abonneren

Sid Meijer's Railroads!

Sid Meier, de man achter Railroad Tycoon daagt je opnieuw uit het op te nemen tegen de grootste spoorwegmagnaten aller tijden (of daar de NS bij hoort laten we in het midden). En deze keer heeft die zich persoonlijk bemoeit met de ontwikkeling van Railroads! Dat wordt dus spelen met treintjes voor PCM!

Tutorial met een dood eind

Het is aanbevolen om de tutorial te volgen om een idee te krijgen hoe het spel werkt en de belangrijkste commando's onder de knie te krijgen. Wel moet je er op letten niet te veel rails aan te leggen want dan loopt de tutorial vast door gebrek aan geld. En dan zit er niets anders op dan opnieuw te beginnen.

Tycoons ingehaald

De mensen die de voorgangers, de Railroad Tycoons, hebben gespeeld zullen de gebruiksmenu's herkennen en kunnen gelijk een spelletje proberen. Dan valt op dat Railroads een betere economische structuur heeft dan zijn voorgangers en dat de AI van de computerspelers zes moeilijkheidsniveaus heeft om tegen te spelen. Ze zijn moeilijker te verslaan in tegenstelling tot de Tycoons. Iedere scenario is in te stellen en is overzichtelijk weergegeven. Tevens kun je het begin en eindjaar instellen - belangrijk voor met welke technologie je begint en eindigt –, aantal tegenstanders (maximaal 4 spelers) en zelfs de moeilijkheid van het aanleggen van het spoor. Wanneer het spel afloopt kun je besluiten om gewoon door te spelen.

Concurrentie zet je op een zijspoor

Het eerste moeilijkheidsniveau (treintabel modus) is voor beginnende spelers aan te raden. Je beschikt dan over een eindeloos budget en er zijn geen tegenstanders. De andere moeilijkheidsniveaus (investeerder, financier, mogol, magnaat, robber baron) zijn uitstekend geschikt voor gevorderde spelers. Waarbij de laatste heel smerig kan spelen om je bedrijf via aandelen over te nemen en je zo op een zijspoor te zetten.

Prachtig met een keerzijde

Het spel is grafisch zeer mooi en gedetailleerd. Na het sporen leggen en een trein kopen kun je inzoomen om te kijken wat er allemaal gebeurt op het spoor. Iedere bedrijfstak en treinen hebben een eigen specifiek gebouw en animatie. Deze gedetailleerde pracht praal heeft ook een keerzijde. Met de 'standaard' instellingen zal het landschap namelijk op een gegeven moment zo vol zijn dat tijdens het leggen van een nieuw spoor het spel zal gaan hangen. Na een tijdje komt er dan een melding van Windows dat Railroads! een illegale bewerking heeft gedaan en deze zal worden afgesloten. Er is een update beschikbaar op Internet maar helaas lost die dit probleem niet op.

Gelukkig is er naast de save game mogelijkheid ook nog een autosave zodat je hooguit enkele minuten verliest wanneer dit gebeurd. Door de grafische instellingen te verlagen kun je het probleem grotendeels omzeilen en stelt je dit in staat om toch nog het spel uit te spelen. Maar een oplossing als deze is natuurlijk allerminst wenselijk.

Overweldigende 24 uurs economie

Alles gebeurt in real time. Dit betekent dat terwijl je bouwt, treinen volgt, bestemmingen wijzigt en bedrijven probeert over te nemen de tijd in jaren gewoon doorloopt en alle opbrengsten en onderhoudskosten automatisch worden verrekend. Dit brengt ook weer een nadeel met zich mee. Alle veilingen gaan namelijk ook gewoon door terwijl jij bezig bent met het spoor, route of trein-onderhoud. Het spel kan zo voor je het weet bij de door jou ingestelde eindtijd komen en dan is het spel afgelopen.

Aandelen

In plaats met treinen de overwinning te behalen kun je dit ook proberen via de aandelenmarkt. Je begint het spel met 50% van de aandelen van je bedrijf en een zak met geld als budget. Het is aan te raden om in het begin een paar aandelen te verkopen zodat je kunt bieden op de patenten die op dat moment worden aangeboden. Alle gebouwen in steden kun je via veilingen proberen over te nemen. Ieder bod wordt gelijk van het beschikbare budget gehaald zodat je niet kan overbieden. Dit is aan één kant jammer want op het moment dat je dus geboden hebt is het geld niet beschikbaar om bijvoorbeeld sporen aan te leggen. Daarnaast is het in het echt ook mogelijk te overbieden. Mocht je de veiling verliezen dan krijg je de inleg weer terug. Zodra je 100% van de aandelen hebt van een bedrijf kun je proberen het bedrijf over te nemen door een bod te doen. Je krijgt dan de mogelijkheid het bedrijf op te heffen of te fuseren. Met het opheffen van bedrijven van je tegenstander komen weer nieuwe gronden vrij waarop je weer kunt bouwen. Met de optie fuseren, neem je het railnetwerk inclusief de treinen gewoon over. Sommige computerspeler plaatsen echter de meest rare spoorstructuren waardoor de eerste mogelijkheid een betere optie is.

Meer spelers online

Naast alle scenario's en alle computertegenstanders is er ook de mogelijkheid om tegen andere liefhebbers te spelen. Via een netwerk kun je zelf een spel starten waarop vrienden kunnen inloggen maar multi-playen kan ook via Internet. Het is mogelijk het spel met een wachtwoord uit te rusten zodat je een spelletje kan spelen met vrienden zonder dat er onbekenden binnen komen walsen. Ook kun je natuurlijk gewoon met onbekenden een spelletje online spelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prachtige Graphics
  • Zeer uitgebreide mogelijkheden
  • Strategisch uitdagend
  • Toegankelijke gameplay
  • Zwaar systeem nodig
  • Spel hangt bij drukte
  • Door realtime gameplay chaotisch
Eigenlijk is Railroads! vijf sterren waard, maar gezien het vastlopen van het programma tijdens het spelen omdat je bent 'vergeten' de grafisch instellingen terug te zetten kost dat een punt aftrek. Voor de treinenfanaat zal dit geen groot bezwaar zijn en zal deze met veel plezier vele uren achter zijn computer doorbrengen en zijn echte modelbaan even vergeten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: