abonneren

Ship Simulator 2008

In de mooiste haven ter wereld, die van Rotterdam, is ontwikkelaar Vstep gevestigd. Deze Nederlandse ontwikkelaar kennen we van Ship Simulator 2006. Afgelopen september kwam versie 2008 uit. PCM gaat kapiteintje spelen en gaat tekeer met watertaxi's en veerboten.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Ship Simulator (SS2008) is geen game, ondanks dat hij waarschijnlijk in de winkels gewoon tussen de games komt te liggen. SS2008 is een echte simulatie waarbij je het roer van vijftien verschillende schepen kunt overnemen, van speedboot tot supertanker. Wel kent SS2008 vijftig verschillende missies die een spelelement toevoegen aan de simulatie. Zo zijn er reddingsmissies en missies waarmee u met een speedboot over diverse schansen (ramps) moet vliegen zonder de boot al te veel te beschadigen. Behalve de missies kunt u ook zelf voor het vrije sop kiezen in de Free Roaming-modus en alle elementen, zoals gebied, boot en weeromstandigheden zelf instellen. Ook is het mogelijk om zelf missies te maken met de Engelstalige Mission Editor. Op het forum van Ship Simulator kunt u zelfgemaakte missies uitwisselen.

Omhoog in de rangorde

Grappig is dat u de missies kunt beoordelen met behulp van een sterrenscore (net als hier in het testcenter). Ook zijn de rankings van andere gebruikers te zien, mits u online bent. Ook kunt u zelf in rang stijgen door veel missies te spelen. Ook wordt online bijgehouden wie de snelste speler is per missie. Deze mogelijkheden kunt u overigens uitschakelen als u wilt.

Nagebouwd

Indrukwekkend zijn de zeven verschillende omgevingen die zo realistisch mogelijk zijn nagebouwd. Niet alles klopt steen voor steen, maar de belangrijkste kenmerken van het gebied zijn erin verwerkt en staan geografisch gezien op de correcte plaatsen. U hebt dus ook echt het gevoel dat u door de wateren van Rotterdam, New York, Marseille of San Francisco vaart.

Realistische instellingen

De realiteit van SS2008 is hoog. Als boten te erg beschadigd raken – wat ook zichtbaar is, worden ze op den duur bijna onbestuurbaar. Ook de reisafstanden, zelfs onbeschadigd, nemen behoorlijk wat tijd in beslag. Zo is de haven van Rotterdam immens groot; een missie waarbij je met een passagiersboot diverse passagiers moet oppikken in verschillende havens, neemt rusting een dik uur in beslag. Gelukkig is het mogelijk de status van een missie op elk moment op te slaan, zodat je niet verplicht de tocht moet uitzitten.

Bediening

De besturing verschilt natuurlijk per schip. Over het algemeen geldt: hoe groter het schip, hoe logger de bediening en hoe meer je vooruit moet kijken en ingrijpen om je schip niet te pletter te laten slaan tegen de kant. Voor de ex-kapiteins en simulatiefreaks onder ons is dit natuurlijk schitterend, maar voor de mensen die van iets meer actie en snelheid houden, kunnen missies met grote schepen langdradig zijn. Zij kunnen zich beter storten op reddingsboten, watertaxi's en jetski's. Ook kun je het schip vanuit diverse camerastandpunten bekijken en kun je zelfs op het schip rondlopen. De schepen zijn zeer gedetailleerd nagemaakt, waarbij het klapstuk ongetwijfeld de Titanic is.
Indrukwekkend zijn de vele verschillende manieren waarop je SS2008 kunt besturen. U kunt bijna elke soort gamecontroller aansluiten en instellen; denk aan racesturen en flightsimcontrollers die voor dit programma natuurlijk het meest relevant zijn. Ook kunt u de navigatiekaart op een tweede monitor zetten, zodat u volledig zicht blijft houden op de situatie. U krijgt zo het gevoel dat u op een echt schip bezig bent.

Krachtig

Hoewel SS2008 grafisch niet heel sterk is en de omgevingen en boten wel wat aan de kale kant zijn, hebt u toch een flinke computer nodig. Door de vele realistische mogelijkheden is er flink wat rekencapaciteit nodig om SS2008 goed te laten varen. Vooral de processor en het interne geheugen zijn belangrijk. Voor Vista, waar SS2008 ook onder werkt, hebt u zelfs 2 GB intern geheugen nodig. Ook een echte videokaart is geen overbodige luxe.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • realistisch
  • echte schepen en locaties
  • veel instellingen en randapparatuurmogelijkheden
  • sommige missies vergen veel tijd
  • kale omgevingen
Het kan natuurlijk allemaal groter, mooier en beter, maar voor de scheepvaartliefhebber is Ship Simulator 2008 momenteel de enige echte serieuze scheepssimulator.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: