abonneren

Tetris goede remedie tegen traumatische ervaring

Uit onderzoek aan de universiteit van Oxford blijkt dat het spelen van het computerspelletje Tetris na een traumatische ervaring de pijnlijke herinneringen aan die gebeurtenis voor een groot deel kan voorkomen.Mensen die schockerende beelden van bijvoorbeeld ernstige verwondingen hebben gezien, hebben daar op lange termijn (gemiddeld de helft) minder last van als ze in de uren na de traumatisch
e ervaringen het spel Tetris spelen.
De onderzoekers melden hierbij dat de herinnering niet wordt gewist maar dat de scherpe kantjes eraf worden gehaald. Het onderzoek werd uitgevoerd door de proefpersonen foto's te tonen van ernstige verwondingen. Sommige deelnemers mochten daarna een halfuur Tetris spelen, andere proefpersonen namen deel aan een computerspel waarin hun algemene kennis werd getest. Een derde groep kreeg helemaal geen afleiding. Gemiddeld hadden de Tetris-spelers de helft minder ‘flash-backs', zelfs wanneer het spel 4 uur later werd gespeeld, trad dit effect op.

Volgens de onderzoekers houdt Tetris het visuele systeem van de hersenen mogelijk zo intensief bezig dat het mechanisme waarmee mensen herinneringen vormen niet meer goed werkt.
Uit onderzoek is al eerder gebleken dat het menselijk brein ongeveer zes uur nodig heeft om een ervaring te verwerken en een bijbehorende herinnering op te slaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Games

Tags: