Strategiespellen zijn er in overvloed voor de pc en de concurrentie is moordend. Laatst hebben we nog de toptitel Starcraft 2 besproken. Ubisoft durft ondanks dat toch iets nieuws te proberen in deze overvolle markt en brengt de WOII-rts R.U.S.E. uit. In R.U.S.E. gaat het niet om brute aanvallen, maar om misleiding.

In R.U.S.E. draait het om het bewaken van ‘supply depots’ en het inzetten van zogenaamde ‘ruses’. Een ruse is een list en bedoeld om de vijand af te luisteren of om de tuin te leiden. Denk hierbij aan een radio-tap, spion, radiostilte, propaganda of anti-propaganda. Ook kan er een nep-basis of nepaanval ingezet worden. Er zijn talloze manieren om het slagveld naar je hand te zetten met list en bedrog.

Matige campagne

Hoewel de online gevechten en de ‘skirmish’-modus erg onderhoudend is, zijn we niet echt te spreken over de campaign-modus. Deze is weliswaar nodig om bekend te worden met de diverse onderdelen van het spel maar de 20 missies tellende campagne is traag, saai en daardoor erg taai. Continu wordt je spel onderbroken door matige filmpjes die een flinterdun WOII verhaaltje vertellen. Na vier missies wisten we het eigenlijk wel. En dat terwijl we nog nieteens toegekomen waren aan het bouwen van barakken, tankfabrieken en diverse wapens! We raden gevorderde rts’er daarom ook aan om een missie of vier in de campagne te spelen en daarna wat te oefenen tegen de pc. Ga daarna online, want pas daar komt R.U.S.E. echt goed tot z’n recht.

Met de staart tussen de benen

Ruse heeft hele leuke elementen maar de game kent ook de nodige zwaktepunten. Zo is het spel erg traag. Eenheden bewegen zichzelf ongelooflijk langzaam voort. Een ander element is het onbetrouwbare vluchtgedrag van je manschappen. Met enige regelmatig zien we onze ‘dappere’ strijders met de staart tussen de benen het strijdtoneel verlaten terwijl we net lekker de vijand onder vuur aan het nemen waren. Onbegrijpelijk! Er is wel een ruse om dit gedrag tegen te gaan, maar we hadden liever gewoon de soldaten hun werk zien doen. Ook wennen is het feit dat je het moet doen zonder gezondheidsbalkjes in R.U.S.E. Je kan aan tanks en gebouwen wel enigszins zien dat ze beschadigd zijn, maar de info is redelijk summier.

Niet veel maar afdoende

Wat het beschikbare materiaal betreft, kunnen we concluderen dat R.U.S.E. voldoende eenheden, voertuigen en wapens levert om een goede WOII-rts neer te zetten. Er zijn diverse soorten tanks, wapens, afweergeschut, bunkers en vliegtuigen beschikbaar om spectaculaire veldslagen te creëren. Echter zijn er niet zoveel eenheden als dat we zien bij games als Command and Conquer of Starcraft. Desondanks hebben wij tijdens het spelen nooit het gevoel gehad dat we te weinig eenheden tot onze beschikking hadden.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • vernieuwend in zijn genre

  • online erg leuk

  • traag

  • slechte campagne

  • vreemd vluchtgedrag

Bij R.U.S.E. hebben we een dubbel gevoel. De game is dankzij het ruse-systeem absoluut vernieuwend in zijn genre maar het trage tempo en de matige campagne gooien wel een beetje roet in het eten. Daarentegen is de game wel geweldig om online te spelen tegen anderen. Vooral het thema van de game - list en bedrog - komt dan goed tot zijn recht.UitgeverUbisoftDemo downloadjaBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XPProcessor snelheid (min. benodigd)2.8Hoeveelheid RAM (min. benodigd)1024Grafische kaart (minimaal benodigd)128 MB DirectX 9 videokaartOnline gamingjaGamepad ondersteuningnee

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten