abonneren

Race 07

Klapbanden, afgebroken spoilers, grind tussen de tanden... het eerste uurtje van Race07 was afzien! Dit is andere koek dan Grid! Maar wie deze simulator onder de knie heeft, mag zich met recht de meester van de race-sims noemen!

Race07 komt uit het huis van SimBin: een relatief jonge en kleine Zweedse software-ontwikkelaar die zich uitsluitend bezig houdt met het ontwikkelen van simulatiespellen. Race07 is de opvolger van Race (What's in a name?). Echter: het is niet gebleven bij wat grafische opsmuk; Race07 biedt veel meer auto's en talloze nieuwe circuits (17 meer dan in Race; 32 in totaal!).

Tjokvol


Om te beginnen met de auto's - en daar gaat het de meeste racers toch om - er is een aantal klassen bijgekomen. Zo is het nu ook mogelijk om met de zogenoemde 'Open Wheel'-klasse aan de slag te gaan. Ook is er de Formule3000, Formule BMW en zitten de kleine, schattige Caterhams en Radicals SR in het assortiment van '07. Leuk voor wie liever zijwaards glijdt dan rijdt.
Het menu van Race07 is vernieuwd en ziet er keurig uit. Echter, wij vinden het niet heel erg intuïtief navigeren. Dit is mede te wijten aan het feit dat er zo vreselijk veel instelbaar is en dat het spel zowel online als offline te spelen is... en dat heeft Simbin niet echt goed gescheiden gehouden. We zijn van mening dat hier nog wel wat werk aan de winkel is. Het kost simpelweg te lang voordat we met een auto op het asfalt staan. En daar gaat het om bij dit spel!

Zijwaarts


Als we eenmaal ons stuurtje - een Logitech Driving Force Pro - naar wens hebben ingesteld, een auto hebben gekozen, een circuit hebben geselecteerd en een moeilijkheidsgraad hebben bepaald (semi-pro) dan is het genieten geblazen! We hebben overigens de auto voor het gemak op de standaardinstellingen laten staan. Uiteraard kun je als liefhebber alles instellen: van de dempers tot toe-in, camber, rijhoogte, et cetera.
Al na de eerste meters voelen we het: dit is een échte simulator: de auto voelt buitengewoon echt en de tegenstanders rijden bijzonder realistisch mee. (Ze rijden je tenminste niet elke bocht van de weg af!) Het is bocht na bocht weer een genot om precies op de apex vol op het gas te gaan en licht te moeten tegensturen, omdat de achterwielen even doorslaan. Doe dit overigens niet te vaak, want Race07 rekent wel degelijk bandenslijtage mee! En dan is een uitstapje naar de grindbak of bandenmuur onvermijdelijk. Gelukkig is er de pitstraat nog.

Uiteraard krijgen alle auto's in Race07 een eigen karakter mee. Een BMW320i rijdt in het echte leven immers ook anders dan een Radical. Simbin raadt aan rustig te beginnen met de 'reguliere' modellen, om vervolgens de extremere klassen te proberen. En wij moeten toegeven dat dit advies waardevol is. Zeker voor mensen die snel gefrustreerd raken als iets na vijf minuten nog niet lekker gaat.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel auto's
  • veel circuits
  • echte simulator
  • absoluut niet geschikt voor beginners
  • grafisch niet vernieuwend
Is Race07 nu iets voor de casual gamer die van racespellen houdt? Nee, nee, nee... Daar is het spel echt te lastig voor. Je moet wel degelijk verstand hebben van het rijden van racelijnen, sturen met het gas, goed remmen vóór de bocht, tegensturen, op tijd pitstops maken, et cetera. Maar wie wél verstand heeft van deze zaken, moet aankloppen bij Simbin. Race07 biedt namelijk zoveel puur raceplezier en diversiteit... daar kan de fanatiekeling jaren op teren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie