abonneren

Scarface - The World is Yours

Velen zullen bekend zijn met de film Scarface. Deze jaren 80 film van Olivier Stone vertelt over de Cubaanse vluchteling Tony Montana die in Amerika een glansrijke carrière als onderwereldfiguur begint. Hij beklimt de criminele ladder snel en runt een groot drugsimperium. Helaas voor hem vindt hij zijn eigen snoepgoed te lekker en gaat hij ten onder aan zijn eigen succes.
In een heuse drugsoorlog komt Tony gewelddadig aan zijn einde.

Begin bij het einde

Het computerspel is een vervolg op de film. Maar hoe kan dat als Tony dood is? De makers hebben daarvoor een dappere keuze gemaakt die lang niet elke Scarface fan zal waarderen. De game begint namelijk bij het einde van de film, de veldslag in Tony's eigen huis. Maar in plaats van dat Tony in zijn rug geschoten wordt, krijg je zelf de controle over hem, en kun je jezelf verdedigen tegen iedereen, inclusief de man met de shotgun achter je. Vanaf daar is het de bedoeling dat Tony al schietend en vloekend uit zijn huis vlucht en maakt dat die wegkomt. Hij is alles kwijt en zal zijn imperium weer opnieuw moeten opbouwen.

GTA-kloon voor consoles

Scarface ontpopt zich tot een ware GTA kloon die voor meerdere platformen is gemaakt. Dit is duidelijk te merken aan de graphics en de gameplay. De graphics zien er op zich goed uit, maar de pc kan zeker mooier dan dit. De game leent zich prima voor een gamepad welke ook automatisch herkend wordt, maar met de muis toetsenbord combinatie is de game ook goed te spelen. Helemaal het schieten in vuurgevechten gaat met de muis veel efficiënter dan met een gamepad. Handig is het 'auto target' systeem; met een druk op de knop of klik op de muis richt Tony automatisch op de eerste de beste tegenstander. Dit is vooral handig in hectische vuurgevechten. Echter als je vele tegenstanders hebt en bewapend bent met een machinegeweer, is het gemakkelijker om gewoon te gaan maaien. Jammer is dat de Tutorial steevast uitblijft gaan van de toetsenbord en muis en dat de gamepad-speler het zelf uit mag zoeken.

Vloeken, schelden, tieren en bloeden

GTA is een zeer gewelddadige game waarbij je helemaal los kunt gaan en dood en verderf kunt zaaien, ook al kom je er niet verder mee in het spel. Scarface heeft een gelijksoortige vrijheid maar gaat wat geweld betreft een paar stappen verder en tegelijkertijd ook weer terug. Tony Montana is namelijk een lompe boer, maar hij heeft wel eergevoel in zijn donder. Zo zal hij geen -in zijn ogen- onschuldige mensen doodschieten. Met een auto kun je nog wel 'per ongeluk' slachtoffers maken, maar dat gaat bij Scarface niet zo gemakkelijk als bij GTA. De mensen in Scarface hebben veel betere reflexen. Hierin is het geweld dus ingeperkt. Echter gaat Tony wel helemaal los op zijn vijanden en vloeit het bloed rijkelijk over het scherm. Veel meer dan bij GTA. De game heeft dan ook terecht een 18+ rating gekregen. Dit is niet bezwaarlijk en is in lijn met de film, die voor zijn tijd ook bijzonder gewelddadig en bloederig was. Naast bloedvergieten heb je ook de mogelijkheid je vijanden uit te schelden en Tony heeft een heel repertoire aan scheldwoorden.

Never break you balls

Dit schelden heeft overigens ook nog een functie. Tony heeft namelijk ballen en dit is vertaald in zijn 'balls-meter'. Wanneer deze vol is, kan Tony net als in de film helemaal uit zijn dak gaan. In de game is hij dan tijdelijk onkwetsbaar en krijgt hij gezondheid terug bij elke vijand die hij neerschiet. Veel gebruikte kreten van Tony komen tijdens zo'n woede aanval aan bod: "If you're f*ck*ng with me, you're f*ck*ng with the best!" Bij deze onoverwinnelijkheids modus switcht de derde persoon naar een eerste persoons visie en we hebben medelijden met de gamepadspelers, want met een gamepad is deze modus traag en onhandig. Als je je vijanden uitscheldt wanneer ze sterven, vult je ballenmeter zich sneller waardoor je weer sneller onoverwinnelijk kunt zijn en weer gezondheid terug kan krijgen. Maar je meter vult zich ook door anderen te intimideren, te slippen met je auto en door gesprekken te voeren met anderen.

Blablablabla

Er zitten zo'n 150 dialogen in het spel en sommige van deze dialogen zijn grappig, anderen zijn weer te triest voor woorden. Het voordeel van deze dialogen is dat als je ze voltooid, je ballenmeter zich sneller vult plus dat als je alle dialogen in het spel vindt, er een bonus op je ligt te wachten. Hoertjes oppikken, zoals in GTA, zit er niet bij maar je kunt nog wel met ze praten en sommige hebben leuke verhalen te vertellen. Zo wilde er één bijvoorbeeld actrice worden, maar als hoer behoudt ze tenminste haar zelfrespect. (!)

Reputatie is alles

Het is de bedoeling de macht over Miami, de stad waar de game zich afspeelt, weer in handen te krijgen. In de onderwereld doe je dat door reputatie op te bouwen. Sterker nog, dat is eigenlijk het enige dat telt in de game. Je bouwt je reputatie op door missies te voltooien, maar ook door zeer exclusieve spullen te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een tijger of een compleet wagenpark. Aan sommige missies kun je pas beginnen als je reputatie hoog genoeg is. Dit betekent dus dat je zo nu en dan alleen maar bezig bent moet cocaïne in te kopen en te verkopen om zo genoeg geld te verdienen. Dit om het vervolgens weer uit te geven om je reputatie op te krikken. Het spel draait dus om reputatie en dat is eigenlijk het enige dat telt. De rest is vervangbaar.

Dealen voor dummies

Het handelen in cocaïne gaat overigens aan de hand van een reactiespelletje waarbij je de knop moet indrukken en deze weer op tijd moet loslaten. Laat je te laat of te vroeg los, dan mislukt de deal en worden er meestal wapens getrokken. Ook andere zaken, zoals het laten witwassen van je geld door de bank, het intimideren van rivalen en het bespelen van de politie gaat volgens deze methode.

Doodgaan schiet niet op

Net als in GTA zullen niet alle missies je in één keer lukken en het falen van een missie betekent over het algemeen opnieuw beginnen. Erg vervelend als je het ons vraagt, maar deze manier van spelen is inherent aan het free roaming genre. Wel is het zo dat sommige missies erg lang zijn en tijdens een missie kun je je spel ook niet opslaan. Doodgaan is niet rampzalig. Je hebt je wapens nog, en je geld wat witgewassen is en op de bankrekening staat raak je ook niet kwijt. Alleen het geld wat je bij je draagt, je drugs en je hoeveelheid ballen worden weer op nul gezet. Maar deze zaken zijn allemaal weer snel te krijgen. Het hinderlijkste van een falende missie is het overnieuw beginnen. Helemaal als het een paar keer achter elkaar niet lukt. Alleen bij de bank en na een voltooide missie kun je je spel opslaan. Het zou toch fijn zijn als een free roaming game je toestaat op elk moment het spel op te slaan.

Ode aan Jaws

Overigens is het niet aan te raden om te gaan zwemmen in Scarface. Als je met je auto in het water beland, is de kans groot dat je voordat je aan land bent, je opgegeten wordt door een mensgrote witte haai. (zelfs in de buurt van een industriegebied)

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede vertaling van film naar game
  • Crimineeltje spelen is leuk
  • Goed targeting-systeem
  • Opslaan alleen op bepaalde vaste punten en niet tijdens missies
  • First Person View met gamepad zeer onhandig
  • Jaws had van ons weg mogen blijven
Scarface is een prima GTA kloon die liefhebbers van het genre zeker zullen waarderen. Ook liefhebbers van de film die zich over de 'toch niet dood' wending van Tony kunnen heen zetten is Scarface interessant. Voor wie de film heilig is of niets heeft met het free roaming genre, is Scarface - The World is Yours een titel om te vermijden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie