abonneren

Spider-man 3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De populairste Marvel held schittert weer op het witte doek. Natuurlijk hebben we het over niemand minder dan Spider-man. De film is redelijk succesvol en bij een (succesvolle) film franchise hoort natuurlijk ook een game.

Het verhaal van de film en meer

De game en de film hebben één ding gemeen. Ze lijken beide bijzonder veel op hun voorgangers. Spider-man 3 (de game) is gewoon weer een nog meer opgepoetste versie van Spider-man 2. Weer zijn we aan het slingeren in New York, en weer gaan we in die stad op zoek naar actie en avontuur. Deze Spider-man game vertelt natuurlijk hetzelfde verhaal als de film, maar levert daarnaast nog negen andere verhalen die niets met de film te maken hebben. Een slim idee van de makers. Het Marvel universum waar Spider-man zich in afspeelt is gigantisch en er is een rijke voorraad aan superschurken aanwezig om Spider-man het leven zuur mee te maken. Zo biedt de game ook meer dan de gemiddelde film-game die alleen maar het geijkte verhaal volgt.

Met de stem van…

Spider-man 3 is een port van de next-gen console versies (X-box 360 en PS3) en ziet er grafisch acceptabel uit. New York is prachtig vormgegeven en Spiderman ziet er superstrak uit, ook in zijn nieuwe zwarte pak. De overige figuren in de game zien er wat minder mooi uit en lijken af en toe zelfs op een karikatuur. J. Jonah Jameson van de Daily Bugle is daar een goed voorbeeld van. Veel stemmen van de film komen terug in de game. Zelfs Toby Mguire die Spider-man speelt heeft zijn stem geleend aan de game. We missen alleen de echte stem van Mary Jane (Kirsten Dunst), wat toch wel een beetje jammer is.

Klunzig knokken

Spider-man moet natuurlijk tegen het nodige tuig het hoofd bieden en daarom is vechten een belangrijk onderdeel van het spel. Helaas is de balans in deze gevechten ver te zoeken. Ten eerste is er de camera die afhankelijk van Spider-mans capriolen alle kanten opvliegt. Hierdoor verlies je snel controle over de situatie en wordt je veel al belaagd door vijanden buiten het scherm. Voetvolk vijanden zijn belachelijk makkelijk uit te schakelen terwijl de zogenaamde 'boss-fights' frustrerend moeilijk kunnen zijn. Spider-man heeft vele krachten en speciale moves tot zijn beschikking om het gajes te verslaan en gaandeweg het spel vordert komen er steeds meer nieuwe moves bij. Echter loont het gebruik van deze moves nauwelijks en ben je beter af met button-bashen. Ook zijn er nog speciale super-moves die je alleen kan uitvoeren wanneer je combo-meter gevuld is. Echter mislukken deze super-moves negen van de tien keer door het verkeerde camerastandpunt waardoor deze moves eigenlijk zo goed als zinloos zijn. Spider-man kan net als in de Matrix de tijd vertragen waardoor je bullet-time achtige effecten krijgt. Hierdoor ontwijkt Spider-man automatisch alle aanvallen die hij over zich heen krijgt en als je op het juiste moment op de knop drukt doe je een tegenaanval die je weer kan vervolgen met een combo. Bij de boss-fights kun je niet zonder deze manier van vechten. Op een normale manier zonder bullet-time kom je niet door eindbaas heen.

My Spider-sense senses bugs!

De gameplay is chaotisch en zo wil het nog wel eens voorkomen dat je niet echt een idee hebt wat je nu precies moet doen. Gelukkig is er je Spider-sense. Hiermee is het mogelijk belangrijke zaken en vijanden te detecteren zodat je enigszins weet wat je moet doen. Een leuke optie die af en toe ook noodzakelijk is. Het spel wordt geteisterd door clipping bugs. Maar al te vaak zie je de mannetjes in het spel (inclusief Spider-man zelf) hele vreemde bewegingen maken die tegen alle regels van de zwaartekracht ingaan. Bewusteloos liggen in de lucht is geen uitzondering. Ook het stabiel houden van de camera blijft voor het spel moeilijk. De meest irritante bugs zijn de haperingen die zo nu en dan voorkomen in het spel. Het spel stottert dan letterlijk zonder enige reden. Het ligt niet aan onze machine, want deze voldoet ruim aan de eisen van de game.

Nieuw! Push that button!

Een nieuw onderdeel in de Spider-man spellen zijn de zogenaamde super heroic feats. Je krijgt een animatie te zien waarbij de verschillende knoppen in beeld verschijnen die je op tijd moet indrukken. We hebben dit soort gameplay al eerder gezien in games als God of War en Resident Evil 4. Origineel is het niet, maar het kan bij vlagen leuk zijn. Jammer is alleen dat dit spelonderdeel vrij onaangekondigd plaatsvind, en daardoor ben je de eerste keer dus altijd te laat. De game heeft dan ook een hoog vallen en opstaan gehalte. Gelukkig wordt je nooit echt ver teruggezet als je game over bent. Je hoeft dus niet de hele missie overnieuw te doen zoals bij sommige andere spellen.

Gamepad verplicht

Spider-man 3 is gemaakt voor de console en dat merk je aan de besturing. Voor deze game is het gebruik van een gamepad absoluut noodzakelijk, want met het muis en toetsenbord kom je niet echt ver. Daarvoor is de besturing gewoon niet goed geschikt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Extra verhaallijnen en superschurken
  • Grafisch mooi
  • Webslingen goed uitgevoerd
  • Niks nieuws
  • Besturing niet lekker
  • Moeizame gevechten
  • Bugs
Spider-man 3 is wellicht interessant voor de mensen die van de voorgaande Spider-man games hebben genoten. In feite is het meer van hetzelfde met nog wat extra toevoegingen. Wel vinden we de bugs en de beroerde camera een bron van ergernis en ook van de nutteloze super-moves zijn we niet gecharmeerd. Alleen echte Spider-man fans moeten zich wagen aan Spider-man 3. Iedereen die kwaliteit in een game zoekt kan Spider-man 3 beter laten liggen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: