abonneren

Quake 4

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Fans hebben er jaren op moeten wachten: Quake 4. Een grote naam op het gebied van First Person Shooters (FPS) en één van de eerste gamereeksen waarbij online multiplay goed uitgewerkt was.

Waar Quake 3 nog een toernooi was met als enig doel al dan niet door de computer bestuurde tegenstanders te fraggen (doden), gaat Quake 4 verder waar Quake 2 ophield. Je speelt Matthew Kane, een ruimtemarinier uit het Rhino squad. Het spel begint met een filmpje waarin verteld wordt dat een marinier de leider van de Stroggs heeft gedood (de naamloze held van Quake 2) en dat nu de rest van de Stroggs uitgeroeid dienen te worden. Nog voordat de briefing is afgelopen word het ruimteschip waar je in zit neergeschoten, en wordt alles zwart voor je ogen. Als je bijgekomen bent, loop je op een slagveld met als enige wapen een pistool. Al snel kom je de eerste Stroggs tegen en krijg je (na wat welgemikte schoten) de beschikking over een machinegeweer waarmee naar hartelust geknald kan worden.

Het Quake gevoel

Quake 4 is geprogrammeerd rond de Doom 3 engine, en dat merk je. Zeker in het begin van het spel heeft het veel gelijkenissen: lopen door donkere gangen en monsters die spontaan tevoorschijn springen. Maar in de loop van het spel onderscheidt Quake zich steeds meer. Waar wij in het begin nog echt het idee hebben Doom 3 te spelen, komt later echt de Quake-gameplay terug. Na een paar uur spelen vindt er een leuke twist plaats. De held wordt gevangen genomen en in een filmpje zie je hoe zijn lichaam monsterlijk verminkt wordt en omgebouwd wordt tot Strogg. Vlak voordat zijn brein wordt overgenomen, wordt hij bevrijd en kan er weer geknald worden. Vanaf hier begint het spel meer Quake-elementen te bevatten. De gangetjes worden afgewisseld door grotere ruimtes en trappenhuizen. En waar je in het begin alleen nog maar wat standaard wapens had, zoals het pistool, het machinegeweer, de shotgun en de granaatwerper, komen er na de monsterlijke transformatie steeds meer Quake-wapens tevoorschijn, zoals de Railgun, Nailgun, en raketwerper. Sommige van deze wapens worden in de loop van het spel gemodificeerd, zodat ze bijvoorbeeld meer ammunitie kunnen bevatten of sneller kunnen schieten.

Intelligentie

De Stroggs zijn te verdelen in twee soorten: de intelligente en de domme. De domme lopen gewoon op je af en proberen je te doden. Dit zijn allemaal een soort zombies met wapens die aan of in hun lichaam zijn gebouwd. Deze variant is er in vele soorten en maten. De intelligente Stroggs zijn net als Matthew: omgebouwde mensen, waarvan hun hersens worden bestuurd door de Stroggs. Zij gedragen zich een stuk verstandiger. Ze zoeken dekking en schieten vanuit hun schuilplaats op je. Ze gebruiken ook dezelfde wapens en als je ze doodt kun je hun wapens en munitie inpikken.

Voertuigen

Er komen tegenwoordig steeds meer FPS-spellen op de markt met de mogelijkheid tot het besturen van voertuigen. Ook in Quake 4 kun je daar je voordeel mee doen. De voertuigen variëren van zwevende tanks tot lopende gevechtsrobots en zijn over het algemeen bewapend met een raketwerper en machinegeweer. De besturing van de voertuigen is goed doordacht en je hebt het snel onder de knie.

Gruwelijk!

Zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt met FPS-games is Quake nog heel goed te doen, want je kunt de moeilijkheidsgraad van het spel instellen als je begint. Dit spel is echter niet voor kinderen of voor wie niet goed tegen bloed of geweld kan. Quake zit vol excessief geweld. Heb je hier geen problemen mee, dan is Quake 4 echt een aanrader. Alleen al de single player modus houdt je heel lang zoet. De multiplayer modus is gebaseerd op Quake 3 en veel nieuws zul je er niet vinden. Voor Quake-fans is dat waarschijnlijk geen probleem.

Zwaar geschut is nodig

Grafisch is het spel subliem, als je tenminste een behoorlijk krachtige pc hebt. Nu is het spel ook op medium-settings mooi, maar ook daarvoor heb je al een flinke pc nodig en dat is jammer. Wij twijfelen of het spel lekker draait op een pc die voldoet aan de minimum systeemeisen.

Conclusie
Quake 4 is zowel grafisch als qua gameplay goed, en heeft voor zowel de beginnende als de gevorderde gamer genoeg te bieden. Het is een goede combinatie tussen spanning, snelheid en behendigheid.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie