De Settlers-reeks, die in Duitsland ongekend populair is, heeft zich altijd weten te onderscheiden van de rest van de concurrenten in het RTS-genre.

De Settlers waren schattige poppetjes met dopneuzen die nog het meest aan de Efteling deden denken. Daarnaast waren ze gek op bouwen, bouwen en nog eens bouwen. De nadruk van het spel heeft dus altijd op het uitbouwen van een rijk gelegen. Gebouwen konden worden uitgebouwd en nieuwe technologieën en technieken werden aan de lopende band opgedaan. De economie was altijd een sterke factor in de games, net als het welzijn van de Settlers. Zij wilden best hard werken, maar dan moest je wel redelijke belastingen heffen en zorgen voor genoeg voedsel en rustplaatsen. Melkte je ze uit of liet je ze continu overwerken, dan raakten ze gedemotiveerd en vertrokken soms zelfs. Voor de mensen die gek waren op het bouwen en minder te maken wilden hebben met het vechten, was Settlers tot en met deel vier een lust om te spelen.

De kabouter is dood. Lang leve de ridder!

De makers vonden dat het tijd werd om een nieuwe weg in te slaan. De schattige look van de Settlers heeft zijn langste tijd gehad. Het gros van de gamers wil immers stoere helden en epische veldslagen, en niet bouwen totdat je een ons weegt. Daarom: weg met de kabouters en meer gevechten! De Settlers zien er nu realistischer en menselijker uit en vooral stoerder. Is er toegegeven aan de massa? Misschien wel, maar de economie en het welzijn van de Settlers speelt nog steeds een grote rol in het spel.

Geen oorlog zonder economie

In Heritage of Kings (HoK) is de economie nog steeds een belangrijke factor. Er moet nog steeds belasting worden geheven en er moet nog steeds gezorgd worden voor voldoende eten en slaapplaatsen. Ook speelt de motivatie van de Settlers, hoewel kleiner, nog steeds een rol. Het Settlers-welzijn bepaalt de efficiëntie van de ontwikkeling van je stad. De gebouwen zijn echter minder ver te upgraden dan voorheen. Maar in vergelijking met andere RTS-games is het nog steeds veel.
De gevechten spelen nu een grotere rol en er zal meer geknokt moeten worden voor je bestaansrecht. Gelukkig krijg je hierbij de hulp van stereotype helden welke natuurlijk sterker zijn dan de gemiddelde soldaat. Hoewel er meer gevechten zijn, spelen ze geen overheersende rol. Er is een goede balans gevonden tussen bouwen en strijden. De gevechten zijn dan ook vrij simpel te volgen en de strategie komt vooral neer op de mannetjes de juiste kant op sturen. Wel van belang is dat je op tijd de juiste ontwikkelingen doormaakt in uw stad. Zo zijn zwaardvechters met een maliënkolder beter bestand tegen scherp staal dan vechters met een leren uitrusting. De juiste prioriteiten stellen en op tijd opwaarderen is dus zeker belangrijk, en hier komt het belang van een goede economie weer om de hoek kijken.

Een lust voor het oog

HoK is mooi gemaakt. De landschappen zijn prachtig, met groene bossen, wuivende bomen en kolkende watervallen. De Settlers zien er overigens ook prima uit. Je kunt het behulp van het muiswieltje inzoomen en het is werkelijk een lust voor het oog om de kleine mensjes bezig te zien. Het is allemaal heel gedetailleerd. Ook de gevechten zijn leuk om op in te zoomen, als je manschappen korte metten maken met de vijand, hoewel de gebouwen wel op een beetje flauwe manier ten onder gaan. Dat had spectaculairder gemogen. Ondanks dat zorgen de drukke bijtjes voor het onmiskenbare 'Settlers feeling'. De fans mogen dus opgelucht adem halen. De kern is er nog steeds. Verder biedt de game de mogelijkheid om het online op te nemen tegen andere spelers, wat voor velen een extra verslavende factor met zich mee zal brengen.ConclusieRTS-liefhebbers mogen weer in hun handen wrijven en in de buidel tasten. Heritage of Kings is namelijk een prachtige RTS die zich nog steeds weet te onderscheiden van het overige RTS-grut. De fanatieke bouwers onder ons zullen wellicht minder gecharmeerd zijn van de gevechten, maar ook voor hen valt er nog genoeg te halen uit deze onderhoudende game. Alleen de kabouterliefhebbers komen er bekaaid van af. HoK is ook in het Nederlands te installeren. Hierdoor is alles in het Nederlands inclusief ondertitels. Alleen de voice-overs blijven gelukkig in het Engels.Besturingssysteem (min. benodigd)Windows 98/SEProcessor snelheid (min. benodigd)1,0GHzHoeveelheid RAM (min. benodigd)256Grafische kaart (minimaal benodigd)32MBBenodigde hardeschijfruimte (GB)1.5Online gamingja

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten