abonneren

Tabula Rasa

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wij wisten van niks. Terwijl de aarde langzaam aan omsingeld werd door een buitenaards ras genaamd de “Bane” waren de wereldleiders al uitverkorenen aan het kiezen die geschikt waren om te vechten tegen dit buitenaardse ras. De Bane hebben de Aarde uiteindelijk zo goed als vernietigd en de overgebleven mensen zijn de laatste van hun soort.
Gelukkig zijn er andere werelden met hetzelfde probleem en samen met hen vormen we de Allied Free Sentients. Jij speelt een soldaat van de AFS.

MMO actie van Richard Garriot

Tabula Rasa is een MMO afkomstig van Richard Garriot. Hij is vooral bekend van de Ultima rpg's waaronder ook Ultima Online, één van de eerste mmorpg's op de markt. Met Tabula Rasa wijkt Garriot af van het fantasy-genre en kiest hij voor sciencefiction. Toch zijn de rpg invloeden hoog en op het eerste gezicht lijkt Tabula Rasa de zoveelste mmorpg. Niks is minder waar want Tabula Rasa is namelijk een actiespel.

Niet meer op je beurt wachten

Bij de gemiddelde mmorpg zijn de gevechten vrij statisch. Je klikt je vijand aan en vervolgens begint er een beurtelings over en weer mep spelletje. Bij Tabula Rasa wacht je niet op je beurt maar vecht je in real time. Het feit dat je voornamelijk met vuurwapens vecht maakt dit ook logischer. Door de actie lijkt Tabula Rasa meer een shooter dan een rpg. Echter komt tactiek zeker wel kijken bij deze game. Zo zijn zware wapens trager en als een Bane op je af komt stormen is het slimmer over te schakelen naar een sneller wapen welke per schot weliswaar minder schade doet, maar waarmee je wel sneller schiet. Ook dekking zoeken behoort tot de mogelijkheden en is soms zelfs hard nodig om te overleven. De wereld wordt namelijk rijkelijk bestookt door de Bane. Ook het feit dat je wapens moet herladen zorgt er voor dat je niet zomaar als een kip zonder kop het slagveld op rent. Natuurlijk kun je ook samen met andere spelers een team vormen wat de nodige tactische voordelen oplevert.

Klasseloos grinden

Wel jammer is dat je ondanks de actie niet ontkomt aan diverse verzamelmissies (12 monsterharten bijvoorbeeld). Elke MMO die we gezien hebben bevat zulke missies, en het is jammer dat deze saaie missies ook aanwezig zijn in Tabula Rasa. Je hoeft ze natuurlijk niet te accepteren, maar ze zijn soms wel noodzakelijk om te groeien als karakter. Je begint klasseloos in Tabula Rasa. Pas als je level vijf bent kies je de richting waarin je je karakter wilt ontwikkelen. Maak je een verkeerde keuze. Geen probleem. Je keuzes zijn nooit permanent.

Meer! Meer! Meer!

Een ander leuk element is de xp-multiplier. Als je vijanden verslaat krijg je net als in een rpg xp, en als je in Tabula Rasa meerdere vijanden achter elkaar verslaat wordt je xp dus vermenigvuldigt. Een betere motivatie om door te knallen krijg je niet!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Sfeervol
  • Veel actie
  • Tactisch
  • Maandelijkse kosten
De sfeer, graphics, muziek en actievolle gameplay zorgen ervoor dat je helemaal opgaat in de buitenaardse oorlogen van Tabula Rasa.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie