Alleen wanneer je de afgelopen drie jaar op een onbewoond eiland zat, zal je de massahysterie rond De DaVinci Code zijn ontgaan. Van Dan Browns bestseller uit 2003 zijn inmiddels meer dan 40 miljoen exemplaren in 17 verschillende talen verkocht.

De gelijknamige bioscoopfilm trekt volle zalen en reisbureaus doen goede zaken met tripjes langs markante DaVinci-locaties. Dan mag de release van een game natuurlijk niet achterwege blijven.

In de ban van de graal


De DaVinci Code is een thriller die een fictieve zoektocht beschrijft naar de heilige graal. Wetenschapper Robert Langdon en cryptologe Sophie Neveu ontdekken dat er achter het geheim van de graal meer schuilgaat dan de christelijke kerk zou willen prijsgeven. Na de moord op de conservator van het Louvre raakt het tweetal in de ban van het Laatste Avondmaal, het wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci dat een verborgen code bevat. Er volgt een spannende speurtocht waarbij duidelijk wordt dat de openbaring van het mysterie verstrekkende gevolgen zal hebben voor de kerk en de manier waarop de wereld voortaan naar het Nieuwe Testament zal kijken. De oerconservatieve christelijke organisatie Opus Dei en het geheimzinnige genootschap Priorij van Sion doen er dan ook alles aan om dit eeuwenoude geheim verborgen te houden. Daarbij wordt grof geweld niet uit de weg gegaan.

Spannend? Nou nee


Tot zover het verhaal. Iedereen die het boek gelezen heeft, zal zich meteen thuis voelen in sfeer van de game. De digitale versie van The DaVinci Code is namelijk een 'point-and-click' adventure die vrij secuur de verhaallijn van het boek volgt, aangevuld met extra puzzels en raadsels. De raakvlakken met de film zijn daarentegen minder prominent. De personages uit de game lijken niet op de acteurs (o.a. Tom Hanks), wat ongetwijfeld met dure rechten te maken heeft. Een gemiste kans waar mee te leven valt, ware het niet dat de karakters uit het spel geen moment tot leven komen. De animaties en dialogen zijn slecht uitgewerkt, zodat de gamer zich nauwelijks met de hoofdrolspelers verbonden zal voelen.

Omdat de verhaallijn zich lineair ontwikkelt en geen ruimte laat om het plot een eigen wending te geven, is de spanning ver te zoeken. Zelfs al heb je het boek niet gelezen en de film niet gezien, dan nog zit je niet op het puntje van de stoel. Dit heeft ook met het tempo te maken. De dialogen zijn te lang en blijven zich soms heel irritant herhalen als je elders in dezelfde ruimte naar aanwijzingen zoekt. Met grote regelmaat nemen filmische scènes het verhaal over, zodat je met de armen over elkaar op het volgende moment van actie zit te wachten.

Bugs


Om The DaVinci Code succesvol uit te spelen, zul je op zoek moeten naar aanwijzingen en voorwerpen die je, soms in combinatie met elkaar, steeds een stapje verder brengen. Af en toe moet je sluipen en kun je iemand met een gerichte klap uitschakelen, maar de belangrijkste ontwikkelingen en actie komen in de statische 'filmpjes' voorbij. De puzzels zijn gevarieerd, maar vrij simpel op te lossen. Daar waar dat niet lukt is er altijd een hintsysteem voorhanden. Tijdens het spelen liepen we regelmatig tegen slordige 'bugs' (clipping, geluid, haperingen) aan en stoorden we ons aan het gebrek aan inventiviteit van de ontwikkelaars.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • DaVinci voor dummy's

  • Gevarieerd aanbod aan puzzles

  • Langdradig en voorspelbaar

  • Geen spanning

  • Bugs!

[h2]DaVinci voor dummy’s[/h2] De DaVinci Code lijkt gehaast en zonder veel inspiratie in elkaar te zijn gezet om nog op tijd te kunnen profiteren van alle publiciteit rond de film. Het resultaat is een interactief verhaal dat zelden boeit en weinig creativiteit van de speler vraagt. Geen tijd om te lezen, is het te ver fietsen naar de bioscoop en ben je niet gezegend met een al te hoog IQ? Toch nieuwsgierig naar alle ophef rond deze kaskraker? Alleen dan is deze DaVinci voor dummy's een investering van 40 euro waard.

2,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten