abonneren

Pro Cycling Manager 2009

Als je meer wilt dan alleen de Tour volgen, kun je met Pro Cycling Manager 2009 alle touwtjes in handen nemen over jouw favoriete wielerteam.

Cyanide

Cyanide is de enige ontwikkelaar die zich - al jaren - bezig houdt met het op de markt brengen van een wielergame. Pas vanaf 2006 resulteerde dit in een aangename wielergame waarin je de leiding hebt over een wielerploeg. Sindsdien wordt Pro Cycling Manager elk jaar, tijdens de Tour de France, licht verbeterd uitgebracht.

Van klassieker naar grote ronde tot ploegbaas

De klassiekers, kleine en grote rondes kun je stuk voor stuk allemaal spelen. Vooral bij de grote klassiekers valt op hoe goed het parcours is nagebootst in de game. Zo fiets je in de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld over de Kapelmuur die je direct herkent. In de Giro, Tour en Vuelta fiets je over de exacte etappes. De grootste uitdaging zit hem echter in de carrière modus. Hierbij heb je werkelijk alle touwtjes in handen. Naast de wedstrijdselecties en de wedstrijden moet je alles zelf regelen. Van het binnen halen van geldschieters, het aanstellen van trainers en scouts, het juiste materiaal, contracten van je renners, trainingskampen, het praten met de pers tot zelfs het scouten en aantrekken van nieuw talent. Ondanks dat de koers het leukste element in de game is kun je gelukkig af en toe een wedstrijd door de computer laten simuleren.

De koers

Elke koers begint met een teamselectie. Hier kun je de renners kiezen die bij de koers passen. In de carrière speelt ook de huidige vorm van de renners mee. Pro Cycling Manager is een game waarbij de belangrijkste zaken uit het wielrennen goed in beeld worden gebracht. Meespringen met een ontsnapping is moeilijk en kost veel energie. Doe je te weinig kopwerk om energie te besparen, dan krijg je ruzie met je vluchters en proberen ze van je weg te rijden. Je moet alert zijn dat je kopman of sprinter redelijk vooraan in het peloton rijdt. Als er een sterke zijwind staat valt het peloton uit elkaar, kasseistroken uit de bekende klassiekers zorgen ook altijd voor problemen. Rijdt je kopman echter teveel van voren dan zie je dat hij in de finale de kracht mist om voor de overwinning mee te doen. Dit zorgt er voor dat je gedurende de rit continue bezig bent met de juiste positie voor je kopman, hem genoeg bidons laat bezorgen en hem in de finale laat afzetten in kansrijke positie.

Het Team

Ook in Pro Cycling Manager is het winnen van de koers een echte teamprestatie. Tijdens de koers heb je leiding over alle 8 of 9 geselecteerde renners. In de finale kan dit tot stressvolle situaties leiden omdat je elke renner zijn opdrachten goed wilt laten uitvoeren. Naast het meegaan in een ontsnapping, een demarrage of kopwerk wat je door de renners kan laten doen moet je tijdens de koers renners opdracht geven om bidons te halen voor iedereen. Het mooiste teamwerk is de ploegentijdrit. Hierin moet je als ploegbaas wiskundig optreden door tijdens de tijdrit per renner de lengte van de aflossing en zijn inspanning aan te geven. Je moet met minimaal vijf renners aan de finish verschijnen, je kopman mag hierbij geen tijdverliezen en een topnotering is mooi meegenomen. Een leuke uitdaging vol met stress.

Het peloton

De kans op een lekke band of een valpartij is altijd aanwezig, je weet alleen nooit wanneer en wie het slachtoffer wordt. Een stuk fijne gameplay wat je bij de les houdt. Voor de rest is de AI in Pro Cycling Manager vrijwel altijd hetzelfde. Er rijdt een groepje weg en wordt op tijd teruggepakt, de favorieten demarreren in klassiekers vrijwel altijd op dezelfde plek. In het werkelijkheid gebeurt dit natuurlijk ook regelmatig, alleen is ploegenbelang, moeizame organisatie en de klassementsrenners die zich maar een paar keer laten zien niet in de game terug te vinden. Qua tactisch steekspel ben je dus overgeleverd aan de tekortkomende AI. Desondanks blijft het een uitdaging om met jouw team de overwinning uit het vuur te slepen.

Lance Neilstrong

In de loop van de jaren heeft Cyanide een behoorlijke database van ritten, etappes en renners opgebouwd. Dit jaar valt op dat de ploeglicencies beperkt zijn. Vooral de nieuwe teams bevatten renners zoals: McEwon, Huussler en de Tourwinnaar van 2008 Carlos Sistre. Bij de oudere teams in het peloton worden de juiste namen gevoerd. Niet getreurd, bij Pro Cycling Manager zit standaard een database editor en kun je o.a. de renners en rennerscapaciteiten wijzigen. Door de trouwe fanbase zijn er nu al diverse databases beschikbaar van alle juiste renners inclusief aangepaste wielertricots.

Graphics

Wanneer je geen beschikking hebt over een degelijke pc, ben je al snel veroordeeld tot het minimaliseren van de graphics. Op een krachtige pc met goede videokaart ziet Pro Cycling Manager er strak uit. Doordat je al snel 180 renners, zwaaiende toeschouwers (die met je mee de bergen op rennen), volgwagens en een continue veranderende omgeving hebt kan de game soms wel vastlopen. Het commentaar en menumuziek zijn vrijwel exact aan de versie van vorig jaar, waarbij vooral de muziek vervelend wordt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • verslavende werking
  • veel bekende en onbekendere koersen
  • Robert Gesink kan de Tour winnen
  • gebrekkige en voorspelbare AI
  • vervelende spelmuziek
  • al jaren hetzelfde commentaar
Pro Cycling Manager is echt een game voor volgers van het wielrennen. Doordat je de leiding over het gehele team hebt zijn de finales erg hectisch. Doordat het niet gemakkelijk is om echt een rit te winnen geeft winst echt een gevoel van euforie. Ondanks weinig echte vernieuwing is Pro Cycling Manager 2009 toch weer een wielergame waarmee je ook na de Tour de France weer een tijd zoet bent.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie