PS4 vs. Xbox One benchmark

Nu de lancering van de nieuwe consoles van Microsoft en Sony dichterbij komt rijst de vraag welke console krachtiger is en in welke mate. Eurogamer heeft twee pc’s gebouwd met dezelfde AMD-architectuur als de Xbox One en PlayStation 4 zullen hebben. Daaruit blijkt dat de PlayStation 4 zo’n 17 tot 30 procent sneller is dan de Xbox One.

Aangezien de consoles nog niet te krijgen zijn blijft het een test bij benadering en zullen de resultaten van de echte consoles verschillen waarschijnlijk. Toch heeft Eurogamer zo goed mogelijk twee pc-systemen gebouwd die dezelfde AMD-architectuur hebben als de twee gameconsoles van de volgende generatie.

De PlayStation 4 en de Xbox One verschillen op prestatiegebied vooral van elkaar vanwege de grafische chips. Zo heeft de PlayStation 4 1152 GPU cores en de Xbox One 768 GPU cores. Respectievelijk staat dat voor 1,84 en 1,23 teraflops. Daarmee zou de PlayStation 4 in theorie ongeveer 50 procent sneller moeten zijn, maar in de praktijk is dat zeer waarschijnlijk niet zo.

Eurogamer testte de pc’s met nagebouwde PS4 en Xbox One hardware en draaide op beide bakken Crysis 3 als benchmark. Crysis 3 is een zeer veeleisende game en zou volgens Eurogamer dus het meest representatief zijn voor games van de aankomende generatie. De resultaten zijn in onderstaand filmpje te zien. Je ziet daarbij het aantal frames per seconde op elk moment bij beide ‘consoles’. De PlayStation 4 laat constant een hogere framerate zien. Deze is tussen de 17,6 en 33 procent hoger dan bij de Xbox One.

De test zegt zeker niet alles, aangezien er ook nog andere factoren meespelen in het verschil in prestaties. Zo is het besturingssysteem dat op de achtergrond draait van invloed.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Games

Tags: playstation 4, xbox one, consoles