abonneren

Puzzle Kingdoms

Puzzle Kingdoms is van dezelfde makers als Puzzle Quest; de eerste rpg waarbij een puzzelgame leidend was in het afhandelen van gevechten en andere opdrachten. Puzzle Kingdoms is het vervolg op Puzzle Quest.

None

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

Meer strategie

In Puzzle Kingdoms speel je niet meer één held die op avontuur gaat en onderweg meer ervaring opdoet en zo nu en dan mensen tegenkomt die hem of haar helpen. De held in Puzzle Kingdoms is een stuk passiever. Hij is een aanstaande koning en laat het bevrijden van het land over aan andere helden die voor hem vechten met hun eigen leger. Deze opzet lijkt wat weg te hebben van Heroes of Might and Magic. Bij Puzzle Kingdoms draait het om land veroveren.

De kracht van manschappen

Door het veroveren van landen lijkt Puzzle Kingdoms een strategische wending te nemen. Gevechten, of beter gezegd veldslagen, zijn puzzels waarbij je combinaties moet maken van minimaal drie dezelfde stenen door met de verschillende rijen in het rooster te schuiven. Als je genoeg correcte combinaties hebt gemaakt - elke manschap vereist een ander soort steen - kun je je soldaten opdracht geven aan te vallen. De helden hebben in tegenstelling tot Puzzle Quest dus nu niet zo zeer speciale eigenschappen van zichzelf - hoewel er nog wel magisch spreuken zijn die geactiveerd kunnen worden - maar manschappen die je kunt kopen tussen de gevechten door.

Strategisch presenteerschilletje

De gameplay is, zoals we gewend zijn van deze games, bijzonder verslavend, hoewel het tactische aspect niks meer blijkt te zijn dan een presenteerschilletje. Je wordt namelijk strategisch gezien aan alle kanten beperkt. Ondanks dat je steeds meer helden om je heen verzamelt, kun je niet op elk moment beslissen welke held wanneer in actie komt. Elk land dat je moet veroveren is een level op zich waar maximaal vier helden aan deel kunnen nemen. De eerste held is de held die alle gevechten uitvoert, net zolang totdat deze verslagen wordt. Dan pas komt de volgende held in actie. Hierdoor ontstaan er grote verschillen. Helden doen namelijk nog wel XP op waardoor zij in level stijgen. Als je dus niet verslagen wordt met je held, betekent dit dat je al snel met een level 12 held zit en drie level 1 helden. Niet echt handig. Ook heb je geen invloed op welke manschappen de energie krijgen wanneer je de juiste steen-combinaties maakt tijdens een veldslag. Ook mag je niet zelf bepalen wie je legers aanvallen. Al deze beperkingen maken het strategische onderdeel van Puzzle Kingdoms zo goed als verwaarloosbaar.

Andere puzzels

Natuurlijk zijn er nog andere puzzels in Puzzle Kingdoms. Zo kun je tussen de levels door op zoek gaan naar schatten in oude ruïnes of nieuwe helden in de taverne. Deze ondernemingen kosten wel geld, dat je verdient via het veroveren van landen. Elke onderneming levert een ander soort puzzel op. Zo moet je bij het vinden van nieuwe helden binnen een bepaalde tijd van elke soort steen een x-aantal combinaties gemaakt hebben. Bij het zoeken naar schatten is het de bedoeling stenen te laten verdwijnen door combinaties te maken. In plaats van te schuiven met rijen moet je dan zelf tactisch stenen plaatsen. Echter heb je maar een beperkt aantal zetten tot je beschikking. Als het niet lukt mag je het gewoon nog een keer proberen. Het spel doet daar gelukkig niet moeilijk over.

Omslachtige interface

Hoewel de puzzels lekker soepel spelen, kunnen we dat helaas niet zeggen over de algehele interface van Puzzle Kingdoms. Het wisselen van helden gaat omslachtig, evenals het beheren van je helden en keizerrijk. Het lijkt ook niet echt direct een voordeel op te leveren. Het levelen van je helden is ook een stuk beperkter geworden wat toch wel een beetje als een achteruitgang voelt, in vergelijking met de vorige delen.

Geen verlies beleid

De voorgaande Puzzle Quest games - 'Challenge of the Warlords' en 'Galactrix' - hanteren een 'geen verlies' beleid als je een gevecht verloor. Bij Puzzle Kingdoms stapt men daar een klein beetje van af. Wat betreft het zoeken naar manschappen en schatten is de game nog steeds erg vergeeflijk, maar bij veldslagen kunnen je helden wel degelijk verslagen worden wat kan resulteren in geldverlies of zelfs het hele level opnieuw proberen.

Grafisch

Puzzle Kingdoms is geen grote game, slechts 250 MB en de systeemeisen op de doos zijn waarschijnlijk hoger dan werkelijk nodig is. Grafisch stelt Puzzle Kingdoms namelijk maar weinig voor. Nog minder zelfs dan zijn voorgangers. De stijl komt overeen met die van een flash-game. Toch willen we de game niet lelijk noemen. Maar de graphics zijn wel aan de simpele kant.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • verslavend
  • leuke puzzel-systemen
  • omslachtige interface
  • strategisch veel te beperkt
Puzzle Kingdoms probeert strategische elementen toe te voegen aan de bekende Puzzle Quest gameplay, en dat is niet gelukt. Desondanks is de puzzel-gameplay heerlijk verslavend en zal voor de liefhebbers van de Puzzle Quest games ook Puzzle Kingdoms een lekkere versnapering zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: