In Nederland was de Amerikaanse tv-serie Prison Break een grote hit. In 2009 trok tv-zender Fox na vier seizoenen de stekker eruit, maar toch verschijnt vandaag nog de game Prison Break: The Conspiracy. Weet deze titel ons meer te overtuigen dan de gemiddelde licentie-game?

Het verhaal van de game is gebaseerd op seizoen 1 van de tv-serie. Bovendien hebben vrijwel alle acteurs hun stem aan de game geleend waardoor het voor fans van de serie een feest van herkenning is. Enkele omgevingen uit de serie zijn ook nagebouwd. Het spel speelt zich compleet af in de gevangenis, maar niet alle delen ervan zijn speelbaar. Omdat het spel vrij lineair is stoort het niet zo, maar je zal zo nu en dan tegen gevangenen aanlopen die zo tactisch zijn neergezet dat je nét niet een afgesloten gebied in kan. Een groot deel van de tijd zal je doorbrengen op de binnenplaats van de gevangenis waar je nieuwe missies krijgt en diverse minigames kan doen.
 

Bekende gezichten

In Prison Break speel je niet met de hoofdpersonen uit de serie maar met Tom Paxton, een undercoveragent die infiltreert in de gevangenis. De hoofdpersonen uit de serie zijn wel naar de game overgezet en kom je vaak tegen. Qua uiterlijk lijken ze goed want ontwikkelaar Zootfly heeft de "beeldgelijkenisrechten" (jawel) van de acteurs uit de tv-serie in handen. Het verhaal is gebaseerd op het eerste seizoen maar herhaalt de plot niet letterlijk. Tom Paxton volgt Michael Scofield, de hoofdrolspeler uit de tv-serie, waardoor je bepaalde plotelementen tegen gaat komen maar veel dingen vanuit een andere hoek meemaakt.



Quick time events

Qua gameplay is Prison Break vooral een action adventure, maar gamers zullen elementen van een stealthspel als Splinter Cell herkennen in scènes waar het draait om het ongezien voltooien van missies binnen de gevangenismuren. Naast missies biedt het spel ook minigames, zoals krachttraining en het verdienen van geld met vechten in een ondergrondse arena. Die minigames draaien vooral om het succesvol uitvoeren van ingewikkelde toetsencombinaties, de zogenaamde quick time events. Het is jammer dat Zootfly hiervoor heeft gekozen want door de slechte implementatie levert het vooral frustratie op. Je hebt slechts heel kort om de juiste toets te vinden want anders moet je opnieuw beginnen met de hele toetsenreeks. Bovendien worden de quick time events ook op willekeurige plekken in de missies gebruikt. Op sommige plekken (tijdens een missie in de wasruimte) is de reeks bovendien zo lang dat het ons na tien keer nog steeds niet lukt. Quick time events blijven een zwaktebod dat bij gebrek aan echte gameplayontwikkeling wordt ingezet, wat in Prison Break maar weer eens wordt gedemonstreerd.



Niet moeilijk

Je hoeft in de game nooit echt na te denken over de volgende stap. Omdat de missies vrij lineair zijn is het altijd duidelijk wat je moet doen. Prison Break biedt een mix van stealth en actie, maar zal een gevorderde gamer niet uitdagen. De ongeoefende gamer zal best een tijdje plezier beleven aan het spel. Behalve dan aan de quick time events, die een deel van het spelplezier bederven.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • grafisch leuk

  • aardig verhaal

  • quick time events

  • niet uitdagend

Prison Break is voor de gemiddelde speler een vermakelijk spel, met name door het grote aantal verwijzingen naar gebeurtenissen uit de tv-serie. Grafisch is het ook niet slecht, maar helaas daagt het de gevorderde speler niet uit en af en toe is de gameplay zelfs ronduit frustrerend.UitgeverDeep SilverOntwikkelaarZootflyDemo downloadneeBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XPProcessor snelheid (min. benodigd)2 GHzHoeveelheid RAM (min. benodigd)1024Grafische kaart (minimaal benodigd)Vanaf GeForce 7800 en Ati Radeon X1800Benodigde hardeschijfruimte (GB)2Online gamingneeGamepad ondersteuningneeOns TestsysteemWindows 7, (64-bits), Intel Core i7 920, 8 GB RAM, GeForce GTX 285

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten