abonneren

Risen

Games in de trant van The Elder Scrolls (Oblivion), Two Worlds en Fallout 3 zijn niet in grote getale aanwezig. Maar de liefhebbers van massive singleplayer offline rpg's kunnen zich verheugen op een heerlijke rpg om de herfst door te komen. We hebben het over Risen.

Gestrand

Risen vertelt het verhaal van een naamloze held die samen met zijn vriendin Sarah de verstekeling uithangt op een boot. Ze hebben niet de juiste boot gekozen, want op deze boot strijdt de Hoge priester van de Inquisitie met een reusachtig zeemonster. Het monster wint, de priester ontsnapt en het schip wordt door de golven aan stukken geslagen. Je strandt samen met Sarah als schipbreukeling aan wal van een onbekend eiland. Daar begint je avontuur.

Met niks beginnen

Als schipbreukeling begin je natuurlijk met niks en ben je al blij met een dikke tak als wapen. Naarmate je meer het eiland gaat ontdekken, krijg je verschillende keuzes voorgeschoteld die het verdere verloop van het verhaal bepalen. Risen geeft je echt de vrijheid je eigen pad te kiezen, wat bijdraagt aan het gevoel van avontuur. Hierbij ontkom je er natuurlijk niet aan dat je vooruitgang moet boeken en steeds betere uitrusting vindt. Het begin van Risen is behoorlijk pittig, mede dankzij het feit de je met niks begint en je ook niet al te makkelijk aan betere spullen kan komen. Vaak je spel opslaan is dan ook het devies, wat ook gelukkig op elk moment kan.

Innovatief

Risen is een 'hardcore' rpg voor liefhebbers, maar dit betekent niet dat je alleen maar saai statistiekjes moet bijhouden. Integendeel! Het hele speelsysteem is bijzonder innovatief. Zo spelen de gevechten zich in realtime af, waarbij tijdig blokken, om je vijand bewegen en op het juiste moment toeslaan de doorslag geven. Dit is in het begin wat wennen, maar als je het eenmaal door hebt, kun je met de juiste tactiek ook statistisch sterkere vijanden de baas, die natuurlijk interessantere spullen bij zich dragen die je kunt plunderen. Andere vaardigheden in het spel zijn ook zeer innovatief toegepast in Risen. Zo is het zakkenrollen een dialoogoptie waarbij je in een korte tijd een interessant voorwerp van je slachtoffer moet wegpikken. Een andere leuk geïmplementeerde vaardigheid is 'open locks'. De sloten in Risen zijn kleine geheugenpuzzels waarbij je met aanwijstoetsen de juiste combinatie moet raden en onthouden om het slot uiteindelijk open te krijgen.

Leren doe je niet zomaar

Nieuwe vaardigheden leer je niet door simpelweg xp op te doen en in level te stijgen. Natuurlijk zit dit element wel in Risen, maar met elk level dat je stijgt krijg je Learning points. Deze punten heb je nodig om nieuwe vaardigheden te leren bij de diverse trainers die in het spel aanwezig zijn. Behalve punten kost dit je natuurlijk ook geld. Voor niks gaat de zon op in Risen! De vaardigheden zijn gevarieerd en allemaal even handig. Zo kun je leren drankjes brouwen, zakkenrollen, wapens smeden, grondstoffen verzamelen of zelfs magie leren. Het mooie is dat van tevoren niet vaststaat wat voor klasse je karakter is, waardoor je hem helemaal kunt ontwikkelen zoals je zelf wilt.

Agressieve natuur

De wereld van Risen is groot, vijandig en er valt veel te beleven. Wel jammer is dat de beesten in Risen zich niet altijd even realistisch gedragen. Alle dieren in het spel hebben het gemeenschappelijke doel jou ten gronde te richten, wat af en toe tot een bijzondere samenwerking leidt. Denk bijvoorbeeld aan een hongerige wolf met een everzwijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • grote wereld
  • vele keuzes
  • goede implementatie van vechten en vaardigheden
  • onrealistisch diergedrag
Risen is een schitterende rpg voor de liefhebber en voor wie het avontuur wel aanspreekt, maar allergisch is voor allerlei getalletjes. Geef Risen zeker een kans. Je krijgt er geen spijt van!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie