abonneren

Ratatouille

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Specificaties
Op dit moment van schrijven draait Ratatouille, de nieuwste film van Pixar, in de bioscoop. Als we de critici mogen geloven is deze film echt een topper en mag niemand hem missen. Een beetje film heeft tegenwoordig zijn eigen game en ook bij Ratatouille is dit het geval.

None

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Minpunten
Met de minder glansrijke geschiedenis van filmgames in ons achterhoofd beginnen we enigszins huiverig aan Ratatouille – de game.

Gevarieerde kidsgame

Zoals je mag verwachten is Ratatouille een kidsgame geworden. Het genre waarvoor gekozen is, is ook niet verrassend. Je beleeft de avonturen van rat Remy grotendeels in een 3d-platform game. Toch hebben de makers hun best gedaan er wat leuks van te maken en ondanks dat het spel niet origineel is, is het spel wel gevarieerd. De platform-actie is nooit lang hetzelfde – dan moet je acrobatisch van stok naar stok springen, dan weer met behulp van een bal voortbewegen of ongemerkt langs gevaarlijke beesten sluipen om maar enkele voorbeelden te noemen. Daarnaast wordt er regelmatig afgewisseld met races en kook minigames. Zoals we al zeiden, origineel is het niet maar het werkt wel. De game verveelt namelijk niet. En dat hebben we wel eens anders gezien bij dit soort spellen.

Grafisch – tja….

Grafisch gezien is Ratatouille geen hoogvlieger. De ratten zelf zijn mooi vormgegeven en geanimeerd maar de omgevingen en vijanden doen nogal simpel aan. Wel worden hoge resoluties ondersteund zodat je deze game ook goed op een breedbeeld tft kunt spelen. De tussenfilmpjes in de game zijn van matige kwaliteit en doen zowel de film als de game geen eer aan. Het wordt toch eens hoog tijd dat gamemakers naar betere filmtechnieken gaan kijken want waar vroeger filmpjes een beloning waren en veruit mooier waren dan het spel zelf blijven de filmpjes nu hopeloos achter. Het verschil begint zelfs gênant te worden.

Wel voor kids, maar niet te makkelijk

Ratatouille is gericht op kinderen en daarom zijn alle schermteksten in het Nederlands. De gesproken taal daarentegen is Engels waarbij Nederlandse ondertiteling wordt gegeven. Nederlandse stemmen was leuk geweest, maar het voordeel van de Engelse taal met ondertitels is dat kinderen zo onbewust hun Engels trainen. De game is zeker niet gemakkelijk. Zelfs een ervaren gamer zal zo nu en dan overnieuw moeten beginnen omdat hij Remy de afgrond instuurt. Dit is ook enigszins te wijten aan de camera die soms tegenwerkt. Dat is inherent aan het 3d-platform genre. Echter is de camera redelijk te besturen en kent het spel een centreer functie. Met wat oefening kom je elk obstakel dus wel te boven. Voor degenen die het spel sneller willen doorlopen of een game al snel te moeilijk vinden is de moeilijkheidsgraad in te stellen.

Minigames

Geen kids filmgame zonder minigames en ook Ratatouille is rijkelijk voorzien. Zo zijn alle elementen zoals races, koken en de zogenaamde droom-levels – waarin je Remy door een kleurrijk pittig platformlandschap moet loodsen – allemaal apart te spelen. Ook kun je deze spelletjes met meerdere mensen achter dezelfde computer spelen. Je moet dan wel op je beurt wachten, maar het idee is leuk. Verder kun je met je punten allerlei extra’s in de game vrijkopen. Denk aan nog meer minigames, concept art, interview filmpjes met de makers, maar ook bijvoorbeeld vuursporen die Remy achterlaat als die rent. Al met al valt er genoeg te verzamelen en vrij te spelen voor wie er geen genoeg van kan krijgen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
 • gevarieerd
 • niet te gemakkelijk
 • ratten mooi geanimeerd
 • schermteksten in het Nederlands
 • zacht geprijsd
 • overige graphics mager
 • camera perikelen
Ratatouille is een leuke kidsgame geworden gabaseerd op de gelijknamige film. In tegenstelling tot de meeste filmgames is Ratatouille wél een leuke filmgame geworden die de aandacht van (jonge) gamers zeker zal vasthouden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: