Starcraft is één van de meest bekende real time strategy (rts) titels. Twaalf jaar geleden lanceerde Blizzard de titel die – zoals elke rts-fan wel weet – zeer goed ontvangen is. Nu is het na talloze add-on pakketten tijd voor deel twee: Wings of Liberty, waarbij de drie rassen: Terrans, Zerg en Protoss het weer tegen elkaar mogen opnemen.

Starcraft 2 heeft de zware taak het immens populaire Starcraft 1 op te volgen. Iedere fan heeft bijzonder hoge verwachtingen van deze titel en je zou denken dat het dan alleen maar tegen kan vallen. Laten we alvast verklappen dat dit zeker niet het geval is. Starcraft 2 heeft heel wat in petto!

Uitgebreid verhaal

Het verhaal bij een rts is in basis natuurlijk altijd hetzelfde: de wereld wordt gedomineerd door een kwade, machtswellustige leider. Het is aan jou om de leider van zijn troon te stoten en de wereld te bevrijden. Tenminste: als je voor de goede kant kiest.

Bij Starcraft is het basisverhaal gelijk, echter lopen er een paar verhalen door elkaar heen. Zo is één van de verhaallijnen dat Jim Raynor Jim Raynor, die ook al een grote rol speelde in de eerste Starcraft, zijn geliefde is verloren tijdens een grote strijd. Sarah Kerrigan wordt namelijk door de zwaar corrupte Mengsk (leider van de Dominion) achtergelaten tijdens een groot gevecht bij New Gettysburg. Jim heeft daar nog steeds nachtmerries over en het is tevens één van de redenen dat hij nog weleens wil grijpen naar de fles.

Het grote probleem is echter dat Sarah Kerrigan getransformeerd is in de Queen of Blades: de leidster van de Zerg. En de Zerg zijn uit op het domineren van het melkwegstelsel, of wellicht zelfs het heelal. En dat kan Jim natuurlijk niet toelaten! Dilemma's, dilemma's, dilemma's.

Dit is slechts één van de secundaire verhaallijnen. Er zijn er nog meer, waardoor Starcraft 2 meer biedt dan een zwart/wit-schets van goed tegen kwaad. Het mooie aan Starcraft is dat de speler zelf de keuze heeft voor diepgang te kiezen of niet. Wie geen boodschap heeft aan alle details, klikt zich gewoon een weg door het spel. Wie wel graag alle ins en outs wil horen, kan in de bar het nieuws kijken of een gesprek aanknopen met de vele karakters aan boord van de Hyperion.

Bijzondere interface

Blizzard heeft de interface ten opzichte van deel 1 behoorlijk omgegooid. Niet gek natuurlijk, aangezien die titel al bejaard is. In plaats van de standaard tekstgeoriënteerde interface die we normaalgesproken bij rts-games tegenkomen, heb je nu keuze uit een aantal plekken op de battlecruiser Hyperion. Er is keuze uit de brug, wapenopslag, laboratorium en de kantine (bar). Overigens begin je met Jim in een bar, pas na een paar missies kom je een oude vriend tegen: Matt Horner, die eigenlijk een aanhanger was van Mengsk. Echter hij staat nu aan de kant van Jim, omdat hij gedesillusioneerd is geraakt door Mengsk’s brute, inhumane optreden en slachtpartijen.
Elk deel van het schip heeft een functie. Op de brug kan je een missie starten, in de wapenopslag kan je met geld units opwaarderen, in het laboratorium doen je collega’s onderzoek op relikwieën die je vindt op het slagveld en in de kantine kan je het nieuws bekijken.

Uren plezier

Hoewel Starcraft 2 meer gericht is op multiplayer, is de campagne zeker niet minder interessant. De Storymodus is zeer uitgebreid met 29 gevarieerde missies die voor – naar schatting – 25 tot 30 uur gameplay zorgen. De opbouw in moeilijkheid is perfect, waardoor je als speler goed in het spel groeit. Wie helemaal geen ervaring heeft met Starcraft of rts’en, kan de training doen, die je binnen een kwartier bekend maakt met het bouwen van een basis, het delven van grondstoffen en het bedienen van de eenheden.

Eenmaal bezig in de campagne, merken we dat Blizzard een zeer prettig balans heeft gevonden in de units. Elke eenheid heeft zijn specialisme en kracht en wie goed nadenkt, de juiste upgrades toepast, en een goede balans vindt tussen land- en luchteenheden, kan met een relatief klein leger een ander compleet overrompelen en verslaan.

Om upgrades van units te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld een dikker pantser, krachtiger rakketten voor luchtafweer, et cetera, is het nodig om relikwieën op te pikken op het slagveld. Doe je dit niet, dan blijven upgrades buiten bereik. Kortom: het is uiterst zinvol bepaalde secundaire opdrachten uit te voeren.

Een opvallend punt bij de campagne, is dat we geen tweede tankfabriek kunnen bouwen, maar wel zoveel barracks kunnen plaatsen als we willen. Wellicht is dat voor de balans in het spel. En nu we toch kritiek leveren: we hadden graag wat meer snelheid gezien in het produceren van eenheden. Het opbouwen van een groot leger met de nodige tanks kan erg tijdrovend zijn bij Starcraft. Wellicht komt er nog een upgrade in een later stadium.

Grafisch ongelooflijk

Het is bij rts-spellen minder belangrijk, maar bij Starcraft 2 heeft Blizzard er zonder twijfel aandacht aan besteed: de grafische pracht en praal. Zo zijn de filmpjes ongelooflijk gedetailleerd en wie over een modern systeem beschikt met een krachtige videokaart, kan ook van veel detail genieten op de diverse slagvelden die per planeet natuurlijk enorm verschillen. Wij kennen eigenlijk geen mooiere rts dan Starcraft 2. En aangezien er behoorlijk wat grote titels zijn, we noemen C&C, is dat een behoorlijk compliment.PluspuntenConclusie

  • grafisch zeer goed

  • goede singleplayer campaign

Starcraft 2 is een bijzonder goede, uitgebreide rts. Het is echt een waardige opvolger van deel één die nog steeds veel gespeeld wordt. We kunnen zelfs wel stellen dat het – wederom – de benchmark is voor degelijke rts’en. Voor de Command and Conquer-fans: C&C mist in onze optiek toch de balans en details die Starcraft wel kan bieden.UitgeverBlizzard EntertainmentOntwikkelaarBlizzard EntertainmentBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XPProcessor snelheid (min. benodigd)2,6 GHz Pentium 4 of beterHoeveelheid RAM (min. benodigd)1024Grafische kaart (minimaal benodigd)128 MB GeForce 6600 GT, ATI Radeon 9800 of beterBenodigde hardeschijfruimte (GB)12Online gamingjaOns TestsysteemAsus P6T moederbord, Core i7 920 @ 4 GHz, Gigabyte GTX 285 2GB OC, 6GB ddr3-1600, 2 x Raptor RAID-0

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten