abonneren

Spore

Spore is het nieuwe epos van Will Wright; geestelijk vader van SimCity en De Sims. Na heel wat jaren van ontwikkeling ziet de 'ultieme evolutiesim' dan eindelijk het licht.

Vijf fasen

Spore is een tekenfilmachtig ogende game waarin de speler begint als eencellig wezentje en uiteindelijk uitgroeit tot een ras dat het universum overheerst. Dat klinkt nogal omvangrijk en dat is het ook. Daarom is het spel verdeeld in vijf fasen: Cell, Creature, Tribal, Civilization en Space. Met iedere nieuwe fase worden meer gameplay-elementen geïntroduceerd. Ben je in Cell enkel aan het happen als carnivoor of herbivoor en ontwikkel je enkele simpele nieuwe lichaamsdelen, in Creature evolueer je van zee- naar landwezens en kun je meer en meer je unieke, zelfbedachte wezens vormgeven.

Agressief of vredelievend?

Het kloppend hart van Spore is dan ook de Creature-editor; een tool waarmee spelers van allerlei niveaus eenvoudig eigen wezens kunnen creëren. Electronic Arts lanceerde de gratis Creature-editordemo een paar maanden geleden al. Pardoes werden er in een week tijd meer dan een miljoen wezens gemaakt. De community dook en masse op Spore, en dan te bedenken dat de demo slechts 25 procent van de mogelijkheden bevatte. In het spel bepaal je in de Creature-fase hoe jouw ras uiteindelijk wordt. Maak je een agressief diertje dat rechtop loopt, vier benen en twee grijparmen heeft, gromt met een bek vol scherpe tanden en een paars geschubde huid heeft? Of klei je juist een vredelievend, muzikaal wezen met drie ogen, zes poten, drie staarten en hoorn op zijn neus? De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos.

Space... The Final Frontier

In de latere fasen verandert Spore langzamerhand in een rts en sim, waarbij invloeden van Diablo, Command & Conquer en Civilization duidelijk zichtbaar zijn. Steeds is het doel als zelfbedacht ras overheersend te zijn, en dat kan goedschiks of kwaadschiks. In de vierde fase (Civilization) bouw je huizen en gebouwen voor je wezen en ook deze maaksels ontwerp je helemaal zelf. Net als je oorlogstuig om andere rassen mee te verslaan, of je propagandamachines om andere volken mee te verleiden zich bij jou aan te sluiten. En opnieuw valt de toegankelijkheid van de voertuig- en gebouwen-editor op. De laatste fase, Space, bekleedt het grootste deel van het spel en hier kun je je eigen ruimteschip ontwerpen. Het ruimteschip wordt nu het belangrijkste personage, want al ruimtereizend kun je het upgraden en sterker maken, ondertussen op zoek naar het centrum van het universum. Het spel huisvest een slordige 500.000 planeten en iedere planeet kent zo zijn geheimen en eigen inwoners.

Sporepedia

Iedere nieuwe creatie van de speler in Spore wordt opgeslagen in de zogenaamde Sporepedia, een bibliotheek die alle wezens, voertuigen, gebouwen en ruimteschepen categoriseert. Wanneer je pc met internet verbonden is, kun je je eigen creaties delen met andere Spore-spelers en vice versa. Zo is er een onmetelijke verzameling gratis content beschikbaar waarmee spelers weer verder kunnen stoeien. Spelers die dus niet zo behept zijn in het zelf ontwerpen, kunnen op deze manier eveneens eindeloos aan de slag.

PluspuntenConclusie
  • allesomvattend
  • zeer toegankelijke gameplay
  • oneindige mogelijkheden
  • sporepedia
Spore is een unieke ervaring geworden die de creativiteit prikkelt en uitdaagt. Alleen al het stoeien met de Creature-editor levert uren en uren plezier op. Of Spore het massale succes van De Sims zal benaderen blijft de vraag, maar dat Wright opnieuw een monsterhit aflevert, staat wel vast!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord