abonneren

Timeshift

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wil je als FPS game nog een kans maken in de overvolle FPS-markt dan moet je behoorlijk onderscheidend zijn. Zo biedt Bioshock een fantastische art-deco onderwaterwereld, is Crysis realistischer dan ooit en geeft Call of Duty 4 de speler een zeer intense ervaring. In Timeshift kan de speler de tijd manipuleren. Is dit genoeg om de concurrentie te verslaan?

Timeshift heeft een lange en vervelende ontwikkelgeschiedenis achter de rug. De game wisselde van platform, van ontwikkelaar en het miste een aantal lanceerdata. Met een dergelijke lange geschiedenis kan de game alleen maar tegenvallen. En dat doet het jammergenoeg ook. Tenminste als je van een uitdaging houdt. Indien je een 'casual gamer' bent en gewoon een half uurtje lekker virtueel wilt knallen dan is Timeshift een redelijk leuke game.

Achtergrond

In FPS-games moet er altijd een reden - of een excuus - zijn dat je als een 'one-man killingmachine' helemaal wild gaat. In Timeshift moet je op Dr. Aiden Krone jagen. Krone is een doorgeslagen professor die samen met een aantal van zijn beste studenten onderzoek deed naar het manipuleren van de tijd. Hij ontwikkelde 'The Suit', een pak waarmee de drager het 'timejumping' kan overleven. We kunnen natuurlijk niet teveel verklappen maar Dr. Krone verraadt je en nu moet je de betaversie van The Suit gebruiken om door de tijd te reizen om zoek naar Krone. Het lot van de wereld ligt in jouw handen. Wees gerust - of misschien gewaarschuwd - want van deze verhaallijn merk je in de game weinig.

Timeshifting

De belangrijkste innovatie in Timeshift is het timeshiften. Als een dvd-speler kun je de actie stoppen, terugdraaien of versnellen. Dit zorgt voor allerlei leuke situaties, zoals die waarbij je het wapen van een tegenstander steelt, de tijd terugdraait en dan ziet hoe hij naar zijn wapen zoekt. Of je kunt naar een tegenstander toelopen, de tijd stilzetten en hem dan rustig neerknallen. Let wel, het is niet mogelijk om je eigen leven te redden door de tijd terug te draaien. Wel kan je de tijd terugdraaien om bijvoorbeeld een granaat te ontwijken. Je kan maar korte momenten de tijd manipuleren waarna het pak zichzelf weer moet opladen.

Graphics en Geluid

Ondanks dat de ontwikkeling van Timeshift zo lang heeft geduurd, zien de graphics er nog best goed uit. Het is niet zo mooi als Crysis maar de graphics zijn hier en daar - zoals bij explosies en regen - best indrukwekkend te noemen. Ook de geluidseffecten en de achtergrondmuziek zijn adequaat maar niks bijzonders.

Gameplay

Helaas blinkt Timeshift niet uit qua gameplay. Je hoeft geen ingewikkelde 'tijdpuzzels' op te lossen - zoals "besta ik wel wanneer ik mijn vader vermoord?" - en de missiedoelen hebben we ook al vaker gezien. De tegenstanders zijn redelijk intelligent en de wapens bevredigen de behoefte om dingen op een imposante manier te vernietigen. Voor de 'casual gamer' biedt Timeshift een aantal uurtjes vrolijk knalplezier.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Manipuleren van de tijd
  • Lekker destructieve wapens
  • Bijna geen verhaallijn
  • Simpele missiedoelen
  • Geen interessante 'tijdpuzzels'
Het is duidelijk dat Timeshift helemaal is ontwikkeld rondom het nieuwe element van timeshiften heen. Op geen enkel ander vlak blinkt de game uit. De wapens zijn lekker destructief en soms mag je in een tank meerijden, maar voor de rest is het gewoon het oude liedje van knallen, knallen en nog eens knallen. En de achtergrond klinkt leuk maar daar merk je in de game weinig van. Wat ons betreft een gemiste kans.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie