Hoewel de Tour de France inmiddels is afgelopen, blijft het weer voor de wielerliefhebber helaas te slecht om zelf op de fiets te stappen. Maar gelukkig brengt Cyanide - zoals elk jaar - dé game op wielergebied uit: Pro Cycling Manager.

Sinds 2001 bracht de Franse gamestudio Cyanide jaar op jaar een geüpgrade versie van Pro Cycling Manager op de markt, waarin telkens werd voortgeborduurd op de sterke punten die de wielersim het jaar daarvoor had aangebracht. Dit betekent dat er aan de verschillende speltypes niks is veranderd. Nog steeds kun je kiezen uit een carrièremodus, een heel seizoen, een enkele ronde, klassiekers of losse etappes uit een ronde. Bij het starten van de eerste koers in de klassiekermodus kiezen we voor Milaan – San Remo, één van onze favorieten. Chauvinistisch als we zijn, rijden we natuurlijk met de Rabobank ploeg met Oscar Freire als absolute kopman. Omdat we voor de klassiekermodus hebben, gekozen hoeven we niet te letten op de seizoenspieken van de verschillende renners en kunnen we gewoon de allerbeste renners kiezen om Oscar Freire bij te staan.
 

Nieuw materiaal

Het materiaal heeft in Pro Cycling Manager 11 een duidelijke opfrisbeurt gekregen. De helmen, frames en wielen zien er allemaal wat meer van deze tijd uit. Als het spel eenmaal geladen is, zien we een puntgaaf peloton in beeld. Bij de start is de gehele raboploeg verspreid over het peloton waarbij kopman Freire zelf achteraan in de staart van het peloton bungelt. Als we hem, beschermd door een ploegmaat, naar voren sturen, is daar direct een van de grootste wijzigingen in Pro Cycling Manager 11 zichtbaar: de renners zijn menselijker.

Waar je in de voorgaande edities met alle gemak van de wereld je kopman of gehele ploeg naar voren kon sturen en ze dwars door andere renners reden, kost het nu moeite, tijd en energie om een paar man vooraan te laten rijden. Om tijdens elke koers kans te blijven houden op de overwinning, moet je zorgen dat je kopman - uit de wind gehouden door een knecht - bij een klim, kasseistrook of bij stevige wind vooraan zit. Het liefst met een paar ploeggenoten die voor deze belangrijke punten de kopman hebben voorzien een bidons. Wat ons betreft is dit de beste aanpassing van dit jaar en eentje waarop de trouwe Pro Cycling Manager spelers jaren op moesten wachten.

Door het menselijkere gedrag van de renners is de sprint ook lastiger geworden. Bij een massasprint is het zonder echt ‘treintje’ (een rij ploeggenoten direct achter elkaar) haast niet te doen om goed uit te komen. Door de realistische aanpassing dat je meer last hebt om door het peloton te geraken, ben je direct kansloos als je te ver van achteren zit of achter de verkeerde renners. Om naast een losgeslagen peloton naar voren te rijden, kost simpelweg teveel energie voor een sprinter en juist die energie komt hij tekort voor de overwinning. Gelukkig heb je in Pro Cycling Manager 11 al veel eerder de tijd om een treintje op te stellen of eerder in het wiel van een concurrent te gaan zitten.

Carrièrewijzigingen

In de carrièremodus is in Pro Cycling Manager 11 ook het nodige veranderd. Tijdens je aanstelling als directeur van een wielerploeg zijn niet alleen de uitslagen en inkomsten van belang, maar ook of je voldoende renners uit de regio van de sponsor(s) hebt binnen gehaald en of je de favoriete renners van je sponsors wel in de juiste wedstrijden opstelt. Aan het begin van het seizoen stel je een trainingsplan op voor elke wielrenner en daarin bepaal je - nog steeds op dezelfde manier als de vorige uitgave - de piekmomenten voor elke renner. Ook in Pro Cycling Manager blijkt het voor Contador haast onmogelijk om in hetzelfde jaar de Giro en de Tour te winnen.

Het scouten van nieuw talent is in Pro Cycling Manager een stuk dieper geworden. Kon je voorheen een scout een heel gebied uit laten kamen, nu moet je nog specifieker aangeven waar de scout precies zoeken. Zo zijn Nederland en België geheel verdeeld in hun provincies. Als je een eigen ploeg start met een sponsor die gekoppeld is uit de provincie Zuid-Holland, dan zal de sponsor eisen dat jouw ploeg minimaal uit een x-aantal renners uit deze regio moet bestaan. Voor het zoeken van de nodige sponsoren of co-sponsoren zal je een onderhandelaar aan moeten stellen die je probeert te voorzien van extra budget om beter materiaal, scouts of trainers aan te stellen.



Onwaarschijnlijke winnaars

Uiteraard zijn er een aantal minpunten te noteren. Tijdens de seizoens- en carrière modus lijken de tegenstanders niet altijd de juiste renners op het juiste moment in vorm te zijn. Hierdoor kun je met een goed uitgekiend beleid met minder goede renners toch in topvorm mooie wedstrijden winnen. Vooral in het naseizoen zijn de toppers opgebrand waardoor soms de meest onwaarschijnlijke renners de Ronde van Lombardije of het WK winnen. Grappig, maar niet geloofwaardig.

Een ander minpunt is dat je in de (grote) rondes te moeilijk tijd kan winnen in vlakke etappes. Soms trek je het peloton in waaiers als er wind staat, of breekt het peloton in stukjes, omdat het er in de aanloop van een sprint erg hard aan toe gaat. Als je het hele team opoffert om de boel uiteen te laten spatten, dan wil je daar wel graag beloond voor worden. Bij het opmaken van de klassementen wordt echter het hele peloton op dezelfde tijd gezet. Bij het secondespel wat in sommige rondes gespeeld wordt, is dit dus echt een aderlating.

Verder is er ook dit jaar niet voor elk team een licentie om de tenues en namen te voeren. Maar zoals gebruikelijk zullen er nu al genoeg databases beschikbaar zijn van de trouwe fanbase waarin dit euvel verholpen is.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • renners rijden niet meer dwars door elkaar heen

  • grafisch sterk verbeterd

  • carrièremodus nóg uitgebreider

  • tijd notificatie bij vlakke etappes niet scherp genoeg

  • niet voor elk team de echte shirts en rennersnamen

Al met al is de 2011 versie weer de betrouwbare Pro Cycling Manager met een aantal prima verbeteringen. Vooral de renners die niet meer klakkeloos door elkaar heen fietsen is een wijziging die een betere en realistischere gameplay met zich meebrengt. De carrièremodus heeft nog meer managementmogelijkheden gekregen waardoor je weer uren achter je pc door kan brengen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten