abonneren

Sensible Soccer

Wie ooit een Amiga heeft gehad, kent vast de ultieme voetbalgame uit die tijd: Sensible Soccer. Kenmerkend voor dit spel was de zeer snelle actie, waarbij de bal tekeerging alsof hij in een flipperkast zat. Het realisme was ver te zoeken, maar het speelde wél lekker en bij velen was deze voetbalgame dan ook favoriet.
Codemasters brengt deze gouwe ouwe weer tot leven en heeft de game behoorlijk opgedirkt zodat hij weer helemaal van deze tijd is.

Geen officiële namen, wel grote hoofden

Omdat de officiële spelersnamen in beslag genomen zijn door Electronic Arts (voor hun FIFA-spellen), vind je ze dus niet in Sensible Soccer. We vermoeden dat ze voor elke speler een naamgenerator gebruikt hebben, want sommige namen klinken wel heel bizar, Gajentaan bijvoorbeeld. Wel is bijna elke cup te spelen of na te maken en is zo goed als elk land vertegenwoordigd. Verder zijn er lokale clubs per stad aanwezig en als er één ontbreekt, dan kun je die zelf toevoegen. Je kunt namelijk een eigen team maken en het uiterlijk en vaardigheden van elke speler zelf bepalen. Mogelijkheden te over dus. Sensible Soccer speelde je op de Amiga van bovenaf. Dat is hier ook het geval. De graphics zijn nu echter wel in 3D.

Weinig sfeer

Ondanks dat het 3D-graphics zijn, verdienen ze geen schoonheidsprijs. Codemasters heeft gekozen voor een cartoon-achtige stijl die goed past bij de niet serieuze sfeer van het spel. Het is alleen jammer dat er weinig oog voor detail is, waardoor het geheel wat kaal aandoet. Zo loopt er geen scheidsrechter op het veld en zijn er geen grensrechters te zien. Die zijn er echter wel en ze verschijnen spontaan in beeld wanneer ze ingrijpen. Het publiek beweegt wel op de achtergrond, maar dat is duidelijk opgebouwd uit vierkante stukken bordkarton. Ook de reclameborden die in een stadion horen kennen weinig variatie; er staan veel dezelfde borden naast elkaar. Het geluid schiet tekort. Het enige wat je hoort is het gejuich van het publiek, het schieten van de bal en de onzichtbare scheidsrechter. Het was leuk geweest als er commentaar bij het spel zat.

Verslavend simpele gameplay

Ondanks het gebrek aan sfeer heeft Codemasters de geweldige gameplay van de originele titel verrassend goed bewaard. Net als de Amiga-versie is deze Sensible Soccer geen serieus voetbalspel en ligt de nadruk op actie en lol. En dat is goed gelukt, want lol heb je zeker met deze game. Je kunt zelfs met zijn vieren tegelijk offline spelen. Hiervoor zul je, om het leuk te houden, wel wat gamepads moeten aansluiten op je pc. De game ondersteunt deze moeiteloos en de configuratie ervan is gemakkelijk. Wel jammer dat er geen online multiplaymogelijkheden zijn. Wat ons betreft een gemiste kans. De besturing is redelijk simpel, doordat je maar een paar knoppen echt gebruikt. Wel vertoont de besturing soms wat kuren; mannetjes reageren dan niet goed. Dat is jammer, maar gelukkig bederft dit het spel niet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • heerlijk simpele gameplay
  • leuke offline multiplaymogelijkheden
  • verslavend
  • besturing heeft soms kuren
  • geen online multiplaymogelijkheden
  • kale sfeer
Hoewel er nog genoeg verbeterpunten zijn, is Sensible Soccer een zeer vermakelijke voetbalgame die zijn tekortkomingen meer dan goed maakt door zijn simpele en verslavende gameplay. Voor wie een lekkere voetbalgame wil spelen waar de nadruk meer op actie ligt dan op realisme, is Sensible Soccer verplichte kost.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie