Pro Cycling Manager 2008

Voor liefhebbers van wielrennen is er eigenlijk maar één game verkrijgbaar en dat is Pro Cycling Manager (PCM08). Verwacht niet zomaar een racegame met fietsen, maar een echte game met diepgang en hart voor het wielrennen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Wielrennen

PCM08 is vooral een management game die voornamelijk in de carrière-modus volledig tot zijn recht komt. In plaats van dat je één wielrenner bestuurt, hou je je volledige peloton in de gaten en geef je hen opdrachten wat ze moeten doen. Hierin heb je volledige controle. Zo kun je bepalen hoeveel ze van zichzelf moeten geven, wanneer ze moeten aanvallen of ontsnappen en meer. De interface heeft wat weg van een RTS. Aan de zijkant zie je de diverse renners van je ploeg met diverse statistieken. Via commando knoppen onderaan het scherm en via de rechter muisknop geef je je opdrachten aan de renners. Wel mag Cyanide van ons wat meer naar RTS games kijken. Meerdere renners zijn alleen maar via de Control-knop te selecteren. Je kunt geen groepen maken of alle renners in één keer selecteren. Dat is jammer. Tijdens het racen moet je natuurlijk rekening houden met de renners hun conditie en capaciteit. Ze alles in één keer laten geven is natuurlijk niet handig. Verder, en dat is een nieuw element, moet je je renners genoeg van vocht voorzien. Je moet er dus renners op uitsturen om flessen water voor de ploeg te scoren. Doe je dat niet, dan is het snel afgelopen met de wielren-ambities. Dit geeft natuurlijk ook weer een tactisch element aan het spel. Er zijn verschillende spelmodi waarvan de carrière modus het meest uitgebreid is. Hierbij krijg je te maken met sponsors en hun eisen, trainingen en het aanwinnen van nieuwe renners.

Elk jaar een nieuwe versie

Elk jaar verschijnt er een update van deze game, met nét weer wat meer mogelijkheden en verbeteringen dan de vorige keer. De meest opvallende verbetering zijn de graphics. Deze zijn in vergelijking met de voorgaande versie met sprongen vooruit gegaan. De animaties zijn realistischer geworden, de omgevingen zijn mooi vormgegeven, en het publiek rent af en toe enthousiast mee met de renners. Deze grafische pracht heeft wel als keerzijde dat de systeemeisen een stuk hoger liggen dan bij zijn voorgangers. Voor mensen die voornamelijk alleen de PCM-games spelen op hun pc is dat waarschijnlijk een domper. Want upgraden voor één spelletje vindt niemand leuk. Als we de graphics vergelijken met andere games op de markt, dan zijn ze gewoon goed, maar niet heel bijzonder. Jammer is dat ondanks de verbeterde graphics wielrenners regelmatig door elkaar heen rijden alsof het niks is. Soms ook zelfs door het publiek. Dat is jammer en ons inziens tegenwoordig onnodig.

Andere nieuwigheden

Voorgaande versies van de Pro Cycling Manager games bestaan uit twee onderdelen. Bij onderdeel één ben je teammanager en moet je elk aspect van een wielerploeg beheren. Het andere onderdeel bestaat uit 3D-races, waarbij je directe controle hebt over je wielerploeg. Nu is er een derde onderdeel toegevoegd: baanwielrennen. Hiermee strijd je om de overwinning in drie disciplines, maar heel erg uitgediept zijn deze niet. Waarschijnlijk gebeurt dat weer met de volgende editie(s) van PCM. Verder zijn de overige onderdelen verder verbeterd. Zo is in de carrière modus het scouting systeem aanzienlijk verbeterd. Je scouts zijn voortdurend op zoek naar nieuwe renners voor je, en hun zoekresultaten zijn sterk afhankelijk van hun eigen vaardigheden die je ook continue moet ontwikkelen. Verder kun je je renners tot in den treuren door ontwikkelen met werkelijk een zee aan opties. Zoveel zelfs, dat het voor beginnelingen en leken misschien iets te veel is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer uitgebreid
  • veel diepgang
  • Nederlandse schermteksten
  • veel clipping fouten
  • alleen voor liefhebbers
Pro Cycling Manager 2008 is gemaakt door kenners, voor kenners. Voor wielren-freaks is het de enige serieuze game titel verkrijgbaar. De mogelijkheden zijn eindeloos en het spel bevat behoorlijk veel diepgang. Ben je geen wielren-fan, dan is de drempel waarschijnlijk te hoog.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: