abonneren

Rhiannon - Curse of the Four Branches

Buiten is het koud en guur. Ideaal weer dus om thuis achter de computer te kruipen en een spelletje te spelen. En voor wie niet van snelle actie houdt of een vreselijke hand/oog coördinatie heeft maar wel flink wat grijze massa in het hoofd heeft, zijn er de point and click adventure games.
Een goed voorbeeld van zo'n old school hersenkraker is Rhiannon: Curse of the four Branches.

Weer een spookverhaal

Rhiannon vertelt het verhaal over Chris (die jij dus speelt) die moet oppassen op landgoed Ty Pryderi van de familie Sullivan. De familie is even met vakantie met hun dochter Rhiannon, die kennelijk daar erg veel behoefte aan heeft. Al vrij snel kom je er achter waarom dat dit zo is, aangezien het spookt in het huis en de geest het gemunt heeft op meisjes genaamd Rhiannon. Het verhaal van Rhiannon is geïnspireerd door oude legendes en volksverhalen uit Wales, bekend als 'The Mabinogion'.

Minimalistisch en old school

Rhiannon is een echte old school adventure zoals we er al meer hebben gezien van uitgever Lighthouse. Rhiannon lijkt qua speelstijl als twee druppels water op games als 'Barrow Hill' en 'Darkness Within'. Qua verhaal en sfeer heeft het spel meer weg van 'The Lost Crown', hoewel we van deze titel meer genoten hebben. Rhiannon heeft een minimalistische interface. U moet het doen met de muiscursor en een inventory lijst boven in het scherm.

Niet spectaculair

De graphics zijn op zijn best matig te noemen. De resolutie staat vast op 1024x768 en de animaties zijn op zich ok, maar zeker niet spectaculair. Je verplaatst je door de omgeving als een diashow vergelijkbaar met de eerste Myst game. De game is dus behoorlijk statisch. Ook heeft de held geen spiegelbeeld, wat toch ook wel jammer is. Wat wel heel goed gedaan is, zijn de begeleidende muziek en de ingesproken stemmen. Het verhaal speelt zich af in Wales en de typische Engelse accenten dragen bij aan de sfeer dat je in een oud Engels landhuis zit. Gelukkig voor de meeste gamers onder ons, is het spel gewoon Engelstalig en niet in het dialect Wels.

Veel sfeer en lezen

Er is veel aandacht besteed aan de volledigheid van de game wat inhoudt dat er heel, heel veel te lezen valt. Van brieven tot boeken. Dit draagt zeker bij aan het neerzetten van een geloofwaardige setting, maar het is jammer dat de game zelf niet echt gebruiksvriendelijk is. De game houdt geen aantekeningen voor je bij en er is ook geen fatsoenlijke kaart functie waardoor je zelf maar bekend moet raken met de omgeving. Voor mensen met weinig richtingsgevoel is dat best lastig. Je zal zelf dus veel aantekeningen moeten maken.

Waar is de actie?

Wel handig is de zogenaamde activiteitsdetector. Dit is niet de officiële term, maar een term die wij in deze review gebruiken ter verduidelijking. Door op 'ctrl' en 'shift' te drukken verschijnt er op het scherm welke onderdelen in beeld interactief zijn. Zo hoef je dus niet op pixels te jagen en je drie slagen in de rondte te klikken. Er zijn heel veel puzzels in het spel en er zijn ongelooflijk veel spullen op te pakken en te gebruiken. Wel is het jammer dat een aantal van deze puzzels triviale klusjes zijn, zoals bijvoorbeeld het aanmaken van een haardvuurtje. Deze klusjes kun je niet zomaar overslaan, omdat dit evenementen in het verhaal triggert. Ook wordt er gebruikt gemaakt van de 'wat je niet weet kun je niet' methode. Dit betekent dat je bepaalde items pas kan oppakken wanneer Chris hier een nut voor ontdekt heeft. Op zich logisch, maar het probleem van deze methode is dat je soms te ver vooruit loopt op de zaken en daardoor niet verder kan, omdat je eerst nog iets had moeten bekijken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • sfeervol
  • veel puzzels
  • diepgang
  • activiteits detector
  • grafisch matig
  • veel triviale puzzels
  • heel veel leeswerk
Rhiannon is een adventure game voor de die hard point-and-click adventure liefhebbers die het niet erg vinden om zich bezig te houden met veel leeswerk en triviale puzzels.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: