zelf weer met spullen moeten schuiven om ruimte te maken om dat ene schild nog mee te nemen. Een 'auto arrange' functie was meer dan welkom geweest. Ook is het niet mogelijk spullen te draaien waardoor je niet 100% efficiënt je spullen in kunt pakken. Deze kleine dingen weerhouden Titan Quest van zijn niveau van perfectie. Jammer maar niet onoverkomelijk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Schitterende graphics
  • Grote wereld
  • Diablo gameplay gekruist met Griekse mythologie
  • Goed uitgewerkte multiplay
  • Laagdrempelig
  • Slecht inventory systeem
  • Patchen noodzakelijk
  • Zware machine nodig voor mooie graphics
Velen zijn er die de Diablo-formule toepassen maar er zijn er maar weinig waarbij het resultaat zo goed is als bij Titan Quest. Het is dan wel een keiharde Diablo Kloon, maar wel een hele goeie! Voor Diablo fans en actie-rpg liefhebbers een absolute aanrader!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie