abonneren

Settlers II - 10th anniversary edition

Retro-games zijn hip. Gamers downloaden massaal de originele Doom voor de Xbox 360, installeren SNES-emulators en bezoeken retrogamesbeurzen. Ubisoft springt in op de trend en brengt een opgepoetste versie uit van het 10-jaar oude spel The Settlers II.

The Settlers II is een klassieker; veel gamers hebben warme herinneringen aan het origineel. Ubisoft heeft dan ook niet geprobeerd om de game al te veel op te poetsen, maar heeft voornamelijk de graphics stevig onder handen genomen. Maar kan Settlers II de tand des tijds wel doorstaan? En is het nog leuk voor jonge(re) gamers?

Voor wie jonger is dan 20 jaar, leggen we de basis van de game uit. In Settlers II heb je de leiding over een groep Romeinse, Chinese of Nubische kolonisten (Settlers) die proberen een economisch gezonde gemeenschap te stichten in de vijfde eeuw voor Christus.

De focus van de game ligt op de economie van de gemeenschap. Om te kunnen groeien, moet je stap voor stap allerlei goederen ontdekken, verbouwen of ontwikkelen. Maar behalve goederen produceren moet je ook wegen aanleggen waarover de kolonisten goederen kunnen vervoeren. De wegen in de wereld van de Settlers werken als een estafetteloop. De goederen worden telkens doorgegeven aan een volgende kolonist, net zolang totdat het doel is bereikt. Het klinkt wat vreemd, maar het zorgt er wel voor dat je goed moet nadenken waar je de wegen plaatst - een extra spelelement dus.

Om je territorium uit te breiden moet je wachttorens dicht bij je grenzen plaatsen. Je krijgt er dan extra land bij waar je weer goederen kunt produceren. Raak je in een gevecht met een buurman, dan gaat een soldaat uit jouw gemeenschap een duel aan met een soldaat uit het vijandelijke kamp. De winnaar pakt een gebouw van de tegenstander af, waardoor deze grondgebied verliest en zwakker wordt.

Er loopt ook nog een verhaallijn door de game die te volgen is wanneer je een campaign speelt. Leuk is dat het verhaal is gebaseerd op de feedback van de spelers van de originele game. Die zagen dat er geen vrouwelijke kolonisten waren en deden hierover hun beklag bij de ontwikkelaar. In de campaign moet je nu via tien verschillende missies op zoek naar de verdwenen vrouwen van de kolonisten.

Ook nieuw in de verjaardagseditie is dat je de game met meerdere spelers over het internet kunt spelen. En wil je gewoon lekker bouwen zonder last te hebben van andere spelers of vermiste vrouwen, dan kies je de Sandbox-optie. In de Sandbox-modus kun je net als in een echte zandbak relaxed je gemeenschap opbouwen, slopen en vechten met je virtuele tegenstander.

Behalve wat kleine aanpassingen heeft ontwikkelaar Blue Byte voornamelijk de graphics verbeterd. Ondanks de 'extreme makeover' ademt het spel nog steeds de sfeer uit van het origineel. De kolonisten zien eruit als stripfiguren, waardoor de game een vrolijke uitstraling heeft.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Net zo leuk en verslavend als het origineel
  • Vrolijk maar uitdagend
  • Eigentijdse graphics maar met retro-gevoel
  • Niet geschikt voor gamers die oorlogje willen spelen
  • Jonge gamers verwachten misschien meer van een rts
Zoals het een klassieker betaamt kan de verjaardagseditie de tand des tijds goed doorstaan. De game speelt en voelt nog steeds als het origineel, waardoor het leuk is voor de oudere gamer die in een retro-bui is maar ook voor jonge gamers die op zoek zijn naar een vrolijke en verslavende rts(real time strategy game).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie