abonneren

Test Drive Unlimited 2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Aangezien niet iedereen een scheurijzer van pak-em-beet 400.000 euro heeft, is er een game om zo iedereen te kunnen laten proeven van het betere leven. Test Drive Unlimited 2 draait om één ding: racen over het feesteiland Ibiza. Wie wil dat nu niet?

Test Drive Unlimited 2 is natuurlijk de opvolger van deel één die iets meer dan vier jaar geleden is uitgekomen. Destijds geplaagd door bugs en veel herhaling beloofde Eden Games verbetering. Dat is ze in zekere zin wel gelukt. Het draait in het tweede deel niet alleen om racen en auto's verzamelen maar ook om samen rijden, sociale status en het ontdekken van het eiland.

Vlees noch vis

Hoewel het tweede deel zonder twijfel meer afwisseling biedt, hebben we nog steeds een beetje een gevoel van 'vlees noch vis'. Is Test Drive Unlimited een racespel? Ja, zonder twijfel. Maar een échte racegame is het niet, want daar rijden de auto's niet goed genoeg voor. Om maar over de afwezigheid van een schademodel te spreken! Is het een soort social game? Ja, in zekere zin wel. Je kan bijvoorbeeld je karakter naar de kapper sturen of andere kleren aandoen. Daarmee kan je weer bekendheid krijgen en in de smaak vallen bij vrouwen of mannen. Eden Games heeft de nadruk er niet echt op gelegd, maar het is wel nodig om het spel helemaal uit te spelen (jammer!). Is het een free roaming game? Ja, dat is het ook. Het is niet nodig om het hele eiland te verkennen maar je krijgt er wel punten voor en je kan belangrijke locaties ontdekken. We weten gewoon niet echt wat Eden Games wilde met dit spel.

Het racen

In TDU2 speel je een parkeerjongen of –vrouw die één droom heeft: racen. Nadat je een presentatrice in een noodvaart naar de studio hebt gebracht krijg je de mogelijkheid om mee te racen in de Solar Crown: een bekende race op Ibiza. Je hebt net genoeg geld om een fatsoenlijke auto te kopen en mee te doen...echter, niet voordat je je licentie hebt gehaald.
Wie ervaring heeft met racen, zal niet heel veel moeite hebben met Test Drive Unlimited. De auto’s lijken wel op rails te rijden en over bizarre remmen te beschikken. Soms willen ze heel onverwacht nog weleens wegglijden, waarna correctie bijzonder lastig kan zijn (met alle hulpmiddelen uit).
Nu zou het corrigeren en aanvoelen van de auto's met een stuurtje beter te doen moeten zijn, maar helaas wordt de Logitech Driving Force Pro niet geheel ondersteund in TDU2. Het stuur werkt wel, maar de force feedback niet. Bij de G25, G27 en GT werkt dit wel, wat vreemd is want de GT is nagenoeg gelijk aan de Pro.

Je weg omhoog racen

Laten we het stuurtje even liggen om met de Xbox-controller voor de pc te racen, wat overigens prima werkt, dan merken we al snel dat er heel wat te verkennen en te racen valt in TDU2. Er zijn kampioenschappen voor klassiekers, off road wagens en bijvoorbeeld supercars. Binnen die klasses zijn ook nog subklasses. Er is behoorlijk wat keuze, maar lang niet zo veel als bij bijvoorbeel Gran Turismo 5. Maar dat is ook een oneerlijke vergelijking.
Voor elk segment moet je, voordat je mee mag racen, een licentie halen. Dat kost echter hooguit een kwartiertje en maakt je goed bekend met de andere eigenschappen van de auto en het terrein. Hoeveel races er precies in TDU2 zitten, durven we niet te zeggen, maar het is genoeg om meer dan twintig uur zoet te zijn.

Grafische pracht

Het racen zal niet iedereen aanspreken door de ietwat vreemde physics en de niet geheel complete ondersteuning van racestuurtjes. Grafisch is er echter heel weinig mis met het spel. Het eiland ziet er geweldig uit. De reflecties van water op de weg zijn bijvoorbeeld van uitstekende kwaliteit, net als de sunflares. Vreemd genoeg zien personen er dan weer wat minder goed uit. De auto's lijken op het eerste gezicht prachtig uitgewerkt, maar missen hier en daar wel wat detail. Het stoort echter niet, mede doordat het spel geweldig goed draait op midrange systemen. Wij hebben TDU2 getest op een midrange systeem met een AMD Phenom II 905E, 4 GB ram en een Gigabyte GTX460 1 GB. Het draaide perfect op 1920x1080 en detail op high. Kortom: Eden Games gebruikt een uitstekende engine.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • grafisch goed
  • uitgebreid
  • rijdt niet echt lekker
  • vlees noch vis
Wat is Test Drive Unlimited 2 nu voor spel? Primair een racespel, maar wel met elementen die een stempel drukken. Zo zul je het spel niet helemaal uitspelen zonder te verkennen of aandacht te besteden aan de sociale elementen. En dat is gewoon jammer, omdat de doorsnee-racer niet echt behoefte heeft aan een 'Sims-element' in het spel. We vinden de poging van Eden Games echter wel goed om meer toe te voegen aan een arcade-racer. En eerlijk is eerlijk: deel 2 is een stuk beter dan het eerste deel van TDU.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie