Sleeping Dogs

Sleeping Dogs was in eerste instantie gecanceled omdat uitgever Activision, die de rechten van de game bezat, de game niet zag zitten. Gelukkig dacht Square Enix daar anders over en heeft de rechten overgenomen. Wat zal Activision balen dat ze één van de beste open wereld games die verkrijgbaar is, zomaar heeft laten lopen.
Voor liefhebbers van het Open Wereld genre is Sleeping Dogs een absolute aanrader. Ook liefhebbers van een typisch undercover agenten verhaal zullen zich uitstekend vermaken met Sleeping Dogs. Zijn open wereld games niet helemaal jouw ding, dan zal Sleeping Dogs dat niet veranderen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • fantastische sfeer
  • gratis High Resolution Texture pack
  • extreem stoere gevechten
  • Minpunten
  • besturing ietwat log

Sleeping Dogs was in eerste instantie gecanceled omdat uitgever Activision, die de rechten van de game bezat, de game niet zag zitten. Gelukkig dacht Square Enix daar anders over en heeft de rechten overgenomen. Wat zal Activision balen dat ze één van de beste open wereld games die verkrijgbaar is, zomaar heeft laten lopen.

Sleeping Dogs is een open wereld game in de stijl van Grand Theft Auto. Maar in plaats van dat je een beginnend straatboefje speelt dat hoger moet klimmen op de criminele carrièreladder, speel je een undercover agent die enkele kopstukken van de Triad-bendes in Hong Kong moet zien in te rekenen. De hoofdpersoon, Wei Shen, is een Chinees-Amerikaanse politie agent die is opgegroeid in de straten van Hong Kong. Vele van zijn vroegere vrienden zijn bendeleden compleet met extreme tattoos, strafblad en aggressieve houdingen. Na een tijd in Amerika gewerkt te hebben, keert Wei Shen terug naar zijn geboortestad.

Sleeping Dogs is een mengelmoes van diverse invloeden waarbij het vrij ronddolen in Hong Kong centraal staat. We zien flinke rpg-invloeden met uitgebreide skilltrees die weer allerlei voordelen geven in het spel. Leuk is dat je drie verschillende gebieden hebt waarin je jezelf kan ontwikkelen. Zo kun je xp opdoen als politieagent, als gangster en als weldoener voor het volk. Deze laatste wordt in de game ‘Face’ genoemd en staat voor je reputatie bij de inwoners van Hong Kong. Deze kun je opkrikken door klusjes uit te voeren voor bijvoorbeeld winkeliers. Telkens als je een klus klaart verdien je op één of meerdere gebieden xp. Vooral de wisselwerking tussen politieagent en Triad is leuk. Voer je de missies op destructieve wijze uit en ben je een gevaar voor het volk, dan kost je dat politiepunten. Daarentegen levert je brute handelen wel weer extra punten op voor je Triad-levels.

In de straten van Hong Kong wordt veel gevochten en dus zal ook Wei Shen in menig matpartij zichzelf moeten redden. Het gevechten hebben wat weg van de Batman-games waarbij je dus veel mept, blokt en werpt. Wel is de besturing ietwat log waardoor timing erg belangrijk is. Als je net slaat terwijl je net daarna een aanval op je af ziet komen, heeft blokken eigenlijk geen zin meer. Een wat meer afwachtende verdedigende houding is dan ook slimmer tijdens de gevechten. Wel zijn de mogelijkheden je tegenstanders uit te schakelen door middel van je omgeving ontzettend stoer uitgevoerd. Zo kun je een tegenstander klem slaan in een rolluik, zijn gezicht stoppen in een ventilator of je slachtoffer in zijn geheel in een vuilcontainer storten. Deze moves dragen enorm bij aan de gewelddadige sfeer die in Sleeping Dogs hangt. Behalve geknokt wordt er ook nog geschoten in Sleeping Dogs, maar dit zal beduidend minder zijn dan het betere vuistwerk.

Ook kun je allerlei voertuigen inpikken en kun je naar hartenlust de straten van Hong Kong onveilig maken. De besturing van de auto’s is net zoals bij elke open wereld game behoorlijk wennen en zodra je te snel gaat, zul je al gauw de controle over het stuur verliezen. Toch rijden de meeste auto’s beter dan de gemiddeld en dankzij de ‘beuk’-manoeuvre kun je achtervolgers gemakkelijk van je afschudden. Zoals het een open wereld game betaamt, zijn er een zestal mini-games te spelen waaronder het hacken van beveiligingen, Poker Mahjong en karaoke. Hiermee kun je extra geld verdienen wat je weer kan gebruiken om nieuwe kleren, auto’s en spullen voor je huis te kopen.

Sleeping Dogs is voor alle grote platformen uitgekomen, maar de pc-versie is veruit het mooist. Er is een gratis High Resolution Texture pack verkrijgbaar dat de graphics behoorlijk opschroeft. Je kan de game spelen met muis en toetsenbord, maar hij springt naadloos over op gamepad-besturing als je een Xbox Controller for Windows aansluit.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Games

Tags: games, square enix, open wereld, action adventure