abonneren

Rainbow Six Vegas

Van Tom Clancy hebben we al vele games zien verschijnen waaronder ook de reeks Rainbow Six. Deze reeks liet op een gegeven moment de pc-gamer achter zich en de nieuwste Rainbow Six games kwamen vooral uit voor de consoles. Ook raakte de reeks een beetje in het slop en was een nieuwe opleving nodig.
Voor de next-gen consoles komt Rainbow Six Vegas uit, maar behalve console gamers kunnen ook pc-gamers weer genieten van deze tactical shooter.

Lekker knokken tegen terroristen

Terroristen zijn populair schietgoed in tactical shooters. Zo bindt je in Rainbow Six Vegas (RSV) ook weer de strijd aan met dit gespuis. Deze keer zijn het guerrilla’s waar je de wereld, of in dit geval Las Vegas, van moet behoeden. Je begint met een missie in Mexico, maar deze loopt niet geheel volgens plan en je twee teamgenoten worden gevangen genomen tijdens deze missie. Vervolgens word je ingezet in Las Vegas waar toevallig dezelfde terroristen huishouden. Geluk bij een ongeluk zeg maar. Het verhaal is aan de dunne kant, maar bij tactical shooters als deze gaat het ook niet zo zeer om het verhaal.

Realistisch, dus pittig

RSV neigt naar realisme en dat maakt de game soms behoorlijk pittig. Even lekker rondrennen en vijanden knallen zoals bij andere shooters zit er niet in bij RSV. Regelmatig moet je dekking zoeken achter muren, auto's, kratten, enz. Een schot van dichtbij kan het einde van je leven betekenen net als in het echt. Natuurlijk is de game niet 100 procent realistisch maar voor een computerspel komt die dicht in de buurt. Het spel werkt niet met een gezondheidsmeter, maar eerder met het regeneratieprincipe. Dit betekent dat wanneer je geraakt wordt je dekking moet zoeken en bij moet komen. Je gezondheid komt dan vanzelf weer terug. Wanneer je geraakt wordt, wordt het beeld wazig en hoe zwaarder je geraakt wordt, hoe minder je ziet. Krijg je teveel schade in één keer dan sterf je en mag je overnieuw beginnen.

Geen save maar checkpoints

Jammer, maar wel uitdagender, is het feit dat je niet op elk moment je spel kan opslaan wanneer je wilt. Het spel werkt met checkpoints waarbij je spel automatisch opgeslagen wordt. Sneuvel je halverwege, dan moet je weer vanaf het laatste checkpoint overnieuw beginnen. Hierdoor kan het spel wel eens frustrerend moeilijk zijn en moet je vaak dingen overnieuw doen. Oefening baart kunst en er is zeker door het spel heen te komen. Maar in sommige gevallen zul je het met vallen en opstaan moeten leren.

Wondermiddel

Gelukkig voor je teamgenoten draag je een wonderspuitje bij je waarmee je hun leven kan redden wanneer ze zwaar geraakt worden in een vuurgevecht. Je moet dan wel naar je gewonde teammaat lopen en midden in een vuurgevecht is dat natuurlijk riskant. Je teammaten kunnen dan ook eigenlijk niet doodgaan. Helaas dragen jou teamgenoten niet zo’n wonderspuitje bij zich waardoor als voor jou het doek valt, je maten niks voor je kunnen doen.

Nog realistischer

Voor de echte diehard liefhebber is er ook de zogenaamde 'realistic' modus. Deze is nog moeilijker en veel dodelijker. Je kunt veel minder hebben en even snel naar de overkant rennen en daar dekking zoeken wat in normal modus nog kan dan vaak ook een dood eind. Dan moet je echt van tactieken gebruik maken zoals rookbommen om zo het zicht van je vijanden te belemmeren zodat je jezelf in veiligheid kan brengen.

Spanning en sensatie

RSV is spannend. Het spel weet in mum van tijd je volledige aandacht te grijpen en zit je gespannen achter je computerscherm te sluipen en om hoekjes te gluren in de hoop dat de vijand je niet ziet. Deze geweldige sfeer komt ook door de gave moves die je kan hanteren waardoor je echt het gevoel hebt dat je een elite soldaat bent. Je kunt met kabels naar beneden abseilen en natuurlijk ook gewoon klimmen. Je kunt zelfs ondersteboven aan je kabel hangen zodat je vanuit een gunstigere positie vijanden kunt uitschakelen. Je kunt je teamgenoten diverse bevelen meegeven die ze prima opvolgen. De AI is prima en ze staan prima hun mannetje in vuurgevechten. Ook kun je ze bijvoorbeeld opdragen een rookbom of flashbang granaat een kamer binnen te gooien en dan de vijand uit te schakelen. Met behulp van je snake-cam - een flexibele cameraatje in een slangetje wat je onder een deur kunt schuiven - kun je zelfs prioriteiten doorgeven aan je mannen. Er is veel mogelijk in RSV en je kunt de vijand op vele verschillende manieren uitschakelen. Ondanks dat blijft de bediening toch redelijk simpel.

Viva Las Vegas

Las Vegas is een gave locatie om Rainbow Six in te spelen. Er zijn vele verschillende plekken om dekking achter te zoeken en je verdekt op te stellen. Ook sluipen en snipen is een heerlijke bezigheid in deze Las Vegas setting. Wanneer je op een slotmachine schiet valt er ook geld uit en dit soort zaken zijn bijzonder goed voor de sfeer. Jammer is dat niet alles kapot kan en daardoor de interactiviteit met de wereld beperkt is. Zo zijn auto's bijvoorbeeld zo goed als onverwoestbaar. Je kunt wel door de ruiten schieten maar een auto opblazen door een machine geweer er op leeg te schieten of er een granaat op te gooien zit er niet bij. Want zo kun je niet de omgeving tegen je vijand gebruiken. Ook kun je bijvoorbeeld niet een bus inlopen als deze de weg blokkeert. Je zult dan om moeten lopen.

360 Port

Rainbow Six Vegas is oorspronkelijk voor de X-box 360 ontwikkeld en is daarna geport naar de pc. Dat merk je ook aan het feit dat deze game ook te spelen is met de X-box 360 controller for Windows. Dit geeft de game specifiek aan zelfs. Meestal werken ports van console naar pc maar matig, maar bij RSV is dit gelukkig niet het geval. Grafisch ziet de game er schitterend uit en oogt het bijna realistisch. De geluidseffecten en sfeermuziek zijn ook tiptop in orde, hoewel de vijand wel vaak in herhaling neigt te vallen. Verder is de game prima te spelen met de muis en toetsenbord combinatie, hoewel vanuit dekking schieten soms wel onnodig lastig is. Ook teisteren kleine bugs het spel waardoor jij en je teamgenoten soms blijven hangen achter een hardnekkige pixel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Spannend
  • Schitterende graphics
  • Heel sfeervol
  • Moeilijk / realistisch
  • Kleine bugs die je soms belemmeren
  • Geen save mogelijkheid
Rainbow Six is terug van weggeweest en iedere tactical shooter liefhebber die niet vies is van enig realisme, kunnen we deze nieuwste creatie van Tom Clancy van harte aanbevelen. Het spel is spannend, moeilijk en zorgt voor een enorme adrenaline rush als je de vijand via slimme tactieken hebt uitgeschakeld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: