abonneren

The Ball

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Iceberg Interactive laat met The Ball zien dat je met een eerste persoons perspectief meer kan doen dan alleen maar shooters maken. The Ball is een 3D puzzelavontuur gemaakt met de Unreal Engine.

In The Ball speel je een anonieme archeoloog die tijdens de verkenning van een ondergronds grottenstelsel in een vulkaan een mysterieus kanon tegenkomt met een daarbij behorende gigantisch bal. De bal is met het kanon naar je toe te trekken via de rechter muisknop en hard van je af te stoten door met de linker muisknop te klikken. Met deze bal en zijn bijbehorende kanon moet je een weg zien te vinden door het grottenstelsel. Daarnaast ben je niet allen in de grotten en word je zo nu en dan aangevallen door mummies en andere griezels. Het enige wapen dat je hebt, is de bal en hiermee moet je dan ook de tegenstand uit zien te schakelen. Wat je dus ook doet, neem je bal altijd mee!

Niet zonder mijn bal

Behalve jezelf verdedigen, moet je de bal ook gebruiken om allerlei puzzels op te lossen in het spel. Leuk is dat de puzzels vooral praktisch georiënteerd zijn en met behulp van logisch denken op te lossen zijn. De bal kan ook objecten grijpen en meesleuren door middel van een touw dat hij uitwerpt. Verder kan de bal ook gebruikt worden om zwakke constructies zoals gebarsten deuren en pilaren kapot te maken.

Knoppen drukken

Knoppen spelen een belangrijke roll in The Ball en deze zullen door jou of de bal ingedrukt moet worden om verder te komen in het spel. Naast de bal zijn ook sommige andere objecten in het spel te manipuleren met je kanon. Denk hierbij aan hendels die overgehaald moeten worden en blokken die op de juiste plaats gezet moeten worden zodat er weer nieuwe deuren geopend worden. Zaken die op deze manier te bewegen zijn, worden duidelijk gekenmerkt door een oplichtend blauw icoon.

Mager

Een klein minpunt van The Ball is wel dat er weinig aandacht is besteed aan de verhaalvertelling. Het verhaal wordt alleen via een beetje tekst verteld, en dat is het. De makers hadden er beter aan gedaan als ze rond dit originele principe een meeslepender verhaal hadden gemaakt met hier en daar een leuk tussenfilmpje. Ook zijn er in totaal maar acht levels die doorkruist moeten worden wat de speelduur aan de korte kant maakt. Naast de campaign zijn er ook nog vier ‘challenges’ waarbij je vooral moet vechten tegen speciale vijanden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • vernieuwend
  • logische puzzels
  • magere presentatie en verhaal
  • weinig levels
The Ball is een vernieuwende game met interessante gameplay en leuke praktische puzzels om op te lossen. We vinden het jammer dat er niet meer aandacht is besteed aan de presentatie en de verhaalvertelling. Dat zou de game namelijk meer dan vier sterren opgeleverd hebben. Nu moet hij het doen met de genoemde vier sterren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: