abonneren

Saw

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Onder horrorliefhebbers is de Saw-filmreeks beroemd. Elk jaar verschijnt er een nieuwe Saw-film waarin mensen op gruwelijke wijze levenslessen onderricht krijgen van psychopaat Jigsaw. Na zes films verschijnt er een game. Konami heeft gekozen voor een survival-horrorgame die in het verlengde ligt van de eerste Saw-film.

De game speelt zich direct na de eerste film af. Je speelt inspecteur Tapp, de politieagent uit de eerste film, die aan het eind van de film in de borst werd geschoten. Jigsaw heeft hem gered en de kogel in zijn borst vervangen door een sleutel. Nu kan Tapp deel nemen in zijn eigen spel waarin hij te maken krijgt met slachtoffers die allemaal een connectie met hem hebben.

Ouderwetse Survival Horror

Survival horror games van nu zijn helaas meer actie georiënteerd en draaien meer om het bestrijden van monsters met een uitgebreid scala aan wapens. Maar voor Saw is men terug gegaan naar de roots van het survival horror genre: Puzzelen met zo nu en dan een gevecht op leven en dood. Al deze puzzels zijn vaak gekoppeld aan dodelijke vallen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste code invoeren bij een deur terwijl de kamer volstaat met explosieven of aan een radarwieltjes puzzel die in staat is zijn slachtoffer te doorklieven. De puzzels zijn gevarieerd en wisselend qua moeilijkheidsgraad. De variatie is op zich goed, maar de verschillende puzzelsoorten komen wel snel terug waardoor het spel na een tijdje een herhalingsoefening wordt. De lastigste puzzels zitten aan het einde van een level waarin je meestal een belangrijk slachtoffer moet zien te redden.

Buiten schot blijven

Bij Saw moet je continue alert zijn. Zo loop je op blote voeten door een gebouw wat bezaaid is met glasscherven. Daarnaast zijn er ook een heleboel 'shotgun traps' die zeer abrupt het spel kunnen beëindigen. Een leuk element is dat deze vallen ontmanteld en weer opnieuw geactiveerd kunnen worden. Zo kun je ze tegen je tegenstanders gebruiken die allemaal de sleutel uit jouw borst willen hebben. Tel daarbij op dat je in overwegend donkere gangen loopt met alleen maar het licht van een aansteker of een fototoestel (met flitser) en continue op je hoede zijn is dan een absolute noodzaak geworden.

Slecht vechtsysteem

Af en toe moet er gevochten worden voor je leven. Je bent namelijk niet de enige speler in Jigsaw's zieke spel. Anderen die je tegenkomt zijn ook slachtoffers van Jigsaw en hun spel is het om de sleutel naar de vrijheid te vinden. De sleutel die Jigsaw in Taps borst heeft gestopt. Er zal dus geknokt moeten worden. Helaas verlopen deze gevechten totaal niet soepel. Tapp reageert bijzonder traag, de animaties zijn houterig, en eigenlijk is het gebruik van een gamepad noodzakelijk. Helemaal om via reactiespelletjes uit bepaalde vallen te ontsnappen. Het is iedere keer maar weer hopen dat een gevecht goed afloopt.

Sfeer is goed, graphics zijn fout

Aan sfeer komt Saw niet tekort. Alles in de game is in lijn met de films: de puzzels, karakters, omgeving, geluidseffecten, zelfs de originele stem van Jigsaw is gebruikt. Grafisch is de game echter geen hoogvlieger. De karakters uit de film herken je alleen van naam. En de animaties zijn ook niet om over naar huis te schrijven.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Saw sfeer perfect neergezet
  • old school survival horror
  • puzzelen staat centraal
  • matige graphics
  • zeer slecht vechtsysteem
  • karakters lijken niet
Saw roept gemengde gevoelens op. Aan één kant is de game de filmlicentie waardig, maar aan de andere kant bevat de game een hoop onhebbelijkheden. Als je een liefhebber bent van de filmreeks en gamer bent, dan voegt de game een extra dimensie toe aan het Saw universum. Maar als je niks hebt met de films, dan zullen Saw's onhebbelijkheden je snel parten spelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: