abonneren

The Settlers 7 - Paths to a Kingdom

Ze zijn er weer! Voor de zevende keer op rij mogen we ze aan het werk zetten en voor ons laten vechten. We hebben het natuurlijk over de Settlers. Deze keer mogen ze voor ons een koninkrijk opbouwen in het Europa van de late Middeleeuwen.

De gameplay van The Settlers is na zeven delen onderhand wel bekend en heel vernieuwend is het dan ook niet. We beginnen met een stukje land waar een taverne staat, een kasteeltje en een paar vlijtige Settlers. Aan jou de nobele taak om de rest van de kaart te veroveren. Dit doe je door nieuwe gebouwen neer te zetten, met ieder hun eigen functie en bijgebouwen. Zo zijn aan de berghut diverse mijnen te koppelen, aan woonhuizen bakkerijen en aan nobelhuizen munterijen en goudsmeden, om een paar voorbeelden te noemen.

Zoek het verband

De sleutel tot succes in Settlers 7 is het begrijpen van de structuur waarmee alle goederen in de game aan elkaar gekoppeld zijn. Zo heeft een werkman gereedschap nodig, wat gemaakt wordt door een smid. De smid heeft hiervoor staal nodig, wat komt uit de smelterij. De smelterij heeft op zijn beurt weer ijzer nodig, wat komt uit de mijnen. Er zijn een heleboel verschillende goederen in Settlers 7 met allemaal hun eigen functie. Elke grondstof en inwoner is in feite een bouwsteen voor de diverse gebouwen in je rijk. Ook het tactisch plaatsen van pakhuizen is essentieel in het bouwen van een efficiënt koninkrijk. Voor hen die bekend zijn met Settlers is deze structuur waarschijnlijk gesneden koek, maar voor beginners kost dit even tijd. Ook helpt het een beginner om de handleiding te lezen.

Geen zandbak?

Settlers 7 – Paths to a Kingdom is een ideale zandbak-game waarin je er lustig op los kan bouwen. Des te frappanter is het dan ook dat deze modus niet standaard in de game verwerkt zit. Het is wel mogelijk om te ‘zandbakken’ in de game, maar dan alleen wanneer een missie is voltooid. Dan krijg je de keuze of je door wil naar de volgende missie of dat je verder wil spelen in zandbakmodus. Een andere optie die wij missen – en waarover we ook niks kunnen vinden in de handleiding – is de mogelijkheid om de tijd te versnellen, zoals bijvoorbeeld wel kan in games als Anno 1404 en Tropico 3.

Leuke community-opties

Hoewel de gameplay niet heel vernieuwend is en de game grafisch ook niet heel veel beter is dan zijn voorganger, hebben ontwikkelaars Blue Byte en Ubisoft wel leuke nieuwe online features toegevoegd. Zo vraagt het spel bij het aanmaken van een profiel of je ook een Mentor wil zijn. In die hoedanigheid kun je online benaderd worden door andere spelers die hulp nodig hebben. Zij kunnen via de chat-optie een vraag stellen en de game zoekt vervolgens naar een geschikte mentor om die speler te helpen met z’n vraag. Verder is er een online kasteel dat je kunt uitbouwen en opwaarderen, maar dit is meer een gadget. Uiteraard is het ook mogelijk om online tegen anderen te spelen. Wat online betreft: ook bij deze titel is het noodzakelijk om continu online en ingelogd te zijn bij Ubisoft, wil je de game kunnen spelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • verslavend
  • tactisch bouwen
  • geen tijdversnelmogelijkheid
  • grafisch niet heel bijzonder
The Settlers 7 – Paths to a Kingdom is een nieuwe geslaagde Settlers-game waarin liefhebbers ongetwijfeld hun lol op kunnen. De game kent een uitgebreide structuur en genoeg uitdagingen om je uren aan de monitor gekluisterd te houden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: