Splinter Cell zette het stealth adventure-genre serieus op de kaart. Bent u nog niet bijgekomen van deel 2 (Pandora Tomorrow)? Het derde deel staat alweer in de startblokken: Chaos Theory.

Vaak is er geen verband tussen boeken en de daarvan afgeleide games te vinden, maar schrijver Tom Clancy is een van de weinigen die een brug heeft geslagen tussen die twee. De gamereeks Splinter Cell, waarin alles draait om infiltratie en niet gezien mogen worden, is van zijn hand. Het sluipprincipe is tot in de puntjes uitgewerkt, en als je het goed aanpakt kun je je geweer thuislaten.

Sneaky Sam is back!

Je bent wederom Sam Fisher, een veteraan van 50 jaar oud die al heel wat rotklussen voor zijn regering heeft opgelost. In 2007 is er opnieuw een crisis uitgebroken, waarin de digitale oorlog nadert. Steden komen spontaan zonder stroom te zitten en wapensystemen dreigen te worden overgenomen door nietsontziende hackers en terroristen. Sam gaat de boel redden en kan dat uiteraard niet zonder hightech uitrusting. Hij moet diep in vijandelijk gebied infiltreren en informatie verzamelen over wie nu precies achter de crisis zit.

Sssssluip

De duisternis is je grootste vriend en het enige voordeel van het licht is dat het niet terugschiet. Gelukkig betekent dit niet dat het spel is afgelopen zodra je gezien wordt, maar de kans op een succesvolle missie slinkt wel. Er zijn meerdere manieren om een missie uit te voeren en een mislukking betekent lang niet altijd het einde. Dit houdt het interessant en voorkomt frustraties.
Aan het begin van elke missie kiest je je uitrusting. Ga je voor Stealth, Assault of Recommended? De laatste is meestal een combinatie van de eerste twee. Je kunt er dus voor kiezen om de klus snel te klaren en de vijand te confronteren met de dodelijkheid van je SC20K-geweer. Maar juist het sluipen maakt deze game zo interessant, en daar zit ook de kracht! Wanneer je niet gezien mag worden is het van belang dat er weinig licht is. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het licht te doven: je kunt het kapot gooien, schieten, generators saboteren of gewoonweg uitzetten.
Je hebt een speciale kijker met diverse standen, waaronder nachtvisie en infravisie. Het is fantastisch om te zien hoe de vijand paranoia door de duisternis probeert te komen terwijl hij niets vermoedend in jouw dodelijke armen loopt.
Je kunt je vijand in één keer doden, maar je kunt hem ook van achteren besluipen en vastgrijpen en ondervragen. Zo krijg je nuttige informatie, zoals deurcodes, aantallen bewakers en locaties van doelen. De camera in het spel draait volledig naar wens en je kunt te allen tijde alles perfect zien. In het begin lijkt de besturing van Sam, door zijn veelzijdigheid, intimiderend, maar het speelt allemaal heel natuurlijk en je leert snel de omgeving in je voordeel te gebruiken.

Online

Chaos Theory is ook online te spelen, en met dit deel is er een nieuw element aan toegevoegd. Behalve tegen elkaar spelen, zoals in deel twee mogelijk was, kun je nu via internet ook samen met een andere speler missies uitvoeren: de zogenoemde Co-op-modus. Dit geeft een nieuwe dimensie aan het spel en levert voor online gamers een flinke meerwaarde. Op zoek naar eeuwige roem? Er is een community waar wordt bijgehouden wie de beste Splinter Cell-speler van het moment is.ConclusieSplinter Cell: Chaos Theory is een topper van de bovenste plank. De graphics, de soundtrack, de sfeer, de veelzijdigheid van Sam, zijn omgeving, de missies en de online mogelijkheden maken Chaos Theory het beste deel uit de reeks tot nu toe. Deze game is zijn geld dubbel en dwars waard!

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten