abonneren

Tiger Woods PGA Tour 07

Door het overlijden van pa Woods leek het er even op dat zoon Tiger in een diepe dip zou belanden. Maar na een periode van afzondering en een stroeve reeks toernooien, is 's werelds beste golfer inmiddels weer helemaal terug aan de top. Een prima moment voor de release van Tiger Woods PGA Tour 2007. Hoewel…

Nieuwe banen

Je kunt er de klok op gelijkzetten. Ieder jaar ververst Electronic Arts haar sportlijn, dus verschijnt er ook nu weer een nieuwe editie van EA's Tiger Woods golfgame. Een merkwaardige gewoonte, want op het pc-platform is er geen enkele concurrentie te duchten en de 2006-versie was al zo compleet dat het spel wel een paar jaartjes mee zou kunnen gaan. Althans, dat zou je zo denken.
De voor de hand liggende uitbreidingen van Tiger Woods 2007 liggen niet zozeer bij het de 21 aanwezige topgolfers (o.a. John Daly, Vijay Singh, Annika Sörenstam en uiteraard Tiger Woods), want die professionals zagen we voor het merendeel al in 2006 voorbijkomen. Wel is er een aantal nieuwe banen (bestaand en fictief) toegevoegd, waaronder de Four Seasons Resort Aviara, de Ocean Course op het eiland Kiawah, Riviera Country Club, de National en de K Club, de officiële baan van de Ryder Cup 2006.

Geld verdienen

Ook de Game Face is uitgebreid. Via deze fraaie optie kun je niet alleen je eigen golfer samenstellen (door tot in detail de menselijke fysieke eigenschappen aan te passen), maar je kunt die golfer ook naar eigen wens aankleden en uitrusten met de juiste clubs en speeleigenschappen. Sommige items zijn gratis, voor anderen moet je geld verdienen of experience points verzamelen.

Minder lol

De grootste verandering zit echter in de introductie van het onderdeel Team Tour. Door over de gehele wereld toernooien te spelen (in verschillende varianten van stroke-, team- en matchplay), kun je je eigen team opbouwen. Dat begint met het aantrekken van enthousiaste amateurs, maar na verloop van tijd melden zich ook de toppers van de PGA-tour. Als de resultaten voldoende aanspreken, tenminste. Dat klinkt interessant, maar in de praktijk is de lol er toch vrij snel vanaf. De 2006-optie om tegen de beste golfers ter wereld met een aantal, in moeilijkheidsgraad oplopende opdrachten extra bonussen te verzamelen, hield de interesse van de speler veel langer vast.

Minder realistisch

Grafisch gezien, heeft Tiger Woods zijn zaakjes weer goed voor elkaar. Bij maximale instellingen is de omgeving een lust voor het oog en met veel gevoel voor detail uitgewerkt. Toch kunnen we ook hier een paar kanttekeningen plaatsen. Zo verschijnen bij de presentatie van de holes soms zoveel schaduwen op de baan, dat een deel van de fairway zwart kleurt en dus lastig in te schatten is voor verre slagen. Deze optie is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de schaduwen van de speler en bomen, niet uit te zetten. Ook merkwaardig: in de herhalingen van slagen of tijdens de animaties bij winst of verlies, verschijnt er tegenwoordig een soort vage waas (blur) om de golfer. Het is een absoluut raadsel waarom hiervoor is gekozen, want het voegt niets toe en het maakt de gameplay er alleen maar minder realistisch op.

Vaardigheden

Golfen met Tiger Woods is een aangename, maar soms ook behoorlijk onrealistische ervaring. Je begint als amateur met goedkoop materiaal, maar het is heel simpel om na achttien holes meteen al dik onder par te duiken. Sterker nog, bij ons eerste rondje sloegen we direct een hole-in-one! Je krijgt gedurende het spel ook niet echt het gevoel dat je vaardigheden er op vooruit gaan. Pas zodra de bekende pro's in beeld komen, wordt het opeens en stuk lastiger, terwijl je dan al juist veel meer ervaringspunten hebt verzameld.

Flauw Amerikaans

Voor de kritische golfer, zijn er nog tal van andere minpunten aan te wijzen. Neem de automatische clubselectie. Soms selecteert het spel de juiste clubs, soms zul je zelf het initiatief moeten nemen om die keuze aan te passen. Hier zit, voor zover wij hebben kunnen ontdekken, geen enkele logica in. Merkwaardig is bovendien dat je kunt kiezen voor afstanden in meters, terwijl de twee Amerikaanse commentatoren het alleen over yards hebben. Het was geen sowieso geen slecht idee geweest om ook Britse (en Nederlandse) stemmen toe te voegen, want de Amerikaanse humor is maar beperkt houdbaar en de meeste grappen kennen we inmiddels al van editie 2006.
Verder is het vreemd dat soms de divots al te zien zijn, voordat er geslagen is en de verhoudingen kloppen ook niet helemaal wanneer de bal op het oog 10 centimeter voor de cup ligt terwijl er anderhalve meter wordt aangegeven. Tenslotte zou EA er goed aan doen om voor 2008 de online-functies eens goed aan te pakken, want die blinkt niet bepaald uit in gebruiksvriendelijkheid.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Grafisch top
  • Fraaie banen
  • Golfen tegen Tiger!
  • Te makkelijk
  • Flauw Amerikaans commentaar
  • Online-functie kan beter
Er is op dit moment geen beter golfspel op de pc dan Tiger Woods. Logisch, want er is geen concurrentie. De game ziet er gelikt uit en biedt een realistische simulatie van deze nobele sport, inclusief veel beroemde golfers en prachtige gedigitaliseerde banen. Jammer genoeg biedt de nieuwe Team Tour-optie geen spectaculaire verbetering en kent het spel nog teveel minpunten om van een nieuwe toptitel te kunnen spreken. De vraag is dan ook of er voor de bezitters van de 2006-versie voldoende redenen zijn vijftig euro neer te tellen voor Tiger's nieuwste avonturen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie