abonneren

SchaakMat Expert

Zomaar een partijtje spelen of diepgaand analyseren: de pc kan het allebei.

Dit programma zult u in eerste instantie niet kopen om zijn brute schaakkracht (hoewel een gemiddelde clubspeler weinig kans maakt tegen het programma op volle sterkte), maar om de vele extra's.

De installatie van het programma leidt tot de nodige verwarring. De verpakking spreekt van SchaakMat Expert en toont een logo met de tekst Powered by Fritz. Het pictogram dat op het bureaublad verschijnt spreekt echter van Junior 8 Easy Computing. Dat vereist enige uitleg. De gebruikersinterface van SchaakMat is inderdaad een vertaalde versie van een oude editie van het bekende schaakprogramma Fritz. 'Powered by' suggereert echter ook de Fritz-engine en hoewel daarvan wel een (eveneens) oude versie wordt meegeleverd, wordt de voornaamste krachtbron gevormd door Junior 8. Ook dat is een verouderde engine, want momenteel rouleert Junior 10.

Voor pure analysedoeleinden is SchaakMat dan ook niet de optimale kandidaat (Junior 8 is al snel zo'n 300 à 400 ELO-punten zwakker dan Rybka), maar als u gewoon lekker wilt schaken én wat wilt leren, dan is het programma ideaal.

SchaakMat zit boordevol slimme hulpjes om uw spel te verbeteren. Zo toont het programma dreigingen en grijpt de kunstmatige coach in wanneer u een blunder dreigt te begaan. Bovendien krijgt u bij het programma een database met 700.000 partijen om te bestuderen, kunt u openingen en eindspelen bestuderen en is er een (Duitstalige!) videocursus.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veelzijdighei
  • prijs
  • speelsterkte
SchaakMat is de ideale sparringpartner voor iedereen die zijn spel op een hoger niveau wil brengen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord