Sony wil ultrasone technologie voor nieuwe Move-controller

Sony wil ultrasoon geluid gaan gebruiken als technologie in de Move-controller. Daarmee kan de afstand tussen de controller en de tv beter worden bepaald.

Er is een interessante gaming-innovatie op komst. Sony gaat ultrasone geluiden inzetten om de afstand te bepalen tussen de Move-controller en de televisie. Zo denkt het bedrijf de diepte beter te kunnen inschatten. De horizontale en verticale positie van de Move-controller zal nog wel gewoon gemeten worden met licht, zoals nu ook het geval is (dat zijn de x- en y-coördinaten). De z-coördinaat zal dan gemeten worden met ultrasoon geluid.

Patent uit 2008

Het patent op het gebruik van ultrasoon geluid voor dit doel werd al in 2008 aangevraagd door Sony, maar nu pas is het gepubliceerd. In de patentaanvraag wordt een andere versie van de Move-controller uiteengezet, met de nieuwe technologie. De ultrasone ‘klanken’ worden opgevangen door de microfoon die bij de Move hoort.  Dit zou beter moeten werken dan het meten van de diepte door middel van het kijken naar de bol op de controller, die groter en kleiner wordt naar mate hij zich verder weg of dichterbij de tv bevindt.

Vleermuizen en dolfijnen

Het ultrasone geluid kan ook fungeren als communicatiemiddel tussen twee Move-controllers. Daarmee zouden twee gamers voortaan dezelfde controllers kunnen gebruiken, in plaats van één zogenaamde Navigation-controller en één Move-controller. Dat is nu wel het geval. Ook wordt in de patentaanvraag gesproken over het veranderen van de knoppenindeling. Daarmee zou zowel de linkerkant als de rechterkant van de originele Playstation-controller kunnen worden vervangen met de nieuwe Move.

Of de Move-controller met ultrasone technologie er uiteindelijk komt is afwachten. Er is nog niets aangekondigd officieel. Tot die tijd blijft ultrasoon geluid voornamelijk voorbehouden aan vleermuizen en dolfijnen.

Bron: Tweakers

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Games

Tags: controller, move, geluid, technologie , ultrasone, ultrasoon