abonneren

S.T.A.L.K.E.R.:Clear Sky

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky is het vervolg op de game S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl. In tegenstelling tot het origineel is Clear Sky niet gebaseerd op een verhaal van het Russische schrijversduon Arkady en Boris Strugatsky.

Clear Sky is ook geen echt vervolg van deel 1 maar een prequel dat zich enkele jaren voor het eerste deel afspeelt.

Waar ging S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl ook alweer over? Op 26 april 1986 werd de wereld opgeschrikt door de ergste nucleaire ramp ooit. Reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl explodeerde en enorme wolken radioactief materiaal kwamen daarbij vrij. In 2006 vinden er opnieuw explosies plaats in de kerncentrale waardoor al het leven in de wijde omgeving wordt uitgeroeid. Er geruchten over vreemde wezens, dodelijke straling en een merkwaardige soort energie rondom de centrale. In 2012 trekken premiejagers en huurlingen de Zone in.

Clear Sky vindt plaats in 2011, een jaar voor het eerste deel. Je kruipt in de huis van de huurling Scar. In deel 1 moest je vooral uitzoeken wat er precies met de kerncentrale is gebeurd. Je hoeft niet deel één te hebben gespeeld om lol te beleven aan Clear Sky.

Groepsdynamiek

In Shadow of Chernobyl moest je het vooral opnemen tegen andere individuele huurlingen en ronddolende mutanten. Clear Sky richt zich meer op de verschillende groeperingen die zich ophouden rondom de centrale. Je krijgt in het spel de keuzevrijheid om een bepaalde groep te helpen.

Elke groep heeft zijn eigen redenen om actief te zijn in de Zone. De eerste groep waar je bij behoort bestaat uit wetenschappers. Zij willen vooral kennis over de Zone en de vreemde emissies opdoen. Door de nieuwe groepsfocus zijn de opdrachten en missies afwisselender dan in de originele versie. Je moet nu niet alleen wapens, goederen en 'artifacts' vinden, maar je kan ook gebieden veroveren of teamgenoten helpen zich te verdedigen tegen een andere groep. Opmerkelijk is dat groepen - zowel vrienden als vijanden - geheel zelfstandig opereren. Hierdoor arriveer je soms op een plek waar het gevecht al heeft plaatsgevonden of waar de tegenstanders reeds zijn vertrokken.

S.T.A.L.K.E.R. 1.5

Clear Sky heeft geen revolutionaire veranderingen ondergaan. Na een jaar is de grafische engine natuurlijk verbeterd en zijn de tegenstanders intelligenter gemaakt. Door de vernieuwde engine hebben objecten meer diepte gekregen, zien gezichten er gedetailleerder uit, en door ‘Volumetric Light Effects’ is de lichtval realistischer geworden. Doordat de engine nog steeds bijna hetzelfde is, kan Clear Sky gespeeld worden op oudere computers waar nog DirectX8.0 op draait. Indien je een krachtige computer hebt met DirectX10 dan ziet de game er mooi en realistisch uit.

De AI controleert computertegenstanders nu als groepen in plaats van als individuen waardoor het een stuk moeilijker is geworden om een frontale aanval te doen op een vijandige groep huurlingen, mutanten of monsters. Ook hebben de ontwikkelaars wat nieuwe omgevingen en gruwelijke monsters toegevoegd. Maar de meeste omgevingen zijn hergebruikt uit deel één.

Multiplayer

Wanneer je de game online met vrienden wil spelen dan kan dat tot maximaal 32 deelnemers. Je hebt de keuze uit de standaard keuzes Death Match en Team Death Match.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Draait ook op minder-krachtige machines
  • Goede mix tussen shooter en roleplaying game
  • Vernieuwde engine
  • Groepsdynamiek
  • Niet revolutionair
  • Hergebruikte omgevingen
  • Geen eigentijdse engine
S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky is geen revolutionaire game. De engine is niet bijzonder vernieuwend en ook het verhaal is weinig verrassend. Maar voor mensen die genoten hebben van Shadow of Chernobyl biedt Clear Sky een nieuwe kennismaking met de Zone en haar bijzondere inwoners. Geen topgame maar daardoor goed geschikt voor mensen met minder krachtige machines.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie