abonneren

Rybka

Nog maar een paar jaar geleden had de schaakgemeenschap de gedachte opgegeven dat de pc snel de sterkste schaker ter wereld zou zijn. Er werd nauwelijks meer vooruitgang geboekt.

Weliswaar legden grootmeesters in vluggertjes tegen de pc zo nu en dan het loodje, in partijen van reguliere speelduur trokken ze toch meestal aan het langste eind. Weliswaar had Gary Kasparov klop gekregen van Deep Blue, maar dat was een monster met 256 processoren. Er moesten nog heel wat jaren verstrijken voor een pc wereldkampioen zou kunnen worden. En toen kwam – als donderslag bij heldere hemel – Rybka…

Hedendaagse schaaksoftware bestaat uit twee losse componenten: de engine en de interface. Dat heeft als voordeel dat u deze componenten uit willekeurige programma’s kunt combineren. U pakt gewoon de mooiste interface – die met het fraaiste bord, de prettigste bediening en de leukste functies – en laadt daarin de sterkste engine. De engine is immers het hart van het geheel, het onderdeel dat het feitelijke denkwerk voor zijn rekening neemt. Rybka is zo’n engine. Toen de eerste versie een jaar geleden verscheen sloeg hij in als een bom.

Twee scholen beheersen sinds jaar en dag het bouwen van engines. De ene gaat voor snelheid en de andere voor diepgang. Tot de komst van Rybka had die laatste betrekkelijk weinig succes. Rybka brengt daar verandering in. Deze engine ‘begrijpt’ het schaakspel veel beter dan de concurrentie. Het resultaat is een haast menselijke speelstijl met dat verschil dat Rybka op een moderne pc een bovenmenselijke denkkracht laat zien. Die kracht uit zich in een ongekende ELO-rating van ca. 3000 (de menselijke wereldtop scoort tussen 2700 en 2800 ELO-punten). Hoewel Rybka zijn kunsten nog niet heeft vertoond in een tweekamp tegen een wereldtopper, heeft het programma al wel een toernooi met menselijke (groot)meesters gewonnen met de zelden vertoonde score van 9,5 uit 10. Voor Rybka is een losse gebruikersinterface nodig. Een populair gratis programma is Arena (www.playwitharena.com).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • + speelsterkte op wereldniveau
  • - alleen een engine
Rybka is de droom van iedere serieuze schaker: een eigen grootmeester als adviseur.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: