The Elder Scrolls IV: Oblivion

Het rijk Tamriel heeft een rijke historie van koninkrijken en oorlogen. De reeks games die de historie behandelt heet The Elder Scrolls en ging in 1994 van start met Arena.

The Elder Scrolls games staan bekend om hun grootte en vrijheid en met elk deel wordt dit principe verbeterd. Inmiddels zijn we aanbeland bij deel 4, waarin de demonenwereld Oblivion het keizerrijk bedreigt.

Moord!

Je begint met het maken van een karakter. Je bepaalt zelf ras, geslacht en uiterlijk. Daarna beland je in het verhaal, dat begint met een tutorial. Keizer Uriel III (wiens stem is ingesproken door Patrick Stewart) is op de vlucht voor een groep huurmoordenaars aan wie zijn zonen in het paleis ten prooi zijn gevallen. Je gaat met de keizer mee en bent uiteindelijk getuige van zijn dood. Zijn laatste woorden zijn een verzoek om zijn enig overgebleven (onwettige) zoon te vinden, zodat die de troon kan bestijgen.
Aan het einde van de tutorial kun je een beroep (klasse) kiezen en je karakter naar wens aanpassen. Behalve een beroep kiezen, kun je ook een beroep creëren door van diverse vaardigheden je hoofdeigenschappen te maken. Het grappige van The Elder Scrolls is dat je karakter sterker wordt naarmate hij zijn vaardigheden meer gebruikt. Je stijgt in level door beter te worden in je hoofdvaardigheden en niet, zoals bij vele andere rpg's, monsters te slachten en generieke experience points te vergaren.

Adembenemend mooi

Na de tutorial word je losgelaten in Tamriel, waar je óf het verhaal volgt óf zelf op onderzoek uit gaat. De spelwereld is gigantisch. Er zijn eindeloos veel steden, dorpen, kastelen, kerkers en grotten. De wereld ziet er prachtig uit en er wordt gebruikgemaakt van de nieuwste grafische technologieën om de wereld er zo echt mogelijk te laten uitzien. Bij deze game is een laatste generatie grafische kaart dan ook aan te raden. Onze voorkeur gaat uit naar een kaart uit ATI Radeon X1000-familie, omdat bij deze kaarten anti-aliasing en HDR-lichteffecten tegelijk kunnen worden toegepast. Dat zorgt voor strakkere graphics zonder trapeffect.
De graphics, muziek en geluidseffecten zijn adembenemend: de zon weerkaatst op je pantser, mensen praten met elkaar in steden en monsters kreunen in kerkers. De keerzijde van al dit moois is dat je een krachtige pc in huis moet hebben. Een stevige processor, een grafische kaart van zo'n 200 euro en 1 GB ramgeheugen zijn geen overbodige luxe!

Zeer gebruiksvriendelijk

De wereld is groot en je doet er gerust een uur over om van de ene naar de andere stad te trekken. Gelukkig kun je versneld reizen: je roept de wereldkaart op en dubbelklikt op de bestemming. Maar 'gewoon' reizen is ook leuk. Onderweg valt veel te ontdekken en het is dan ook verleidelijk om af te dwalen. En ontdek je een nieuwe plaats, dan wordt deze automatisch gemarkeerd op je kaart. Ook zeer prettig is de directe aanpasbaarheid van de moeilijkheidsgraad. Het spel is in zowel de eerste als de derde persoon te spelen.

Alles-in-één

Je kunt je karakter op verschillende manieren ontwikkelen, wat ook andere speelstijlen met zich meebrengt; denk aan stelen en sluipen, tovenarij, gladde praatjes (werkt niet bij monsters) of gewoon het botte hakwerk. Elke speelstijl is even goed uitgewerkt en kan concurreren met spellen die zich specifiek op één speelstijl richten. Hierdoor is de herspeelbaarheidswaarde van het spel hoog.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Zeer grote speelwereld.

  • Fantastische graphics en geluid.

  • Veel verschillende speelstijlen mogelijk.

  • Veel vrijheid.

  • Zware pc nodig.

Oblivion is verplichte kost voor elke rpg-liefhebber.Uitgever2K GamesOntwikkelaarBeteshda SoftworksBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XP HomeProcessor snelheid (min. benodigd)2 GHzHoeveelheid RAM (min. benodigd)512Grafische kaart (minimaal benodigd)Direct 3D grafische kaart met 128 MB geheugenBenodigde hardeschijfruimte (GB)4Online gamingneeGamepad ondersteuningnee

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten