abonneren

Pro Cycling Manager 2010

Nu de Tour de France weer aan de gang is, is het een goed moment om de nieuwe Pro Cycling Manager te bekijken. Waar de voorgaande jaren echt de focus lag op de gameplay en de besturing van de renners in koers, zijn de grootste veranderingen in de nieuwe versie juist meer buiten de wedstrijden te vinden.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten
De focus ligt nu duidelijk op het verbeteren van de omgeving, het parcours en kleinere features.

De AI van de renners is nog steeds erg voorspelbaar. Er staan vaak verkeerde renners opgesteld en het kiezen van de kopman bij de andere ploegen is vaak niet al te realistisch. Wederom moet u eerst een flinke tijd doorbrengen in de database-editor, die overigens wel erg gebruiksvriendelijk is. Nieuwe teams als BMC, Team Sky, alsmede Cervelo en enkele Continental-ploegen bevatten de welbekende nepnamen, zoals Cadel Evons en Thor Hoshovd. Ondanks het ontbreken van enkele licenties staat Pro Cycling Manager bekend om de trouwe community die zelf de uitgebreidste databases, outfits en (realistischere) parcoursen maakt. Dit scheelt tijd als u waarde hecht aan realistische namen en eigenschappen.

Waar u vorig jaar altijd in een vrij standaard omgeving koerste, is er nu erg veel variatie. Vrijwel alle klassiekers zijn op de schop gegaan. Zo kunnen de wegen in sommige koersen erg breed zijn, maar soms komt u juist heel smalle wegen tegen. Het halen van bidons duurt bij een smalle weg langer, de kopman kan ineens ver verwijderd raken van de actie en uitgespeeld zijn voor de winst. Het peloton in waaiers trekken wordt hierdoor ook een stuk leuker. Het enige wat nog steeds mist, zijn de vluchtheuvels, wegversmallingen en andere boobytraps die het hedendaagse wielrennen maken tot wat het is.

Een nieuwe feature is dat u tijdens de careermode per koers kunt kiezen om hem helemaal te spelen of de koers door de pc te laten simuleren. In Pro Cycling Manager 2010 krijgt u de mogelijkheid tot een gedetailleerde simulatie. Hierin kunt u elke renner diverse opdrachten geven of de kopmannen op een bepaald punt in de finale laten aanvallen. Daarnaast is aan te geven vanaf waar de knechten beginnen met de achtervolging of de koers hardmaken. Dit duurt iets langer dan een normale simulatie, u hebt echter meer kans op een goede klassering. Tijdens de careermode wordt u op de hoogte gehouden van records en prestaties. Als Tom Boonen bijvoorbeeld Parijs-Roubaix wint, komt er een melding dat Tom Boonen samen met Roger de Vlaeminck recordhouder is met vier eindzeges.

In de nieuwe seasonmode kunt u in de schoenen van de UCI staan. U kunt namelijk zelf een aantal teams selecteren die het seizoen rijden volgens een helemaal door u gekozen wedstrijdschema. Voor elke klassieker of etappewedstrijd kunt u ook zelf bepalen hoeveel punten voor het jaarklassement een renner krijgt bij de dag- of eindwinst.

Toeval of niet, sinds Theo Bos zich op de weg begeeft, is het baanwielrennen een stuk groter geworden. Met nieuwe onderdelen als Omnium, Tijdrit en Scratch zijn nu bijna alle baanonderdelen verwerkt in Pro Cycling Manager. Het zijn wel allemaal losse onderdelen, dus er is geen seasonmode. Naast een grotere lijst renners bestaan er nu ook drie verschillende velodromes waarin u de diverse onderdelen kunt spelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • grafisch sterk verbeterd
  • realisme en spanning door parcoursaanpassingen
  • meer ploegen en renners
  • startlijsten career mode soms onnavolgbaar
  • irritante muziek
  • hoge systeemeisen
Pro Cycling Manager is een game die zichzelf elk jaar weer blijft verbeteren. De doorgevoerde wijzigingen zijn ook dit jaar weer een zeer welkome toevoeging. Met de Tour de France voor de deur is dit een goede sim om op realistische wijze uw eigen wending aan de Tour te geven. Ondanks dat u met gedegen wielerkennis echt uw voordeel doet, is Pro Cycling Manager 10 ook voor de casual gamer zonder die kennis een leuke sim.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste Vacatures