abonneren

Puzzle Quest: Galactrix

Een paar jaar geleden werden we verrast door Puzzlequest: Challenge of the Warlords. Deze Bejeweled achtige puzzelgame met rpg-elementen was behoorlijk succesvol en is op diverse platformen uitgekomen. Denk aan de Xbox 360, Wii, Nintendo DS, Sony PSP en de PC. Het is dan ook niet zo gek dat we nu getrakteerd worden op een vervolg.
We laten het fantasy landschap achter ons en trekken de ruimte in met Galactrix.

Geen Sci-fi kloon

Gelukkig is Galactrix niet een goedkope sci-fi kloon van zijn voorganger. De makers hebben echt hun best gedaan het Puzzlequest concept nog verder uit te diepen en uit te breiden. Dat is ze dan ook aardig gelukt. Om te beginnen is er het basisconcept. Allerlei taken en conflicten worden in Puzzlequest uitgespeeld in een puzzel omgeving. Zo is het net als bij Bejeweled de bedoeling om gekleurde stenen te verschuiven en zo rijen van minimaal drie te maken. Elke kleur staat voor een bepaalde functie. Zo heb je tijdens gevechten de kleuren rood, geel en groen nodig om speciale wapens af te vuren en blauwe stenen voeden je 'shields' die om je ruimteschip heen zitten. Paarse stenen geven je punten die je kunt gebruiken om schepen te ontwijken en grijze stenen geven extra ervaringspunten. Een soortgelijk concept hebben we gezien bij Challenge of the Warlords, maar in tegenstelling tot dat spel zijn hier de stenen hexagonaal en niet vierkant. Ook is het veld groter waardoor er meer stenen in een veld passen. Hierdoor alleen al is de puzzelkern van het spel al een stuk complexer geworden.

Er is meer

Maar er is meer. De fantasy wereld is vervangen door een volledig zonnestelsel met vele melkweg stelsels daarin verwerkt. Er zijn andere ruimteschepen waarmee je in gevecht kan gaan en je zult zelf met enige regelmaat van ruimteschip wisselen om zo sterker te staan tegenover de diverse uitdagingen. Je ruimteschip kun je uitrusten met diverse wapens die tijdens de strijd voor bepaalde voordeeltjes kunnen zorgen. Zo is er bijvoorbeeld een 'Disruptor' die voorkomt dat je tegenstander zijn schilden kan regenereren, of de 'Military Laser' waarmee je je vijand kan bestoken. Al deze wapens kun je kopen, maar je kunt ze ook zelf maken door de juiste grondstoffen te verzamelen. Dit doe je door vijanden te verslaan of mijnwerkzaamheden uit te voeren op diverse asteroïden. Zowel het maken van nieuwe uitrusting als het mijnen als alle andere taken in het spel zijn allemaal verwerkt in een variant van het bovengenoemde puzzelconcept. Zo zijn de puzzels ook gevarieerd en zorgen ze voor de nodige afwisseling. De gevonden grondstoffen kun je overigens ook verkopen. Hier zit tevens een simpel handelaspect in waarbij grondstoffen andere waardes hebben op de diverse planeten. Behalve je ruimteschip kun je ook je karakter opwaarderen door middel van de xp die je verdient tijdens het spel. Telkens als je een level stijgt kun je punten verdelen over vijf eigenschappen die ieder weer invloed hebben op de kleuren van de stenen in het puzzelspel.

Guus Geluk

Galactrix is bijzonder verslavend en je puzzelt gemakkelijk hele avonden weg, terwijl je je schip en kararakter opwaardeert. Het spel is groot en dankzij zijn vele verschillende elementen erg gevarieerd. Daarnaast is het spel ook erg systeem vriendelijk. Je kunt het spel gemakkelijk op een laptop spelen. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat het spel grafisch niet heel bijzonder is. Verwacht geen 3D graphics, maar veel 2D tekeningen en plaatjes. Dit past overigens wel bij de stijl van Puzzlequest. Wat wel jammer is, is dat de puzzels - en dan met name de gevechten - af en toe erg afhankelijk zijn van geluk. Zo weet je nooit welke nieuwe stenen er bij komen en zo kun je soms wel zes reeksen achter elkaar maken en de vijand volledig verpulveren terwijl je daar eigenlijk weinig tot geen moeite voor hebt gedaan. Helaas gebeurt dit andersom ook regelmatig. Wel is het zo dat deze geluksfactor kleiner wordt, naarmate je sterker wordt omdat dan het juiste gebruik van je wapenuitrusting de doorslag geeft en niet de stenen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • verslavend
  • groot
  • vele verschillende elementen
  • systeem vriendelijk
  • erg geluk afhankelijk
  • grafisch niet heel bijzonder
Puzzlequest: Galactrix is een ideale game voor iedereen die van puzzelen houdt met dat beetje meer. Ook rpg-fans zullen Puzzlequest kunnen waarderen om zijn frisse aanpak. Liefhebbers van de eerste puzzlequest game kunnen zicht met een gerust hart storten op Galactrix.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: