abonneren

The Witcher

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Wie denkt dat rpg’s gaan over kleine lieftallige Japanse poppetjes die keer op keer de wereld redden heeft het mis. Dit misverstand is begrijpelijk aangezien het gros van de rpg’s op de gameconsoles van Japanse makelij zijn.

Echter is er ook nog zoiets als de niet Japanse rpg stijl, en hoewel je er daar niet heel veel van ziet, komen ze voornamelijk voor op dat andere gaming platform, de pc. The Witcher is een perfekt voorbeeld hiervan. The Witcher is een grauwe fantasy rpg in de stijl van andere volwassen rpg games zoals Baldur’s Gate (de pc versie), Torment en Never Winter Nights.

Grauwe wereld

In tegenstelling tot de meeste fantasy rpg’s is de wereld van The Witcher grauw en duister, zelfs een beetje gothic-achtig. De game is gebaseerd op de fantasyverhalen van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski en wijken duidelijk af van het typische fantasy sfeertje zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Lord of the Rings en onze Japanse vrienden. De wereld van The Witcher lijkt een beetje op onze eigen wereld; grauw en vol met problemen zoals racisme, vooroordelen, machtsmisbruik, sexisme en terrorisme. De setting kun je het beste plaatsen in de vroege middeleeuwen maar dan met magie. Door deze grauwe wereld heeft The Witcher een totaal eigen sfeer en gezicht weten te creëren waar fantasyliefhebbers die niet van al dat lieflijke houden van zullen smullen. Er is dan ook geen traditioneel goed tegen kwaad. Zoals ook op de doos van de game staat: “er zijn alleen keuzes en gevolgen”.

Witchers

Witchers zijn steriele mutanten die ooit mens geweest zijn. Ze hebben een speciale training ondergaan om Witchers te worden, professionele monsterjagers. Deze training ondergaan zij vrijwillig, een Witcher kan namelijk veel geld verdienen, maar slechts enkelen overleven de zware training. In de game zijn het zware tijden voor de Witchers. Mensen zijn bang van hun –enigszins terecht, want ze zien er niet heel vriendelijk uit – en er zijn machtige instanties opgestaan die de Witchers beschouwen als monsters en niet menselijk. Witchers zijn dan ook regelmatig het doelwit van discriminatie. Jij neemt de rol aan van Witcher Geralt. Geralt is de bekendste Witcher van allemaal en was al jaren dood gewaand. Totdat hij gevonden wordt door zijn collega Witchers aan het begin van het spel. Geralt heeft geheugenverlies en dat komt goed uit. Zo heeft de speler namelijk geen voorkennis nodig van de duistere wereld van The Witcher en kun je alles legitiem ‘opnieuw leren’.

Rustige actie rpg

The Witcher is geen turn-based rpg maar speelt zich realtime af. Toch is het geen actie rpg zoals bijvoorbeeld Diablo of Jade Empire, waarbij je vooral veel achter elkaar moet klikken op de muis om je aanvallen uit te voeren. Het vechtsysteem is vernieuwend en innovatief. Zo moet je tijdens de gevechten continue alert zijn. The Witcher vecht namelijk als een expert en maakt vele combo’s achter elkaar. Op het moment dat je cursor een vlam bevat moet je weer opnieuw klikken om je combo door te zetten. Klik je te laat of te vroeg, dan breek je je combo af en sta je open voor aanvallen van de vijand. De gevechten kunnen er zo spectaculair uit komen te zien hoewel ze in het begin vast wel even wennen zijn. En als je combo wordt afgebroken, komt dat wel ietwat houterig over. Ook zijn er verschillende vechtstijlen die je als Witcher kan hanteren. Er zijn er drie namelijk: Strong, Fast en Group. De eerste zijn harde sterke aanvallen maar vrij traag en dus onbruikbaar tegen iemand met bijvoorbeeld een dolk. Fast is snel maar doet aanzienlijk minder schade. Group is voor een groep zwakke vijanden bedoeld. Bij sterke vijanden in een groep kun je beter kiezen voor een strategischere positie. Wel jammer is dat je buiten de gevechten om niet zo acrobatisch bent. Even over een hekje klimmen zit er niet bij, wat dus betekent dat je soms flink om moet lopen voordat je bij je doel bent. Dit is weliswaar jammer, maar we vinden het slechts een klein schoonheidsfoutje wat ook een beetje inherent is aan het rpg-genre.

Meditatie

Natuurlijk heeft Geralt diverse vaardigheden die je, zoals een goed rpg betaamt, kunt opwaarderen tijdens het spel. Er zijn vele skills en je kunt met behulp van deze skills je eigen karakter vormen in plaats van dat je voor een vaste klasse kiest. Een rpg-stijl die we tegenwoordig wel vaker zien. Elke keer als je een level stijgt krijg je munten tot je beschikking waarmee je nieuwe vaardigheden kunt kopen. Om vervolgens deze te krijgen moet je wel mediteren. Dit kan bij kampvuurtjes die over heel het spel rijkelijk verspreid zijn. Dit mediteren is ook handig om de tijd sneller voorbij te laten gaan. Heb je een afspraak met een npc na zonsondergang maar het is nog ochtend? Met behulp van mediteren hoef je je als speler niet te vervelen totdat het eindelijk tijd is. Tijdens het mediteren kun je ook drankjes en oliën brouwen. Hiervoor heb je wel de juiste ingrediënten en recepten nodig. Drankjes zijn belangrijk voor Witchers en op de hoogste moeilijkheidsgraad ben je ook van de drankjes afhankelijk om te overwinnen.

Kennis is macht

Om diverse opdrachten in het spel te kunnen uitvoeren moet Geralt wel over de nodige kennis beschikken. Zo is er bijvoorbeeld een missie waarin een vissersdorpje geplaagd wordt door ‘Drowners’. Dit zijn drenkelingen die weer tot leven komen en andere mensen aanvallen. Voordat je hen aan kunt pakken moet je wel weten waarmee je te maken hebt. Je zal dan ook voordat je de missie uit kunt voeren informatie moeten vergaren. Dit kan uit bijvoorbeeld boeken die je voor veel geld kunt kopen. Echter helpt het ook om met de bevolking te praten en ze ter wille te zijn met wat voedsel, geld, cadeautjes of alcohol. Drank speelt een belangrijke rol in The Witcher aangezien mensen er loslippig en vriendelijker van worden. Praten met de bevolking is vele malen goedkoper dan dure boeken kopen met kennis. Zo hebben wij de nodige kennis vergaard met een broodje ham aan een hongerige bedelaar. Het roleplay gehalte van de game is hierdoor erg hoog en draagt bij aan de geweldige sfeer van The Witcher. In je Journal wordt uitgebreid bijgehouden wat je allemaal ontdekt hebt in de wereld en wat je allemaal weet. Behalve informatie over je quests vind je dus ook informatie over recepten, ingrediënten, monster en andere karakters. De inhoud is erg uitgebreid en het is te zien dat de makers nauw met de schrijver hebben samengewerkt om de wereld geloofwaardig over te laten komen.

Vrouwenjacht – Spaar ze allemaal!

In een volwassen rpg hoort natuurlijk ook sex, en ook dit onderdeel ontbreekt niet in de Witcher. Sterker nog. Geralt is een echte flirt en het is dan ook mogelijk met vele vrouwen het bed te delen. De seksscènes worden op een leuke volwassen manier uitgebeeld zonder dat het puberaal of porno-achtig wordt. Elke ‘verovering’ levert een kaart op met een erotische afbeelding van de dame in kwestie. Je raadt het waarschijnlijk al… Spaar ze allemaal!

Vista… tja…

Het spel werkt onder Vista zonder performance problemen. Op ons testsysteem kunnen we ook met gemak de hoogste instellingen kiezen en zonder haperingen het spel spelen. Echter is de stabiliteit een tweede. Na zo’n twee uur spelen klapt Vista het spel er uit, waardoor je het weer opnieuw op moet starten. Regelmatig saven is dus wel zo handig. In de readme file van het spel staat dat er voor Vista een hotfix nodig is inclusief een download locatie. Deze hotfix pakt het grafische virtueel geheugenprobleem aan. Helaas wilde deze hotfix niet op ons systeem geïnstalleerd worden. Hoewel het spel prima te spelen is op Vista, blijft Vista als gamingplatform vooralsnog moeizaam.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • vernieuwend
  • volwassen verhaallijn en stijl
  • grauw
  • hoog Roleplay gehalte
  • supersfeervol
  • innovatief
  • combat is in het begin wat wennen
  • veel lopen
Voor elke serieuze rpg-gamer is The Witcher een geschenk uit de hemel. Binnen mum van tijd ben je opgeslokt door de grauwe fantasywereld en beleef je de duistere verhaallijn. Je moet natuurlijk wel van rpg’s houden, maar als dat het geval is mag je The Witcher absoluut niet missen!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: