abonneren

Rise of the Argonauts

De Griekse mythologie is een rijke voedingsbodem voor games. Denk bijvoorbeeld aan de Diablo kloon Titan Quest. Codemasters brengt Rise of the Argonauts uit wat het verhaal verteld van 'Jason en de Argonauten' op geheel eigen wijze.

Nóg fantasievoller

Rise of the Argonauts vertelt, net als in het originele verhaal, het verhaal over Jason die op zoek gaat naar het Gulden Vlies. Echter zijn zijn motieven in de game anders. Zo zien we in de intro dat Jason's vrouw vermoord wordt door een sekte genaamd 'The Blacktongues'. Zij aanbidden de Titaan Hecate, de grootste vijand van de Goden van Olympus. Jason zweert voor de Goden dat hij zijn vrouw terug zal brengen. Hiervoor heeft hij het Gulden Vlies nodig en zie daar: Het plot. Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Zo is er zijn goede vriend Hercules en de scheepsbouwer Argos die voor Jason een magisch schip heeft gemaakt genaamd de Argo. Gaandeweg komt Jason nog meer Griekse helden tegen waaronder Achilles en Pan. Verder komen er natuurlijk ladingen monsters voor in Rise of the Argonauts die allemaal een kopje kleiner gemaakt moeten worden.

Hak en raggen

Rise of The Argonauts is een lineaire actie-game met lichte rpg invloeden. Er wordt flink gevochten die ook bijzonder bloederig zijn. Er zit dan ook heel terecht een 18+ waardering op de game. Jason heeft verschillende wapens tot zijn beschikking, zoals het zwaard, de knots en de speer. Tijdens de gevechten kun je wisselen tussen deze wapens en is het mogelijk om combinaties te maken met de verschillende wapens. Echter is de besturing is niet snel en adequaat genoeg om dit tot een succes te maken. Ook het missen van een fatsoenlijk richtsysteem zorgt er voor dat je de tactiek kan beperken tot hakken met één type wapen. Ook moet de camera vaak bijgesteld worden. Dit gaat gelukkig makkelijk met de muis en zorgt voor weinig problemen. Ondanks het niet perfecte vechtsysteem, is het knokken absoluut vermakelijk. Genadeklappen die Jason uitdeelt worden in bloederig slow-motion getoond.

Waan je in het oude Griekenland

Toch is het spel niet alleen maar domweg hakken. Er zijn ook vele dialogen in het spel. Jason is een wijze koning en er zijn genoeg mensen waarmee een gesprek voldoet. De dialogen zijn interessant en voegen toe aan de uitstekend neergezette sfeer in het spel. De keuzes die je kan maken in de dialogen zijn vaak gelieerd aan de Goden. Zo heb je Ares (actie en oorlog), Apollo (heilig licht), Hermes (de charlatan) en Athene (wijsheid en rechtvaardigheid). Echt foute antwoorden zijn er niet. Het gaat meer om hoe je Jason wil laten overkomen. Zoals gezegd is de sfeer geweldig. Je waant je écht in de Griekse wereld en er is veel moeite gedaan door de makers om een gedetailleerde wereld neer te zetten. Helaas zijn de graphics wel aan de grove kant en ook de filmpjes zijn van iets mindere kwaliteit. Toch is de game zeker niet lelijk.

Daden toekennen

Rise of the Argonauts bevat enige RPG-elementen waaronder het vinden van nieuwe wapen uitrusting en het kopen van speciale krachten. Denk hierbij aan meer schade aanrichten bij elke klap, je Argonauten sterker maken, of een wit licht wat jou en je groep geneest. Deze krachten kun je krijgen van de vier bovengenoemde goden. Dit doe je door je daden aan hen te wijden. Deze daden verzamel je vanzelf. Elke daad heeft een eigen waarde en als de meter bij de betreffende god eenmaal vol is krijg je een punt. Hiermee kun je weer speciale krachten kopen. Jammer is dat de waardes van de verschillende daden bij elke god hetzelfde zijn. Het maakt dus niet uit dat je bijvoorbeeld de daad '40 man gedood' aan Ares toewijdt of aan Apollo. Een klein minpunt maar desalniettemin is het idee van daden aan goden toekennen een origineel idee wat goed werkt. Een ander klein nadeel is de kaart-functie. Deze kun je alleen via het menu oproepen en echt duidelijk is deze niet. Daar had meer aandacht aan besteed mogen worden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • fantastische sfeer
  • mooi verhaal
  • spectaculaire gevechten
  • kort
  • slechte 'map'-functie
  • geen fatsoenlijk richt systeem
Rise of the Argonauts is een geslaagde game die liefhebbers van avonturenspellen zeker zal bekoren. De sfeer is geweldig, het verhaal meeslepend en de actie is ondanks kleine minpunten erg tof.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: