abonneren

Rage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Als de grondlegger van de first person shooter eindelijk met een nieuwe game komt, zijn de verwachtingen hooggespannen. Hoewel Rage veel goed doet, is het niet de sterkste titel van id software.

De prestaties van id Software zijn indrukwekkend. Sinds de eerste Commander Keen-games, die begin jaren negentig uitkwamen, heeft het bedrijf eigenhandig nieuwe distributiemodellen uitgevonden (games als shareware uitgeven), nieuwe spelmodi bedacht (multiplayer deathmatch) en de techniek achter talloze games verzorgd (met de id Tech-engines). De nieuwe shooter Rage, gebouwd met id Tech 5, zou idealiter al deze eigenschappen verenigen in de tofste shooter van 2011. Dat is helaas niet op alle punten gelukt.

Fallout-fps

Rage vindt plaats in een post-apocalyptische wereld. De Apocalyps is dit keer niet veroorzaakt door de Derde Wereldoorlog, maar door de inslag van een asteroïde. Je bent een van de weinige overlevenden en komt terecht in een half verwoeste wereld. Het verlaten woestijnachtige landschap kennen we uit Fallout: New Vegas, maar Rage zet het overtuigend neer. De aanvankelijke scepsis over de zoveelste keer dat een game zich in zo'n setting afspeelt, wordt snel vervangen door respect voor het levelontwerp. Id software heeft vaak genoeg dit type game afgeleverd en produceert ook nu weer voldoende afwisselende omgevingen.

De vergelijking met de spelwereld van Fallout klopt niet helemaal. Qua stijl ziet het er wel zo uit, maar Rage kent lang niet zo veel vrijheden en plaatsen om te ontdekken. Tussen de missies door kun je tussen de verschillende nederzettingen racen met buggies, maar echt veel te ontdekken valt er niet. Beter kun je gewoon het verhaal volgen en genieten van de goed uitgewerkte omgevingen en opvallende details (wie de tv-serie Breaking Bad volgt zal daar een grappige verwijzing naar terugzien in Rage).

Mutanten

Zoals het hoort in een apocalyptisch spel vecht je tegen mutanten. Het verhaal draait met name om het uitmoorden van verschillende boevenbendes, met op de achtergrond de mysterieuze Authority. Binnen de verhaallijn word je geacht tussen de verschillende dorpjes te reizen, missies op te pikken en de lokale bendes uit te moorden. De wapens die je daarvoor tot je beschikking hebt zijn vrij traditioneel (zoals de bekende assault rifle), maar Rage voegt daar per wapen verschillende soorten kogels aan toe zodat je zelfs met een kleintje als het pistool toch aardig wat schade kunt toebrengen. De tegenstanders zijn gevarieerd en reageren ook realistisch op wat jij doet. Een geavanceerde AI als in andere shooters is er niet, maar ze zoeken snel dekking en blijven ook als ze gewond zijn nog schieten. De animaties die daarbij horen zijn erg goed uitgewerkt.

Racen

Naast het moordfestijn is er een verrassend race-onderdeel. Op enkele momenten tijdens de singleplayer-verhaallijn, en naar keuze daarbuiten, kun je met buggies racen om punten te verdienen voor upgrades. Dat is verrassend goed uitgewerkt, met een aardige AI en leuke raceparkoersen.

Daarnaast kun je aan de slag met enkele time trial race-missies, waarbij je binnen een bepaalde tijd post moet bezorgen op verschillende locaties in het Wasteland. Sommige npc's hebben ook kleine missies voor je, en op het Job Board kun je tot slot ook wat opdrachten oppikken. Hiervoor moet je echter vaak naar locaties die je voor de main quest al hebt gezien. Je speelt het level dan 'in omgekeerde volgorde', door vaak letterlijk via de uitgang binnen te komen en het level omgekeerd uit te spelen. Erg origineel is dat niet.

Graphics

Rage ziet er goed uit. De id Tech 5-engine bewijst wat hij kan door vooral de omgevingen prachtig te renderen. De pc-versie van Rage wordt echter nog altijd geplaagd door bugs en instabiele drivers. Zowel AMD- als nVidia-kaarten kunnen moeite hebben met het renderen van textures of het opbouwen van karaktermodellen. Op onze testpc (nVidia GTX 285) merkten we vooral problemen met wazige texture-opbouw aan de rand van het scherm.

Multiplayer

Nee, Rage heeft geen Deathmatch-modus. De nieuwe Quake- of Wolfenstein-opvolger wordt het dus niet. De modi die het spel wel heeft, zijn gelukkig ook vermakelijk. Combat Rally is een soort deathmatch-race combinatie waarbij je je met wapens kunt uitleven op andere racers. Verder heeft Rage een co-opmodus, de Legends-modus, waarbij je met een andere speler samenwerkt om een aantal op zichzelf staande missies te voltooien. Dat is leuk uitgewerkt, want samen vertellen die missies toch nog een deel van het achtergrondverhaal van Rage.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • grafisch zeer indrukwekkend (als het werkt)
  • goede animaties
  • singleplayer met actie
  • multiplayer mist kansen
Rage is met nadruk een singleplayer-shooter. De 10 tot 12 uur vermaak die dat oplevert zijn goed uitgewerkt, mits je pc het spel zonder problemen weet te draaien. De multiplayer is niet eindeloos leuk maar al met al levert id Software weer een solide shooter af.

 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Games

Tags: