abonneren

Red Alert 3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Dertien jaar na de eerste Command & Conquer game, is de serie nog altijd springlevend. Was het vorig jaar de beurt aan het derde deel in de Tiberian reeks, nu is Red Alert toe aan een nieuw hoofdstuk vol melige Koude Oorlog.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het rts-genre is sterk aan verandering onderhevig. De games worden grootschaliger (denk aan de Total War-serie), verruilen het basis bouwen voor gegroepeerde actie (Company of Heroes) en ook op de console wint het genre terrein. Red Alert 3 is beschikbaar voor de pc en Xbox 360. En ook al verdienen de makers een pluim voor de besturing op Microsofts spelcomputer, de controle is toch net een stuk nauwkeuriger op pc. Bovendien oogt het spel daar gewoon spectaculairder. Het belangrijkste is dat Red Alert 3 een echte ouderwetse rts is, die in basis niet zo heel veel verschilt met zijn voorgangers. Desondanks biedt EA's langlopende serie nog steeds uren spelplezier. Je moet het alleen allemaal niet te serieus nemen.

Slapstick RTS

Red Alert 3 is meer dan ooit een spel van extremen. De kleuren zijn feller dan ooit en spatten van het scherm. De bekende tussenfilmpjes zijn komischer dan ooit en huisvesten opnieuw dat heerlijke B-film sfeertje. De eenheden zijn knotsgek, waarbij het ene oorlogstuig nog fantasievoller is dan de ander. De Red Alert-serie kende altijd al wat meer kolderieke actie dan de Tiberian verhaallijn, maar deze keer is het echt slapstick RTS. Dat wil niet zeggen dat de makers zich er makkelijk van af hebben gemaakt. Integendeel zelfs. Je kunt spelen met drie strijdende partijen, de Allies, de Russen en the Army of the Rising Sun (Japan dus). De Russen hebben weer eens lopen rotzooien met tijdreizen en getracht de geschiedenis naar hun hand te zetten. Dat loopt echter anders dan gepland en opnieuw is het oorlog.

Dolfijnen en Transformers

De drie partijen ogen verschillend en kennen veel memorabele gevechtseenheden. Wie historisch accurate gevechten wil, moet nog even wachten op Empire: Total War. Maar dan mis je wel de felle dolfijnen, gepantserde beren, de BX-2 Century Bomber, Terror Drones, Bullfrog transport, Hammer Tanks, de King Oni, de Tsunami Tank, en nog een hele sloot Japanse Transformers achtige eenheden. Het stoeien met deze units en hun secundaire mogelijkheden is erg vermakelijk.

Singleplayer coöperatief

Nieuw is de mogelijkheid om een complete basis in het water te bouwen en dat brengt de nodige strategische opties met zich mee. Vooral in multiplayermodus is het makkelijk om bijvoorbeeld een basis op land en een in het water te hebben, als backup. Waterunits spelen dan ook een veel grotere rol en er zijn tevens amfibievoertuigen. Zelfs de engineer kan middels een rubberbootje over water zijn weg vervolgen. Grootste vernieuwing is echter de mogelijkheid om alle singleplayermissies samen met een vriend(in) online in co-op te spelen. Speel je offline dan krijg je een computergestuurde medespeler aangewezen, maar uiteindelijk moet jij het meeste werk opknappen. De online coöperatieve modus voegt echt wat toe aan de spelbeleving en is een groot pluspunt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • melig en kleurrijk
  • watereenheden en -basissen
  • campaign co-op
  • verschilt weinig van zijn voorgangers
Command & Conquer: Red Alert 3 is een uitermate plezierige popcorn rts die je met een grote grijns zult spelen. De drie campagnes houden je wel even zoet en de skirmish- en multiplayeropties bieden tijdloos vermaak, als je tenminste houdt van gekke eenheden en flitsende gevechten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: