abonneren

Silverfall

Het hack and slash actie rpg genre is een genre op zich geworden wat een eigen plaats heeft verworven tussen alle andere rpg's, offline en online. Silverfall richt zich op de liefhebber van dit soort hak en level up spellen.

Demonen in de stad

In de singleplayer campaign modus begin je het spel als een zeer machtige tovenaar die een spontane invasie van demonen in de stad Silverfall tegengaat. In deze tutorial krijg je een voorproefje te zien van wat een hoog level karakter allemaal kan. De campaign modus kun je ook via een lan samenspelen met anderen hoewel in ons geval de internetverbinding verbroken moest worden om dit voor elkaar te krijgen. Als je een lan-game speelt begin je gelijk met het spel zelf zonder tutorial.

Technologie of natuur

Een leuk gegeven in Silverfall is de opkomst van technologie in een fantasy setting. Gaandeweg het spel kies je je loyaliteit, technologie of natuur. Sommige items die je in het spel vindt vereisen een bepaalde alliantie naar natuur of technologie, waardoor je dus niet alles vanzelfsprekend zomaar kan gebruiken.

Cell Shaded Chaos

Opvallend is de cell shaded graphics stijl die is gebruikt. Deze stijl zie je voornamelijk op de Playstation 2 en zelden op de pc. Wij vinden deze graphics stijl wel wat hebben en alle poppetjes zijn dan ook vrij gedetailleerd. Wel moet je echt van deze stijl houden, wil je hem kunnen waarderen. De gameplay is helaas erg chaotisch. De camera draait snel een kant op die je niet wilt. Dit is te danken aan het feit dat de camera draait zodra je met de muispointer aan de rand van het scherm zit. Dit is lastig en vergt doorzettingsvermogen om er aan te wennen.

Verdwaalde helden en bugs

Behalve last van cameraperikelen is je held helaas ook niet uitgerust met een goede pathfinding intelligentie. Dit betekent dat je held soms wel een hele onlogische route kiest om zijn doel te bereiken. Vaak houdt deze alternatieve route ook in dat er allerlei monsters en ander gespuis spontaan wakker worden en is er nog maar weinig sprake van tactiek. Ook het vluchten uit een gevecht is door de beroerde pathfinding een frustrerende taak die zelden goed verloopt. Helaas is dit niet het enige wat de game tegenzit. We komen regelmatig hinderlijke bugs tegen die het spel zo nu en dan behoorlijk onspeelbaar maken. Zo kun je functies toewijzen aan je linker en rechter muisknop en met behulp van de getallen op je toetsenbord snel en gemakkelijk kiezen welke functie de desbetreffende muisknop heeft. Dit principe werkt prima maar wordt verziekt doordat een bug er voor zorgt dat deze functie continue uit zichzelf verandert. Zo wordt het spel behoorlijk onspeelbaar. Deze bug werd door de 100 MB grote patch (!) helaas niet verholpen.

Langzaaaaaaaaame installatie

Je moet er veel voor over hebben om Silverfall te willen spelen. Behalve de 10 GB die nodig is van je harde schijf heb je ook zeker twee uur nodig om de game te installeren. Op één van onze testpc's duurde de installatie zelfs meer dan 4 uur! En die testpc was toch echt geen ouwe Pentium 2. Ook is de game behoorlijk zwaar en een ware opgave voor je systeem. Zelfs als je een monsterpc hebt blijft het spel schokken en verloopt er niets vloeiend. De game ondersteunt het gebruik van de Ageia PhysX kaart, maar wij hebben maar weinig verschil gezien bij het gebruik van deze kaart in vergelijking met een pc die deze kaart niet heeft. Ook wat performance betreft blijft de game ook met een PhysX kaart gewoon doorschokken.

Jammer

Waarschijnlijk krijg je nu het idee dat het spelen van Silverfall wellicht niet echt de moeite waard is, en helaas komen wij tot dezelfde conclusie. Het spel heeft leuke elementen en probeert zich te onderscheiden door zijn cell shaded graphics en natuur vs. techonologie aspect. Echter wordt dit volledig onderuit gehaald door de bugs, de beroerde pathfinding en de chaotische gameplay die daarmee gepaard gaat, en dat is erg jammer.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Vertrouwde hack and slash rpg
  • Technologie of natuur alignment leuk gegeven
  • Veel bugs
  • Hapert en schokt veel. Ook op een zwaar systeem
  • Chaotische gameplay
  • Extreem trage installatie
  • Veel GB's
Je moet wel een hele grote hack and slash rpg fanaat zijn wil je je gerief kunnen halen uit Silverfall. Silverfall is alleen interessant voor diegene die elke hack and slash rpg al gespeeld hebben en toe zijn aan meer van hetzelfde. Titan Quest voor de 10de keer uitspelen klinkt ons aantrekkelijker in de oren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie