abonneren

Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Het is weer tijd voor een nieuwe WOII shooter. In dit uitgekauwde genre met een uitgekauwde setting is het lastig om op te vallen. Een manier om dat te doen is om je te richten op een heel andere doelgroep dan de grote concurrenten. Red Orchestra 2 is een serieuze shooter waar geraakt worden sterven betekent.
Geen blazende helikopters of ander snel geweld, maar geduld hebben, positie kiezen, aanleggen en afknallen dus.

Deze review was eigenlijk een week geleden al klaar en destijds waren we alles behalve positief. Red Orchestra 2 was een spannende shooter, maar onmogelijk te spelen door vele bugs zoals kills die verkeerd worden geteld, een niet werkend award-systeem etc. Echter is deze week een grote update uitgebracht en alle scores zijn gereset. De game loopt nu als een zonnetje. Tijd dus voor een verse blik op deze bijzondere game.
 

Duitsers vs. Russen

De setting is dus de Tweede Wereld Oorlog, maar dan het oostfront. Dus de Duitsers versus de Russen. Er is geen echte single player campagne. Red Orchestra 2 is voor 100 procent een multiplayer shooter. Je kan wel alleen spelen, maar dan speel je gewoon in de multiplayer maps met slecht functionerende bots. En de historische filmpjes tussen deze maps door maken het niet beter.

Door naar de multiplayer dus. Er zijn niet zoveel maps, en ze werken allemaal volgens dezelfde speelstijl: 'Dominion'. Als aanvaller heb je de taak bepaalde gebouwen te veroveren, waarna je weer andere gebouwen kan veroveren. Net zolang totdat je het hele level veroverd hebt. De verdedigende partij moet dit voorkomen. Maps worden meerdere keren gespeeld waarbij de rollen van aanvaller en verdediger worden omgedraaid zonder enig historisch besef. Fijn is dat je met een druk op de knop altijd snel kan zien waar de strijd plaatsvindt, waardoor je niet lang hoeft te zoeken.
 

1 fatale kogel

Red Orchestra 2 is niet bepaald geschikt voor de Call Of Duty generatie. Eén kogel kan je al fataal zijn, zelfs als deze afkomstig is van een 'gewoon pistool'. Dit realisme weten we te waarderen. Als je onnadenkend in het rond rent of een open stuk grond achteloos oversteekt, reken er dan maar op dat je veel mag wachten op het respawnen. En dat kan gerust een halve minuut duren, erg lang naar hedendaagse begrippen. Leuk is dat je ook kan kiezen bij een teamlid te respawnen. Hierbij moet je wel uitkijken dat deze niet net onder vuur wordt genomen, anders zit je meteen weer in de respawn-wachtkamer.

Niet dood willen, maakt het Red Orchestra 2 erg spannend en mensen gaan relatief voorzichtig te werk waardoor het spel ook een hoop rust uitstraalt. Het cover-systeem, dat je hard nodig hebt, is goed uitgewerkt. Behalve dan kleine irritaties zoals deurposten die uitsteken waardoor je juist daar net niet langs kan schuiven. Vervelend!

Naarmate je meer speelt, en meer 'honor' behaalt, word je een betere speler. Vervolgens krijg je bonussen op statistieken zoals accuracy en kun je sneller je wapens herladen. Je krijgt meer punten als je dichter op de doelen zit waardoor mensen meer naar elkaar toe worden gedreven.

 

Grafisch achterhaald

Grafisch is Red Orchestra 2 behoorlijk achterhaald. Denk aan blokkerige rookwolken en hoekige mannetjes. Vijf jaar terug was dit prima geweest, maar nu kan dit eigenlijk niet meer. Samen met de bugs die de game in de eerste weken vertoonde is het voor ons dan ook verrassend dat het spel best een succes is.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • realisme
  • spannend
  • leuke upgrades
  • geen single player campagne
  • grafisch belabberd
  • weinig maps
  • één spelvorm
Voor de meer realistisch ingestelde gamer is Red Orchestra 2 best een leuk spel, maar door de weinige spelvormen en maps is het in geen enkel opzicht een 'Game of the year'.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: