Postal III

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Als men het heeft over gewelddadige games met ongepaste humor dan denk je voornamelijk aan Duke Nukem Forever. De shooter annex geweldsorgie Postal III gaat nog veel verder, maar wordt net als de Duke geplaagd door technische onvolkomenheden.
4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Minpunten

De komst van een gewelddadige game gaat vaak gepaard met heel wat gekrakeel in de Tweede Kamer. De heersende mening is nog altijd dat men van geweld in games zelf ook eerder neigt geweld te gebruiken. Of dat waar is of niet, bij de introductie van een spel als Manhunt 2 (2007) werd geprobeerd om een algemeen verbod op het spel erdoor te drukken. Ook shooterseries als Call of Duty: Modern Warfare en Battlefield zijn omstreden. Over Postal III hebben we echter nog niemand gehoord, hoewel dit spel heel wat verder gaat dan Manhunt. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de beperkte inspanningen van de developers om er echt wat van te maken.

'HIV is grappig'

Postal III heeft een verhaal dat vooral fungeert als excuus om de verschillende gewelddadigheden aan elkaar te breien. Dat werkt hetzelfde als in voorganger Postal 2, en daar is niets mis mee. Je speelt de Postal Dude, die als gevolg van een atoombom op zijn stad heeft moeten vluchten. Door een lege benzinetank komt hij ongeveer twee dorpen verder terecht. Op zoek naar benzine werk je een lijstje activiteiten af. Dat begint als hulpje in de sexshop van Ron Jeremy (in het echte leven ook pornokoning én acteur in de Postal-film), waarbij je een invasie van bezorgde moeders onder leiding van Sarah Palin af moet slaan. Vervolgens moet je HIV-geïnfecteerde katten verzamelen, waarbij je wordt aangevallen door de plaatselijke sushi-boer die de katten altijd in de maaltijden verwerkte. Slaat het ergens op? Nee, zeker niet. Is het grappig? Smaken verschillen, maar wij hebben zo nu en dan smakelijk kunnen lachten om de politiek incorrecte opmerkingen van de Postal Dude.

Catharsis

De vunzigheden spelen zich af in het dorpje Catharsis, Arizona. De spelwereld is open, hoewel je dan niet moet denken aan een uitgebreide landkaart als in Grand Theft Auto. De overeenkomst zit hem in de missies: die zijn niet lineair opgezet dus je kunt zo nu en dan improviseren. Postal III bevat verschillende wapens waarmee je de plaatselijke bevolking af kunt maken. We hebben het niet alleen over pistolen en machinegeweren, maar in ware Postal-stijl uiteraard ook over je eigen leuter die je ter hand kunt nemen om willekeurige voorbijgangers te bewateren. Gaat dat vervelen? Probeer dan eens een van de HIV-katten op je shotgun te zetten en daarmee te schieten. Dat is het niveau waarop het spel zich bevindt. Af en toe best leuk en gevat, maar op zich niet genoeg om het spel te dragen.

Tegenwerking

Een goed spel werkt met je mee en zorgt dat je spelkarakter uitvoert wat jij met je muis en toetsenbord aangeeft. Een slecht spel negeert muis en toetsenbord volledig en beweegt je spelkarakter het liefst in de tegenovergestelde richting. Postal III neigt meer naar die laatste categorie. Het voorgaande deel was een first person shooter. Postal III is third person, maar de besturing is veel te wispelturig om dat prettig te laten werken. Je komt geregeld vast te zitten in hoekjes, je kunt amper richten met de verschillende wapens en het dekkingssysteem had net zo goed weggelaten kunnen worden. Daarnaast heeft het spel last van diverse crashes. Vooral vlak het laden van een savegame blijkt bij Postal III een kritiek punt te zijn: soms lijkt de savegame corrupt te zijn en crasht de game iedere keer zodra je die save laadt. Zorg dus voor verschillende savegames!

Besparing

Running with Scissors, de oorspronkelijke ontwikkelaar van de Postal-serie, heeft een deel van het werk aan Postal III uitbesteed aan de Russische ontwikkelaar Akella. Dat RWS geen budget heeft, is wel duidelijk uit de website en hoeft niet perse een minpunt te zijn: de laatste jaren komen er genoeg indie-games op de markt die kwalitatief hoogstaand zijn. Voor Postal III lijkt het budget echter te zijn verkwanseld aan de afdeling Politiek Incorrecte Grappen. Naast de eerder genoemde instabiliteit is de game gewoon ronduit lelijk. Postal 2 was niet bij de tijd met zijn Unreal-engine, maar maakte dat goed door een goede gameplay. Postal III is gebouwd op de Source-engine, maar heeft zoveel gameplay-issues en bovendien lelijke textures dat je je in een game uit 2006 waant. Daarnaast is er geen multiplayer-modus, terwijl juist dat deel van Postal 2 de game zijn grote populariteit bracht.

Verbod?

In Nederland geldt er geen verbod op Postal III. In de Verenigde Staten vooralsnog ook niet, maar toch slagen RWS en Akella er niet in om de game aan de man te brengen. In downloadwinkel Steam was de game eerst wel verkrijgbaar, toen tijdelijk niet, en ten tijde van het schrijven van deze review is de pagina van het spel helemaal verdwenen. RWS verkoopt op zijn eigen site Steam-codes en Akella gaat komen met doosjes, maar of die in Nederland in de winkel gaan komen is de vraag. Daarnaast heeft de uitgeverij een extra DRM-methode op het spel gezet, zodat het niet alleen gelinkt is aan je Steam-account maar ook nog eens extra geactiveerd moet worden.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • lekker politiek incorrect
  • grafisch achterhaald
  • instabiel
  • gameplay werkt tegen
De Tweede Kamer zal waarschijnlijk niet veel moeite te hoeven doen om een verkoopverbod te regelen: ontwikkelaars Running with Scissors en Akella maken het al moeilijk genoeg om het spel te waarderen. Technische problemen en de beperkte verkrijgbaarheid zorgen dat Postal III eerder een opgave dan een spel wordt, ondanks de bij vlagen louterend werkende vunzigheid.

 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Games

Tags: